More


  BAC-ul şi provocările lui

  - Advertisement -

  După cum se ştie deja, absolvenţii de liceu au intrat în febra examenelor de bacalaureat. Deocamdată sunt susţinute probele de evaluarea competenţelor lingvistice şi digitale, considerate de foarte mulţi candidaţi drept “floare la ureche”. De menţionat este şi faptul că dacă nu sunt obţinute calificativele necesare la aceste probe nu mai pot fi susţinute următoarele.

  Însă adevăratele examene, cele scrise, vor începe peste circa două săptămâni. Notele luate la aceste probe sunt cele care contează şi sunt practic oglinda activităţii absolventului în cei patru ani de liceu. Mai punem la socoteală şi faptul că pentru majoritatea facultăţilor din ţară nota obţinută la BAC reprezintă un procent semnificativ la admitere.

  Ceea ce ne îngrijorează însă pe toţi sunt rezultatele foarte slabe obţinute de candidaţi, nu numai a celor din judeţ, dar şi a celor din toată ţara, la examenele de bacalaureat. Au fost ani la rând când, cel puţin la nivelul judeţului Satu Mare, procentul de promovabilitate nu a fost mai mare de 40%.

  Şi nici în acest an situaţia nu pare a fi mult mai bună dacă luăm în considerare rezultatele obţinute de liceenii sătmăreni la simulările care au avut loc la începutul lunii martie. Astfel, la proba de Limba şi literatura română procentul de promovabilitate în judeţ a fost de 47,01%, iar la Limba maternă promovabilitatea a fost de 73,96%. Dacă la proba la alegere a profilului procentul de promovabilitate pentru elevii de clasa a XII-a din judeţ a fost de 53,35%, la matematică, doar 38,45% dintre candidaţii care au susţinut proba au reuşit să ia o notă mai mare de cinci. Nutrim speranţe că absolvenţii de liceu au tras învăţămintele necesare în urma notelor obţinute la simulare, s-au pus cu burta pe carte şi vor obţine rezultate mai bune în acest an. Şi ar fi spre binele lor, pentru că aceste rezultate îi vor urmări aproape toată viaţa.

  Un alt lucru care ar trebui să ne îngrijoreze este faptul că, an de an, numărul candidaţilor la BAC scade. Astfel, dacă pentru prima sesiune a anului 2012, în judeţul Satu Mare s-au înscris 3.360 de candidaţi, iar anul trecut 2.862, în acest an numărul candidaţilor a scăzut la 2.327. Se poate constata că, în medie, de la an la an, numărul candidaţilor scade cu peste 500. Acest lucru poate fi pus pe seama sporului negativ al populaţiei judeţului. Dar, personal, cred că acest lucru se datorează şi faptului că mulţi dintre liceeni nu-şi dau BAC-ul. Dacă se continuă în acest ritm, şi sperăm că nu, vom ajunge în situaţia ca peste câţiva ani să nu mai avem pentru cine organiza examenele de bacalaureat.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare