More

    Te tot îngraşi şi nu ştii de ce? Iată aici 7 explicaţii

    5

    Este foarte frustrant să te urci pe cântar şi să vezi că ai din ce în ce mai multe kilograme în plus, fără să ai o explicaţie logică. Ştiai că poţi acumula kilograme în plus chiar dacă ai un stil de viaţă sănătos? De vină pot fi dezechilibre hormonale, efectele adverse ale unor medicamente sau chiar lipsa unor anumite vitamine.

    Iata 7 probleme medicale care te pot face sa te ingrasi.

    1. Depresia

    Medicamentele antidepresive pot duce la acumularea de kilgrame in plus. Asa ca, daca stii ca iei astfel de medicamente te poti astepta sa te ingrasi in jur de 2-6 kilograme, si lucrurile se vor agrava pe masura ce tratamentul continua pe durata a ani de zile.

    Daca nu iei pastile, depresia te poate impinge sa mananci nesanatos, in special alimente bogate in grasimi si calorii.

    Sfat: Spune-i medicului care te are in evidenta ca te ingrasi si este posibil ca el sa iti schimbe tratamentul.

    2. Medicamente gresite

    O multime de medicamente pot cauza kilograme in plus. Anticonceptionalele, de exemplu, steroizii, medicamentele pentru reglarea tensiunii arteriale sau cele pentru bolile cardiovasculare, tratamentele pentru artrita sau cele pentru arsurile gastrice pot contribui la marirea siluetei.

    Sfat: Daca observi ca ai inceput sa te ingrasi dupa un anumit tratament, cere sfatul medicului care ti l-a prescris.

     

     

     

    3. Tranzitul intestinal lent

    In mod ideal, la cateva ore dupa ce mananci ar trebui sa ai un scaun. In realitate, insa, nu se intampla asa. Chiar si asa, unul sau doua scaune pe zi sunt suficiente. Totusi, daca tranzitul intestinal este mai lent decat atat, fara sa ai probleme legate de constipatie, asta inseamna ca, in timp, vei acumula kilograme in plus. De vina pentru un tranzit intestinal lent pot fi deshidratarea, medicamentele, o dieta scazuta in fibre, lipsa unei flore adecvate in stomac.

    Sfat: Daca ai probleme cu constipatia, cere sfatul medicului cu privinta la probiotice. Acesta te pot ajuta sa-ti refaci flora intestinala si sa revii la un tranzit normal.

    4. Lipsa unor vitamine

    Un nivel scazut de vitamina D, magneziu sau fier poate compromite sistemul imunitar, scazand nivelul de energie si alterand metabolismul. Daca incerci sa te reenergizezi consumand cofeina, dulciuri si carbohidrati, cu siguranta silueta ta va avea de suferit.

    Sfat: Poti apela la suplimentele alimentare, insa cere sfatul medicului. Surplusul de vitamine iti poate face la fel de rau. Repeta-ti analizele la fiecare trei luni, pentru a putea ajusta dozajul.

    5. Varsta

    Nu poti evita imbatranirea. Odata cu inaintarea in varsta metabolismul incetineste, si nu mai arzi atat de multe calorii la 40-50 de ani, precum faceai la 20-30. Asta inseamna ca fie mananci mai putine calorii, fie faci mai multa miscare pentru a le consuma.

    Sfat: Alege proteinele scazute in grasimi si redu nivelul de carbohidrati pentru a evita neplacerile legate de kilogramele in plus.

    6. Suferi de fasciita plantara

    Aceasta boala a sistemului osos poate contribui la acumularea kilogramelor in plus. La fel si osteoartrita. De asemenea, daca ai dureri de incheieturi sau dureri musculare, te poti astepta la acumularea de kilograme in plus. Motivul este lesne de inteles: imprejurarile te forteaza sa faci mai putina miscare, iar lipsa activitatii contribuie la ingrasare.

    Sfat: Alege sporturi precum inotul care te ajuta sa faci miscare, fara sa pui presiune foarte mare pe incheieturi. Cere sfatul unui terapeut pentru a-ti face un program optim de miscare.

    7. Sindromul Cushing – Hipercorticismul

    Kilograme in plus, tensiune arteriala mare, osteoporoza, modificari ale tonusului si calitatii pielii, aparitia unor cicatrici argintii sau rosiatice pe abdomen, obraji rumeni, acestea sunt primele semne ale unei boli ce poarta denumirea de Sidromul Cushing. Incidenta bolii este destul de mica, afectand 15 persoane la fiecare milion de adulti, si apare ca urmare a unor formatiuni tumorale la nivelul glandelor suprarenale, cauzate de nivelul crescut de cortizol.

    Sfat: Daca te ingrasi inexplicabil, cere sfatul medicului. Acesta iti poate recomanda analize care sa urmareasca nivelul de cortizol.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE