More


  Graba lui Vasile Blaga

  - Advertisement -

  În ultima perioadă, liderul PDL, Vasile Blaga, este criticat din ce în ce mai vehement pentru decizia de a grăbi fuziunea cu PNL, ceea ce după unii, mai mult sau mai puţin interesaţi, reprezintă o greşeală care ar impune demisia sa din fruntea partidului.

  Dacă avem în vedere că fuziunea sau ceea ce va urma să fie a fost pusă de acord în organizaţiile din 30 de judeţe, sarcina liderilor fiind să încheie până la 1 iulie demersul, nu este incorect să acceptăm că graba este evidentă. Argumentele prin care i se reproşează aceasta lui Vasile Blaga se cuvin însă analizate cu obiectivitate, chiar cu detaşare.

  S-a spus că promovând subiectul fuziunii dintre cele două partide, Blaga vrea să facă uitat rezultatul slab de la alegerile europarlamentare la care PDL a obţinut doar 12%, după ce în campanie vorbea de un obiectiv fixat la 20%. Este apoi posibil că fuziunea ţine loc căutării unor soluţii de relansare a partidului, dar graba nu se justifică, totuşi, în condiţiile în care liberalii au de clarificat o serie de probleme.

  În primul rând, este vorba despre succesorul lui Crin Antonescu la şefia partidului. Chiar dacă Klaus Iohannis va deveni fără probleme şeful PNL, lupta pentru celelalte funcţii în partid nu va fi simplă. În plus rămâne de luat în calcul impactul ONG-ului lui Călin Popescu Tăriceanu, care îşi propune să rupă PNL. De asemenea, însăşi fuziunea nu este acceptată de toţi liberalii, inclusiv din cauza grabei cu care a fost impusă şi a afilierii intempestive a PNL la PPE.

  Pe de altă parte, ca să vadă fuziunea încheiată cât mai repede, democrat-liberalii au renunţat instantaneu, în favoarea lui Klaus Iohannis, la prezidenţiabilul PDL, Cătălin Predoiu, pentru nominalizarea căruia au fost organizate anul trecut alegeri interne. Şi nu este sigur că acesta va obţine funcţia de premier în tandem cu Iohannis. Iar dacă la toate acestea mai adăugăm disponibilitatea PDL de a renunţa la identitatea sa şi de a se topi în PNL, nu putem exclude posibilitatea unor nemulţumiri din interior cu Vasile Blaga ca unic destinatar.

  Poate că cea mai plauzibilă explicaţie a grabei care i se reproşează lui Vasile Blaga este aceea că mizează pe faptul că marele partid format în urma fuziunii dintre cele două partide se va face pe structura PDL, liderul democrat-liberal urmând să primească funcţia de prim-vicepreşedinte. Dacă Iohannis va pleca la Cotroceni sau va pierde prezidenţialele, Blaga ar urma să candideze la Congres, sperând să obţină şefia noului partid rezultat din fuziune.

  Voicu D. Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img