More

  Liturghie Arhierească la Mănăstirea Ţeghea

  TEGHEA

  Mănăstirea Ţeghea a fost ieri în sărbătoare, cu ocazia marcării a două decenii de existenţă a lăcaşului de cult. Episcopul ortodox al Maramureşului şi Sătmarului, Prea Sfinţia Sa Iustin Sigheteanul, a fost cel care a săvârşit Liturghia Arhierească, împreună cu un sobor de 30 de preoţi şi şase diaconi. Evenimentul a fost unul special pentru Prea Sfinţia Sa Iustin Sigheteanul, cu atât mai mult cu cât s-a implicat activ în înfiinţarea lăcaşului de cult încă din primul său an de arhierie. Manifestarea s-a bucurat şi de prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, alături de primarul comunei Craidorolţ, Daniel Balogh.

  Prea Sfinţia Sa Iustin Sigheteanul s-a declarat extrem de încântat de ceea ce s-a înfăptuit la Mănăstirea Ţeghea în ultimii 20 de ani, în cursul zilei de ieri fiind sfinţite şi o serie de lucrări de extindere şi amenajare a lăcaşului de cult. “Rugăciunea este respiraţia sufletului şi ne rugăm pentru Mănăstirea Ţeghea. Eu am avut o implicare nemijlocită, o implicare foarte profundă aici, la Mănăstirea Ţeghea, încă din primul meu an de arhierie, în 1994. De aceea sunt foarte ataşat de mănăstire”, s-a destăinuit episcopul ortodox al Maramureşului şi Sătmarului.

  Maica stareță a Mănăstirii Ţeghea, Emanuela Mateiu, s-a declarat extrem de încântată pentru prezenţa episcopului ortodox al Maramureşului şi Sătmarului, Prea Sfinţia Sa Iustin Sigheteanul, în mijlocul credincioşilor. “Prezenţa episcopului ortodox al Maramureşului şi Sătmarului, Prea Sfinţia Sa Iustin Sigheteanul, este un lucru foarte important pentru obştea mănăstirii. Ne bucurăm că Sfinţia Sa a binecuvântat noile lucrări de amenajare a sfintei mănăstiri”, a declarat maica stareţă Emanuela Mateiu.

  Istoria locului spune că după Revoluția din 1989, credincioşii și-au dorit înființarea unui așezământ monahal în Teghea și au propus înființarea unei mănăstiri în afara satului, în locul denumit popular Sen-Rit, adică Loc Sfânt, acolo unde se aflase, probabil, vatra vechii sihăstrii. Parohia locală a pus la dispoziție terenul necesar construcțiilor. La 1 noiembrie 1994, cu binecuvântarea arhierească a Episcopului Justinian Chira al Maramureșului și Sătmarului, a fost înființată mănăstirea cu obște de maici. În ziua de 8 noiembrie 1994 a fost sfințită și biserica de zid a satului, ridicată în 1767. Cu acest prilej a fost numită ca stareță Monahia Emanuela Mateiu, o parte dintre maici fiind deja prezente aici încă din luna august. Pentru slujbe, maicile au folosit biserica satului până au ridicat bisericuța din lemn a mănăstirii, iar cazarea maicilor s-a făcut la școala din sat. În timp record, maica stareță și mica obşte, având și ajutorul credincioșilor, au reușit să construiască o bisericuță din lemn în stil maramureșean și o construcție mică din cărămidă pentru câteva chilii. Cu timpul complexul monahal s-a dezvoltat, construindu-se un corp de chilii cu două nivele, un paraclis, o clădire arhondaric pentru cazarea credincioșilor și anexele gospodărești.

  Ciprian Bâtea

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE