More


  Un sondaj de etapă

  =

  Pe măsură ce se apropie data scrutinului europarlamentar, sondajele se înmulţesc, autorii lor susţinând că rezultatele prefigurează în mare măsură scorul pe care partidele de pe eşichierul politic românesc îl vor înregistra la urne.

  Avem în vedere, în cele ce urmează, cercetarea realizată recent la comanda PMP de către firma americană de consultanţă politică “Greenberg Quinlan Rosner Research”. Sondajul a fost realizat în perioada 26-30 aprilie, pe 1.200 de subiecţi, marja de eroare fiind de 2,8%. Menţionăm faptul că cercetarea este totuşi una de “etapă” şi exprimă opţiunea electoratului în perioada în care a fost efectuată, dar rezultatele înregistrate oferă concluzii de luat în seamă de partidele competitoare aflate în plină campanie europarlamentară.

  Aşadar, dacă alegerile ar fi avut loc duminică, PSD ar fi obţinut 40% din voturi. Liberalii lui Crin Antonescu s-ar fi situat la 12%, mult sub scorul pe care şi l-a propus conducerea partidului. În schimb, PMP ar fi fost cotat cu 11%, cu două procente peste PDL. Procentul indecişilor înregistraţi a fost de 10%.

  Scorurile exprimă opţiunile celor hotărâţi să se prezine la urne. Sondajul mai arată că prin redistribuirea nehotărâţilor PMP ar creşte la 12% faţă de PDL ajuns la 10% intenţie de vot.

  Având în vedere rezultatele acestui sondaj şi ale altora pe aceeaşi temă, rezultă fără echivoc că PSD are o poziţie dominantă şi şanse reale să obţină peste 40% din voturile alegătorilor ce vor participa la scrutinul din 25 mai. De asemenea, este o certitudine şi faptul că PNL, PMP şi PDL vor depăşi cu mult pragul electoral. Nu acelaşi lucru se poate spune în privinţa pragului electoral de 5% despre celelalte partide înscrise în competiţia europarlamentară.

  Ce se va întâmpla în ziua imediat următoare scrutinului din 25 mai, în perspectiva alegerilor prezidenţiale din noiembrie? Va demisiona Crin Antonescu din fruntea PNL dacă partidul nu-şi va îndeplini obiectivul asumat de 20%? Care va fi soarta lui Vasile Blaga dacă PDL nu va izbuti să se plaseze pe locul al doilea la nivel naţional şi să trimită şapte-opt candidaţi în Parlamentul European? PMP, cu Elena Udrea în frunte, pare aproape de o performanţă notabilă şi îndreptăţeşte continuarea şirului de întrebări. Se vor uni PNL cu PDL într-o tentativă de salvare a liderilor sau vor accepta varianta Băsescu de a strânge toate forţele de Dreapta cu un candidat comun la prezidenţiale? Ar putea fi Elena Udrea acest candidat comun?
  Rezultatul alegerilor europarlamentare poate oferi răspunsuri la aceste întrebări, care vor deveni de actualitate după 25 mai, reconfigurând scena politică din România.

  Voicu D. Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img