More


  România să semneze Convenţia anti-corupţie, să modifice legea finanţării partidelor

  - Advertisement -

  Mircea-Geoana

  România este ultima ţară din regiune care nu a semnat Convenţia OECD privind anticorupţia, lucru care trebuie corectat neîntârziat, a declarat senatorul PSD Mircea Geoană la conferinţa World Governance Forum 2014, la Praga, el pledând, totodată, şi pentru modificarea legii finanţării partidelor. “România este ultima ţară din regiune care nu a semnat Convenţia OECD privind anti-corupţia. Acest lucru trebuie corectat neîntârziat. Modificarea legii finanţării partidelor este esenţială pentru a sparge o adevarată cultură a corupţiei existente în jurul utilizării banului public”, a declarat Geoană, la Praga, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX. Geoană a precizat, totodată, că România este o ţară de graniţă a UE şi NATO, iar consolidarea statului de drept este vitală pentru securitatea naţionala a României şi pentru securitatea Uniunii Europene.

  “Corupţia este o vulnerabilitate care afectează nu doar securitatea naţională, ci bunăstarea întregii societăţi prin întreţinerea sărăciei, a dependenţei, a unor servicii publice precare pentru ca resursele publice sunt risipite şi tranzacţionate politic în folosul personal al unui grup restrâns”, a mai subliniat senatorul român.

  Potrivit lui Geoană, combaterea corupţiei în toate ţările europene este o miză majoră pentru bunăstarea şi securitatea comunităţii şi pentru prezervarea democraţiei ca model de organizare a societăţii, el opinând că România a facut şi face paşi importanţi în acest sens, ce pot reprezenta un model. Geoană a susţinut, în cadrul conferinţei, că o justiţie complet independentă şi depolitizată reprezintă cheia de boltă a statului de drept şi a arătat că statele post-comuniste din centrul şi estul Europei trebuie să dezvolte un set de bune practici în domeniu, un adevarat standard de excelenţă al transparenţei şi bunei guvernări, plecând de la Declaraţia de la Praga privind Guvernanţa şi Lupta împotriva Corupţiei din 2012. “Deşi specifice, experienţele noastre sunt similare, iar nivelul de corupţie este inacceptabil. EuroMaidanul a fost mai mult decât expresia opţiunii occidentale a unei părţi a populaţiei ucrainiene – a fost, mai ales, un strigăt de revoltă împotriva corupţiei, proastei guvernări şi oligarhiei care sufocă dezvoltarea ţării, de la Est la Vest”“, a declarat Geoană.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img