More

  Preţuri bune, cerere slabă pe piaţa auto

  second

  Piaţa de maşini se transformă pe zi ce trece într-un loc de pierdut timpul pentru sătmăreni. Majoritatea celor care vizitează această piaţă, cu excepţia celor care doresc să vândă maşini, vin aici doar pentru a se plimba. O parte dintre ei se arată interesaţi de unele maşini, şi doar câţiva sătmăreni chiar doresc să-şi achiziţioneze un autoturism. În ceea ce priveşte oferta, aici pot fi găsite maşini bune, la preţuri mai mici decât în anii trecuţi, spun vânzătorii. Cu toate acestea, vânzările sunt mult prea mici. De vină ar fi taxele, sunt de părere vânzătorii.

  Vânzătorii fluieră a pagubă

  Culmea, chiar dacă preţurile sunt mult mai mici faţă de anul trecut, iar oferta pare să fie mai bogată, vânzătorii susţin că vânzările merg mult mai slab decât în alte perioade. De vină ar fi taxele, se plâng aceştia. “Piaţa merge foarte slab. Dacă stau să mă gândesc bine, chiar mai slab decât înainte. Preţurile sunt deocamdată mici, chiar mai mici decât în alte dăţi, dar tot nu trece nimic, tot nu reuşim să vindem. Din cauza taxelor, spun eu. Oamenii fug de maşini din cauza aceasta. Nu avem ce face, degeaba am protestat în trecut”, susţine un vânzător.

  Alţi proprietari de maşini au venit în piaţă după o perioadă mai lungă de timp pentru a-şi încerca norocul, dar au fost dezamăgiţi de ceea ce au găsit. Concret, o cerere extrem de mică. “Nu am mai fost cam de mult prin piaţă şi am zis să vin să îmi încerc norocul. Concluzia este foarte tristă pentru mine. Totul merge slab spre foarte slab. Asta este, nu avem ce face”, s-a plâns un alt vânzător. O altă alternativă la vânzare sunt schimburile. Însă aceste schimburi se fac, de obicei, între cei care-şi duc maşinile la vânzare. Cert este că vânzările efective de maşini, după cum o spun chiar comercianţii, sunt foarte puţine în această perioadă.

  Clienţi de toate felurile

  Potenţialii clienţi susţin că oferta este foarte bogată, iar preţurile foarte bune. Cu toate acestea, sătmărenii preferă să se plimbe printre maşini, să arunce câte o privire şi să plece mai departe, fără să cumpere nimic. Nu au bani, se plâng majoritatea persoanelor. “Sincer vă spun că preţurile mi se par destul de bune, iar oferta este una foarte acceptabilă. Pentru cei care au bani, desigur”, a precizat un sătmărean care se plimba ieri prin Piaţa de maşini.

  Există şi persoane care vin în piaţă cu un plan prestabilit. Îşi fixează un preţ orientativ şi o maşină ideală, după care încearcă să negocieze cu vânzătorul un preţ cât mai bun. Este şi cazul unei doamne care susţine că ar pune la bătaie cam 3.000 de euro pentru achiziţionarea unui autoturism Volkswagen Bora. “Am mai fost de Florii şi am decis să revin. Am cam 3.000 de euro şi caut un Volkswagen Bora. Când am fost ultima dată am găsit doar un singur Volkswagen Bora şi nu am fost prea încântată. Poate de data aceasta chiar voi avea noroc”, a precizat o sătmăreancă.

  Pericolul achiziţionării autoturismelor second-hand

  Atunci când se cumpără o maşină second hand este bine ca fiecare potenţial cumpărător să se informeze cât mai mult despre posibilele capcane în care ar putea să cadă. Aceste capcane nu fac decât să creeze un prejudiciu, iar avantajele achiziţionării unei maşini second hand să fie spulberate. În primul rând, trebuie să ştiţi care sunt zonele cu probleme de fiabilitate, fiecare model cu particularităţile lui. Încă nu s-a inventat maşina perfectă care să nu ridice nici o problemă de fiabilitate pentru simplu motiv că nu ar mai fi profitabilă pe zona de service-are. Al doilea lucru pe care trebuie să-l aveţi în vedere este faptul că o maşină second hand necesită schimbarea anumitor piese, reparaţii, intervenţii neprogramate etc. Deci, pregătirea unui buget pentru situaţii neprevăzute este bine venit şi cu siguranţă vă va scuti de o serie de frustrări şi nervi. Să existe un carnet de service, în care să fie trecute intervenţiile făcute asupra maşinii respective. Trebuie să fiţi atenţi la înscrisuri şi la ştampile. Dacă există o urmă cât de mică de îndoială despre înscrisuri încercaţi să le verificaţi.

  Semne la care trebuie să fiţi atenţi

  Este foarte important ca elementele din habitaclu precum mânerul schimbătorului de viteze, pedalierul, scaunul şoferului sau volanul etc. să nu prezinte semne de uzură excesivă raportată la numărul de kilometri afişat pe bordul maşinii. Dacă întâlniţi elemente cu uzură excesivă în raport cu numărul de kilometri mai bine vă îndreptaţi atenţia către altă maşină. Nimeni nu vrea să cumpere o maşină care prezintă 100.000 de km, însă, real, ea are 200.000 km. Pentru a scăpa de problemele menţionate mai sus, pur şi simplu este recomandat să evitaţi samsarii. Aceştia sunt specializaţi în adusul “căzăturilor” din vest, mai precis a maşinilor care sunt programate spre casare în ţara de origine. Obţinute aproape gratis, acestea sunt “aranjate” pentru a deveni o ofertă “tentantă” pentru clienţii din România.

  Ciprian Bâtea

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE