More


  Antidrogul sătmărean funcţionează la cote de avarie

  - Advertisement -

  Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Satu Mare funcţionează de ani buni la cote de avarie. Principala dificultate cu care se confruntă CPECA Satu Mare este lipsa unui spaţiu adecvat desfăşurării activităţii şi a personalului specializat pe partea de asistenţă a consumatorilor de droguri. O altă problemă o reprezintă lipsa finanţării activităţilor de prevenire a consumului de droguri. Lipsa personalităţii juridice a CPECA continuă să îngreuneze accesul la finanţări europene pentru proiecte antidrog şi implicit imposibilitatea de a asigura partea de management al proiectelor.

  Din aceste neajunsuri rezultă şi o serie de riscuri. Unul dintre aceste riscuri este adresabilitatea scăzută a consumatorilor de droguri din cauza lipsei spaţiului adecvat şi a personalului specializat. CPECA mai întâmpină greutăţi în acordarea serviciilor medicale în urma demisiei medicului şi a blocării posturilor vacante. Ca să nu mai vorbim despre greutăţile în acordarea serviciilor psihologice şi de asistenţă socială ca urmare a suspendării specialiştilor pe durata Concediului de îngrijire a copilului. Limitarea activităţilor de prevenire doar în municipiul reşedinţă de judeţ ca urmare a lipsei finanţării activităţii de prevenire este o altă problemă majoră.

  Cu toate acestea, CPECA urmăreşte să reducă nivelul consumului şi dependenţei de droguri, precum şi consecinţele generate de acestea la nivelul sănătăţii, ordinii şi siguranţei publice. CPECA îşi mai propune să contribuie la reducerea disponibilităţii drogurilor pe piaţă, să promoveze cunoaşterea fenomenului prin evaluarea sistematică a tendinţelor şi provocărilor din domeniul drogurilor, în vederea fundamentării răspunsului instituţiilor şi structurilor societăţii civile, respectiv să asigure cadrul necesar dialogului şi cooperării între instituţiile implicate şi sectorul neguvernamental.
  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img