More


  Dublu eveniment ieri la Hotoan

  - Advertisement -

  hotoan

  În organizarea Primăriei şi a Consiliului Local Căuaş, în colaborare cu Biblioteca Judeţeană şi Revista “Eroii Neamului, şi la iniţiativa consilierului local Virgil Boconcios, ieri, la Hotoan, au avut loc o serie de manifestări prilejuite de dezvelirea plăcii memoriale dedicată eroului sublocotenent post-mortem Virgil Sălăjanu şi a monumentului închinat tuturor eroilor din Hotoan. La aceste manifestări au participat preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, reprezentantul Prefecturii Satu Mare, Mircea Ciocan, primarul comunei Căuaş, Marius Roca, precum şi fiii satului Hotouan.

  La casa memorială Virgil Sălăjan
  Manifestările au început la casa în care s-a născut sublocotenent post-mortem Virgil Sălăjanu, unde, după ce un sobor de preoţi au oficiat o slujbă religioasă, a fost dezvelită placa memorială a eroului din Hotoan. Apoi, profesorul Gheorghe Şanta, cel care l-a cunoscut personal pe Virgil Sălăjan, a spus o serie de cuvinte elogiatoare la adresa eroului din Hotoan. “Prin dezvelirea acestei plăci memoriale, eroul Virgil Sălăjan este prezent practic printre noi şi ne descrie luptele la care a participat de la Pădurea Băneasa. S-a născut într-o familie cu mulţi copii, dar cu oameni harnici şi a fost un om de o înaltă ţinută. Azi, ne amintim de eroul Virgil Sălăjan cu recunoştinţă şi preţuire”, a mai spus profesorul Şanta.

  În continuare, Ionică Sălăjan, nepotul eroului Virgil Sălăjan, a recitat o poezie scrisă special pentru această ocazie, prin care face un apel tuturor să ne aducem aminte de cei care şi-au dat viaţa pe câmpurile de luptă pentru libertarea şi independenţa României.

  Memorie vie a eroilor satului
  Manifestările au continuat la Monumentul eroilor amplasat în centrul localităţii. Aici, soborul de preoţi a ridicat un parastas în cinstea eroilor după care primarul Marius Roca, alături de Virgil Boconcios, au dezvelit edificiul închinat eroilor satului Hotoan. Au fost apoi depuse coroane de flori din partea Primăriei şi Consiliului Local Căuaş, a Prefecturii Satu Mare, a Consiliului Judeţean, a organizatorilor, precum şi din partea apropiaţilor eroilor.

  În cuvântul său, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a declarat că eroii care s-au jertfit pe câmpurile de luptă trebuie cinstiţi, aşa cum s-a întâmplat ieri la Hotoan. “Ceea ce se întâmplă azi la Hotoan este un moment foarte important ce ar trebui să se întâmple în fiecare localitate din România. Ne cinstim înaintaşii care s-au jertfit pentru noi ca azi să avem această ocazie să-i comemorăm şi să-i cinstim. Naţiunea care nu-şi respectă istoria şi înaintaşii nu are viitor. Trebuie să fim români şi să simţim româneşte”, a mai spus Ştef, care i-a felicitat pe organizatori pentru aceste manifestări.

  Reprezentantul Prefecturii Satu Mare, Mircea Ciocan, care este şi fiu al satului, a transmis mesajul prefectului Eugeniu Avramcare a felicitat organizatorii pentru demersurile realizate în vederea păstrării memoriei vii a celor care şi-au dat viaţa pentru ţară. “Prin acest moment solemn, sunt cinstiţi eroii satului Hotoan şi eroul Virgil Sălăjan”, se mai arăta în mesajul prefectului.

  Au mai luat cuvântul şi primarul Marius Roca, care a precizat că-şi doreşte ca de acum înainte eroii neamului să nu mai fie cei care cad pe câmpurile de bătălie ci cei care lucrează pentru binele tuturor, precum şi cetăţeanul de onoare al satului Hotoan, Eugen Chiorean.

  Manifestările de la Hotoan s-au încheiat cu o masă festivă la care, în calitate de invitat de onoare, a fost prezent îndrăgitul solist de muzică populară Dinu Iancu Sălăjanu.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img