More


  Întregul judeţ este aşteptat să petreacă la Satu Mare

  - Advertisement -

  judet

  Consiliul Judeţean Satu Mare va organiza în perioada 20-22 iunie Zilele Judeţului Satu Mare, eveniment unic în România. Ultimele detalii au fost prezentate ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de către preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef şi Mircea Govor. Astfel, timp de trei zile vor avea loc spectacole de muzică uşoară şi populară. Partea religioasă a Zilelor Judeţului va fi marcată în data de 24 iunie la Mănăstirea Scărişoara Nouă, când se sărbătorește și “Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, cel care a devenit de anul trecut protectorul judeţului Satu Mare. Consiliul Judeţean Satu Mare le propune sătmărenilor o petrecere pe cinste, în acordurile muzicale ale unor artişti şi trupe consacrate, printre care Ducu Bertzi, Edda, Lora, CRBL, Geszti Peter & Gringo Sztar, 3 Sud Est, Antonia, Alex Velea, Andra, Petrică Mureșan, Văru Săndel, Ansamblul de Stat Secuiesc Harghita, Aurel Tămaș, Ansamblul Transilvania, Viorica Macovei, Herczku Agnes, Ionuț Fulea și Codru de România.

  “Sărbătoare unică în ţară”
  Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a declarat că evenimentul de săptămâna viitoare, ajuns la cea de-a II-a ediţie, este unic în România, fiind o sărbătoare a tuturor sătmărenilor. Preşedintele Consiliului Judeţean a declarat că scopul Zilelor Judeţului Satu Mare este de a prezenta tradiţiile şi obiceiurile locale, totul pentru a atrage turiştii. “Ziua judeţului este eveniment unic în ţară, fiindcă suntem singurul judeţ care organizează un astfel de eveniment. De ce este important un astfel de eveniment?! Pentru că noi trebuie să ne folosim de trăsătura principală a judeţului nostru: multiculturalitatea. Cel mai simplu pentru a o prezenta este să prezentăm fiecare localitate în parte. Fiindcă multiculturalitatea este îmbinarea acestor tradiţii şi obiceiuri ale fiecărei localităţi şi etnii conlocuitoare. Faptul că am reuşit ca fiecare dintre noi de secole să ne păstrăm obiceiurile şi tradiţiile reprezintă faptul că a existat un respect faţă de semenii noştri. Am conservat aceste obiceiuri şi tradiţii, iar acum ar trebui să le prezentăm tuturor, să le prezentăm ţării şi peste hotare. Astfel, putem să atragem şi turişti, pentru că suntem un judeţ care unde pe o rază de 30-40 de kilometri poate să prezinte toate tipurile de obiceiuri şi tradiţii, lucru care pentru un turist este extrem de important. Localităţile vor fi prezente iarăşi, şi vor prezenta, la fel ca şi anul trecut, un obicei cultural şi un obicei culinar”, a declarat Adrian Ştef.

  “Din respect faţă de sătmăreni”
  Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a ţinut să sublinieze eforturile majore care au fost făcute pentru organizarea acestui eveniment, ţinând să mulţumească tuturor primarilor din judeţ, aparatului Consiliului Judeţean şi preşedintelui Adrian Ştef, de numele căruia se leagă iniţiativa Zilelor Judeţului. “Zilele judeţului Satu Mare sunt zilele cetăţenilor judeţului Satu Mare. Pentru ei au fost făcute aceste zile, iar eu zic că este un proiect foarte îndrăzneţ. Foarte puţini oameni pot să realizeze ce efort se depune pentru a organiza un astfel de eveniment la nivel judeţean. Vă spun doar că în centrul municipiului Satu Mare vor fi prezente toate comunele din judeţ. Îi aducem pe toţi la un loc, iar oamenii îi vor cunoaşte personal pe primari, viceprimari, consilieri locali. Vor cunoaşte obiceiurile, preparatele culinare din fiecare zonă. Vrem să mulţumim în mod special primarilor, pentru că trebuie să recunoaştem că fără implicarea lor este greu de făcut. Dar au fost foarte receptivi. Mulţumesc aparatului Consiliului Judeţean şi preşedintelui Adrian Ştef pentru că este un obiectiv foarte îndrăzneţ şi este gândit de Adi. Iar noi, cei care suntem în jurul lui, îi ajutăm, bineînţeles, să facem în aşa fel încât acest eveniment excepţional pentru judeţul Satu Mare sper să fie o reuşită”, a precizat Mircea Govor.

  Concerte pentru toate gusturile
  Preşedintele Consiliului Judeţean a precizat că circulaţia în Centrul vechi va fi închisă încă de vineri, 20 iunie, astfel încât toate primăriile din judeţ să îşi poată amplasa standurile de prezentare în Piaţa Libertăţii. De asemenea, vor fi amplasate două scene. Scena principală va fi amplasată în Piaţa 25 Octombrie, iar scena secundară, pentru muzica populară, va fi amplasată în faţa Casei de Modă. Deschiderea oficială la scena principală a fost programată pentru ziua de vineri, de la ora 19:45, după care urmează concertele susţinute de către Ducu Bertzi şi EDDA. Sâmbătă va avea loc Miss Zilele Judeţului Satu Mare, după care vor urca pe scenă Lora, CRBL, Geszti Peter & Gringo Sztar şi 3 Sud Est, iar duminică vor evolua Antonia, Alex Velea şi Andra. Deschiderea oficială la scena secundară va avea loc sâmbătă, de la ora 11.00, fiind programată în prealabil parada portului popular. Pe scena de muzică populară vor urca sâmbătă Cununiţa, Ansamblu de Stat Secuiesc ”Harghita”, Georgiana Marina, Petrică Mureşan, Văru Săndel şi Aurel Tămaş, iar duminică Ansamblul Transilvania, Viorica Macovei, Herczku Agnes, Ionuț Fulea și Codru de România.

  Sărbătoare şi la Mănăstirea Scărişoara Nouă
  Dacă partea laică a Zilelor Judeţului va avea loc în perioada 20-22 iunie, partea spirituală va avea loc pe 24 iunie, la Mănăstirea Scărişoara Nouă, unde se va oficia o Liturghie Arhierească de către un sobor de preoţi, în frunte cu Prea Sfinţia Sa Iustin Sigheteanul, episcopul ortodox al Maramureşului şi Sătmarului. “Partea religioasă este 24 iunie, care va avea loc la Mănăstirea de la Scărişoara Nouă, pentru că ştim foarte bine că sfântul protector al judeţului este Sfântul Ioan Botezătorul. Anul trecut am programat acest lucru împreună cu Prea Sfinţia Sa episcopul Iustin Sigheteanul”, a declarat Adrian Ştef.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img