More


  Dosare penale pentru uz de fals, instigare la fals și fals în înscrisuri

  Angajați ai Companiei de Apă Sălaj, printre care și directorul tehnic, acuzați că au falsificat buletine de analiză a apelor uzate 
  1
   
  Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva administratorului Policlinicii Salvosan Ciobanca, a unităţii medicale, precum şi a trei angajaţi ai Companiei de Apă Someş – Sucursala Zalău, acuzaţi de uz de fals, instigare la fals şi fals în înscrisuri. Magistraţii Judecătoriei Zalău vor decide în 16 mai dacă acordurile sunt conforme ori dacă dosarul trebuie retrimis procurorilor pentru continuarea urmăririi penale. 
   
  Directorul tehnic al Companiei de Apă Someş – Sucursala Sălaj (CASSA), Marcel Zaharia, este acuzat, alături de alţi doi angajaţi din subordine, că ar fi falsificat buletine de analiză a apelor uzate pe care un spital privat le-a utilizat mai apoi în instanţă pentru a scăpa de o amendă a Gărzii de Mediu. Toţi cei implicaţi în acest dosar şi-au recunoscut faptele, sperând să fie sancţionaţi doar cu o amendă penală.
  Potrivit purtătorului de cuvânt al Judecătoriei Zalău, Dana Maria Puiu, în luna martie 2013, Comisariatul Judeţean Sălaj al Gărzii de Mediu a aplicat unităţii medicale private o amendă de 25.000 lei, pentru nerespectarea obligaţiei de a monitoriza trimestrial apele uzate colectate. Administratorul Salvosan Ciobanca a contestat în instanţă amenda, folosind două rapoarte de analiză a apei falsificate de angajaţii Companiei de Apă.
  „Fapta inculpatului întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, sancţionată cu închisoarea de la şase luni la trei ani sau amendă, conform Noului Cod de Procedură Penală şi constă în aceea că inculpatul, ocupând funcţia de director tehnic  alCompaniei de Apă Someş – Sucursala Sălaj le-a cerut angajatelor din cadrul laboratorului de ape uzate să întocmească în fals două rapoarte de analiză a apei pe care apoi le-a remis SC Salvosan Ciobanca, pentru a fi folosite în instanţă. Este vorba despre o plângere contravenţională, un dosar civil, la care au fost depuse în probaţiune rapoartele respective. A fost sancţionat spitalul privat de către Garda de Mediu pentru neprezentarea rapoartelor trimestriale privind verificare apelor uzate, cu 25.000 de lei, în martie 2013. (…) Garda de Mediu a sesizat organele judiciare cu privire la săvârşirea infracţiunii de uz de fals”, a precizat luni, pentru Agerpres, Dana Maria Puiu, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Zalău.
  Directorul tehnic al Companiei de Apă – Sucursala Salău, Marcel Zaharia, şi-a recunoscut fapta, acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat cu procurorii sălăjeni prevăzând o amendă de 2.500 de lei. De asemenea, acţiunea penală a fost pusă în mişcare şi împotriva şefei de laborator, precum şi a unei inginere din cadrul aceluiaşi departament, ambele acuzate de fals în înscrisuri sub semnătură privată, pedepsită cu închisoare de la trei luni la doi ani sau amendă. Acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de cele două inculpate cu procurorii prevede 1.200 de lei amendă pentru fiecare angajată. Spitalul privat a fost amendat cu 12.000 lei, iar administratorul cu 2.500 de lei. 
  Iulian Duma
  =


  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img