More


  Facilităţi pentru tinerii absolvenţi din acest an

  - Advertisement -

  absolventi

  Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Satu Mare vine în sprijinul absolvenţilor promoţiei 2014 cu o serie de informaţii privind piaţa muncii din judeţ din ţară şi străinătate referitoare la locurile de muncă existente, oferta de calificare, precum şi posibilitatea de a beneficia de ajutor de şomaj. Dacă se înregistrează la AJOFM sau la alţi furnizori de servicii specializaţi pentru stimularea ocupării forţei de muncă, tinerii absolvenţi pot beneficia de informare şi consiliere profesională, mediere pentru identificarea unui loc de muncă, formare profesională gratuită precum şi unele facilităţi financiare. Totodată, mai pot beneficia şi de ajutor de şomaj dacă în termen de 60 de zile de la absolvire s-au înregistrat la AJOFM, dacă nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii lor profesionale, dacă nu urmează o formă de învăţământ la data solicitări dreptului şi dacă nu realizează venituri sau activităţi autorizate potrivit legii.

  Documentele necesare înscrierii la AJOFM Satu Mare sunt cartea de identitate, adeverinţă de la medicul de familie, cu menţiunea că este apt pentru muncă ori că are eventuale restricţii medicale şi actul de absolvire a formei respective de învăţământ.

  Nu numai absolvenţii pot beneficia de anumite facilităţi ci şi angajatorii. Mai precis, cei care angajează absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, o subvenţie ce diferă în funcţie de studiile salariaţilor. Astfel, pentru fiecare absolvent încadrat, angajatorii primesc o sumă egală cu valoarea Indicatorului Social de Referinţă (ISR) pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii – adică 500 lei, o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea ISR pentru absolvenţii ciclului superior al liceului sau învăţământ postliceal – 600 lei precum şi o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea ISR pentru absolvenţii de învăţământ superior – 750 lei. În cazul în care absolventul este persoană cu handicap, subvenţia se acordă pe o perioadă mai lungă de timp, de 18 luni. În schimb, subvenţia nu se acordă pe perioadele în care raporturile de muncă sunt suspendate.
  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare