More


  Pentagon: Avioane ruseşti au încălcat “în repetate rânduri” spaţiul aerian al Ucrainei. Iaţeniuk: Acestea au avut ca scop să împingă Ucraina în război

  - Advertisement -

  3

  Avioane aparţinând Rusiei au încălcat spaţiul aerian al Ucrainei “în repetate rânduri” în ultimele 24 de ore, a afirmat vineri un purtător de cuvânt al Pentagonului, citat de AFP.

  UPDATE 16:50 Rusia neagă că a încălcat spaţiul aerian ucrainean

  Ministerul rus al Apărării a negat sâmbătă acuzaţiile potrivit cărora avioane ruseşti au încălcat spaţiul aerian ucrainean, potrivit agenţiei oficiale Itar-Tass, relatează AFP.

  “Nicio încălcare a spaţiului aerian al ţărilor vecine Rusiei, inclusiv al Ucrainei, nu a fost înregistrată prin mijloacele de control ruseşti”, a declarat un reprezentant al Ministerului Apărării pentru agenţia de presă.

  UPDATE 15:55 Încălcările spaţiului aerian au avut ca scop să împingă Ucraina în război, denunţă Iaţeniuk

  Aviaţia militară rusă a “încălcat” în mai multe rânduri spaţiul aerian ucrainean, “cu unicul scop de a determina Ucraina să declanşeze un război”, a declarat sâmbătă, la Roma, premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, relatează AFP.

  “Avioane militare ruse au traversat şi încălcat spaţiul aerian ucrainean în şapte rânduri, noaptea trecută”, a spus el într-o conferinţă de presă, după ce a fost primit în audienţă de către Papa Francisc şi s-a întâlnit cu şeful Guvernului italian Matteo Renzi.

  Premierul ucrainean a criticat foarte dur răpirea, vineri, a 13 observatori din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) de către separatişti proruşi, în estul Ucrainei.

  “Este o nouă dovadă că aşa-zişii manifestanţi paşnici cu idei proruse sunt de fapt terorişti. Este incredibil şi inacceptabil”, a subliniat Iaţeniuk.

  “Îndemnăm Rusia să-şi retragă forţele de securitate. Cerem Rusiei să ne lase în pace”, a mai spus premierul ucrainean, care a decis să-şi scurteze vizita în Italia din cauza tensiunilor din ţara sa, în contextul în care a prevăzut iniţial să asiste la canonizarea, duminică, a doi papi, polonezul Karol Wojtyla şi italianul Ioan al XXIII-lea.

  “I-am cerut Sanctităţii Sale să se roage pentru ţara mea şi pentru pace în Europa”, a spus Iaţeniuk despre întâlnirea cu Papa Francisc.

  În cursul audienţei, Papa, care a declarat că vrea să facă tot posibilul pentru a favoriza pacea în Ucraina, i-a oferit un stilou spunându-i că speră “să semneze pacea” cu el. “Şi eu sper” i-a răspuns premierul.

  “Pot să confirm că în ultimele 24 de ore, avioane ruseşti au încălcat în repetate rânduri spaţiul aerian ucrainean”, a anunţat colonelul Steven Warren.

  “Îndemnăm Rusia să ia imediat măsuri pentru detensionarea situaţiei”, a adăugat el.

  Colonelul Warren nu a oferit alte detalii cu privire la orele exacte când s-ar fi produs aceste incursiuni.

  Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a încercat să-l sunte pe omologul său rus, Serghei Şoigu, pentru a discuta despre criza din Ucraina, însă Moscova nu a răspuns încă la solicitarea lui Hagel. În schimb, cel mai înalt grad militar american, generalul Martin Dempsey, i-a telefonat, joi, omologului său rus, Valeri Gherasimov, a declarat Warren, fără a preciza conţinutul conversaţiei.

  Moscova, care săptămâna aceasta a ameninţat cu o intervenţie militară în Ucraina, pentru a-şi apăra interesele, a lansat manevre militare la frontiera cu Ucraina. Totuşi, Rusia neagă că a trimis militari pe teritoriul ucrainean.

  Recţionând la acţiunile Moscovei, Washingtonul a trimis 600 de militari în Polonia şi ţările baltice.

  Autorităţile prooccidentale de la Kiev afirmă că Rusia pregăteşte o invazie şi încearcă să destabilizeze situaţia politică din Ucraina, înainte de alegerile prezidenţiale anticipate din 25 mai.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare