More


  Se va reface USL?

  =

  Nu este o noutate afirmaţia că după abandonul greu de înţeles al PNL, proiectul Uniunii Social-Liberale a fost continuat la guvernare de echipa Ponta şi este susţinut de cele trei partide ale Alianţei PSD-PC-UNPR. Nu este o noutate nici faptul că, prezent în judeţul nostru cu prilejul Sâmbrei oşeneşti, Victor Ponta l-a anunţat pe fostul ministru Ovidiu Silaghi drept candidatul USL la alegerile parţiale pentru Camera Deputaţilor într-un colegiu din Satu Mare. Cu acest prilej, liderul PSD a explicat că USL funcţionează bine în continuare în mai multe judeţe din ţară, cu majoritate în consiliile judeţene, prima opţiune a PSD fiind o alianţă cu PNL.

  Această idee a fost reluată, apoi, într-un interviu la România TV, când premierul Victor Ponta a susţinut că USL are mari şanse să se refacă după alegerile din 25 mai, chiar dacă susţinerea liderului liberal Crin Antonescu în cursa prezidenţială este aproape imposibilă. “Existenţa USL din nou cu liberalii, alături de noi, la guvernare, cu candidat comun la Preşedinţie, cu candidat comun la funcţia de prim-ministru, este un scenariu căruia eu îi dau peste 51% şanse” – a declarat Victor Ponta.

  Judecând cu obiectivitate, procentul avut în vedere pentru refacerea USL nu este mare, dar nu poate fi considerat nici de neluat în seamă. Există însă de luat în seamă mai mulţi coeficienţi care pun sub semnul lui “dacă” acest obiectiv, de care mulţi români îşi au legate încă speranţele. Iar rezultatele alegerilor europarlamentare vor fi determinante din acest punct de vedere.

  Crin Antonescu a făcut cunoscut că se va retrage din politică dacă la europarlamentare PNL nu va obţine locul al doilea, cu 20% procente. Dacă se va întâmpla aşa, liberalii vor avea nevoie de un nou lider, ales în urma unui Congres al partidului. Dacă nu se va întâmpla, Congresul nu va avea loc, dar nici refacerea USL, cu toate că sunt liberali care şi-ar dori acest lucru, cel mai vocal dintre ei fiind Călin Popescu Tăriceanu. Cât priveşte candidatura lui Crin Antonescu la prezidenţiale, la concurenţă cu Victor Ponta, un alt “dacă” ţine de susţinerea sa în turul al doilea de toate partidele din dreapta politică. Dar şi de strategia lui Traian Băsescu a cărui favorită este Elena Udrea, singura de care poate să-şi lege obiectivul de a deveni premier. Dar dacă lidera PMP nu va accede în turul al doilea al prezidenţialelor şi, vrând-nevrând, Crin Antonescu va rămâne în cărţi? În acest caz, refacerea USL nu mai are nicio şansă.

  Aşadar, refacerea USL se află sub semnul incertitudinii, al mai multor “dacă”, în ciuda faptului că, făcând abstracţie de orgoliile şi ambiţiile personale ale unor politicieni, sunt mulţi cei care mai speră că PSD şi PNL vor avea înţelepciunea să înţeleagă că au datoria să facă pace pentru a duce până la capăt promisiunile la care s-au angajat în faţa românilor entuziasmaţi, când au pornit împreună la drum, dar şi după aceea.

  Voicu D. Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img