More

    Servicii pentru vârstnici de cel mai înalt nivel la Tăşnad

    centru

    Prin extinderea Centrului de zi “Bogdanffy Szilard”, Caritas, Consiliul Judeţean şi Primăria Satu Mare oferă o şansă pentru zeci de vârstnici. De altfel, ieri a avut loc inaugurarea noii aripi a Centrului de zi, evenimentul bucurându-se de prezenţa Preasfinţitului László Böcskei, episcopul romano-catolic de Oradea, protopopului ortodox de Carei, Marian Crainic, senatorul Pataki Csaba, deputatul Erdei D. Istvan, preşedintele şi vicepreşedinţii Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, Mircea Govor şi Rudolf Riedl, primarul şi viceprimarul oraşului Tăşnad, Vasile Mitraşca şi Andrei Veron, şi alţi oameni de bine care au susţinut financiar acest demers.

    Centru de zi pentru zeci de vârstnici
    Ieri a fost o zi istorică în viaţa organizaţiei Caritas din Tăşnad, deoarece s-a inaugurat o nouă aripă a Centrului de zi a vârstnicilor “Bogdanffy Szilard”, graţie sprijinului substanţial al mai multor sponsori din străinătate şi a Consiliului Judeţean şi Primăriei Tăşnad. Ideea instituţiei aparţine lui Karl Heinz-Otto, reprezentantul Organizaţiei Kolping din Lahnstein, iar în înfiinţarea propriu-zisă a jucat un rol major organizaţia olandeză “Zusters Franciscanessen”. În realizarea planurilor au oferit o mână de ajutor numeroase instituţii, cum ar fi Prefectura Satu Mare, Consiliul Judeţean prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Spitalul orăşenesc din Tăşnad şi Primăria Tăşnad. Centrul are în prezent în grijă 23 de persoane, a căror transport, hrană zilnică şi supravegherea permanentă sunt atribuţiile personalului instituţiei. Investiţia nouă se ridică la 135.000 de euro şi cuprinde şapte noi camere, fiind ridicată pe un teren de 249 de metri pătraţi acordat cu titlu gratuit de către Consiliul Judeţean, în timp ce indemnizaţiile personalului sunt asigurate tot de către Consiliul Judeţean, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

    Consiliul Judeţean investeşte în nevoile vârstnicilor
    Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a precizat că această nouă investiţie reprezintă un moment important pentru infrastructura socială a judeţului. “Este un moment important pentru judeţul Satu Mare şi pentru oraşul Tăşnad, pentru infrastructura socială a judeţului Satu Mare. Este important să avem sufletul sănătos, este important să fim sănătoşi fizic. Dar este foarte important să avem cultura, capacitatea să avem grijă de semenii noştri, în special de cei cu care soarta a fost mai puţin prietenoasă. Şi, nu în ultimul rând, să nu uităm de bunicii şi părinţii noştri, care au avut grijă de noi, care nu au încercat să facă absolut nimic să se retragă în a investi în viitorul nostru. Noi, Consiliul Judeţean, am înţeles acest lucru şi tocmai de aceea orice ban pe care îl alocăm sistemului de protecţie socială considerăm că este o investiţie în viitorul judeţului nostru”, a arătat Adrian Ştef.

    Caritas – un jucător important în viaţa socială
    Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a subliniat rolul major pe care Organizaţia Caritas îl are în politicile sociale din judeţ. “Este o realizare foarte bună pentru vârstnicii din această zonă. Este o realizare a Asociaţiei Caritas, căreia trebuie să îi mulţumim pentru implicarea în viaţa socială a judeţului nostru şi, bineînţeles, în colaborare cu Primăria Tăşnad şi Consiliul Judeţean. Am văzut condiţii excepţionale pentru aceşti oameni ajunşi la o vârstă înaintată şi care, din păcate, nu mai au pe nimeni aproape. Acum noi suntem cei care ne ocupăm ca oamenii să se simtă în siguranţă, să se simtă încurajaţi şi apropiaţi de semenii lor. Aşa că noi facem şi pe părinţii şi pe copiii, astfel încât să se simtă bine. Sper ca acest centru să le mai aline din singurătate acestor oameni şi, încă o dată spun, oameni care au făcut ceva pentru societate. În primul rând, ne-au crescut pe noi, sunt părinţii şi bunicii noştri şi trebuie să îi respectăm aşa cum se cuvine”, a arătat Mircea Govor.

    La rândul său, primarul Vasile Mitraşca a precizat că: “Tăşnadul trăieşte un moment aparte, pentru că într-o comunitate mică am ştiut în timp să ne dăm mâna pentru a realiza lucruri importante pentru cei care au nevoie. În anul 1995, un grup de iniţiativă a pus bazele filialei locale a Caritas, care s-a dezvoltat apoi rapid, datorită câtorva oameni foarte sufletişti care în aceşti ani au fost aproape de noi, de Tăşnad. Aici s-a reuşit pentru că a fost un parteneriat care s-a dezvoltat punând bazele”.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE