More


  România: natalitate în scădere

  - Advertisement -

  Datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică atestă faptul îngrijorător că mortalitatea în România a continuat să fie mai mare decât natalitatea şi în luna aprilie a acestui an. Astfel, numărul persoanelor decedate a fost de 21.965, iar numărul copiilor născuţi vii a fost de 15.332. Şi totuşi, comparativ cu perioada similară din 2013, în aprilie anul acesta au fost cu 1.885 de căsătorii mai multe şi cu 228 mai puţine divorţuri.

  Conform Institutului Naţional de Statistică populaţia rezidenţială a României a scăzut anul trecut, pentru prima dată după 1989, sub 20 de milioane de locuitori. Tudorel Andrei, preşedintele INS, a atras atenţia asupra faptului că din 1990 încoace s-a observat o tendinţă clară de scădere a natalităţii. Principalele cauze ale acestui fenomen cu consecinţe multiple sunt emigraţia persoanelor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 45 de ani, creşterea vârstei la care tinerii se decid să aibă copii, dar şi faptul că, în prezent, majoritatea cuplurilor se limitează la un singur copil.

  O altă cauză majoră este, fără îndoială, lipsa banilor sau mai pe şleau spus: sărăcia.

  Veniturile totale, ca medie lunară ale unei familii din România s-au cifrat, în 2013, la 2.559 lei. În acelaşi timp cheltuielile aceleiaşi familii luate ca etalon de INS s-au ridicat la 2.317,4 lei, cea mai mare parte având ca destinaţie plata facturilor, taxelor şi impozitelor, dar şi consumul de bunuri alimentare.

  În funcţie de mediul de rezidenţă în anul 2013, veniturile totale medii pe o gospodărie din mediul urban au fost cu 32,1% mai mari decât ale gospodăriilor din mediul rural şi cu 11,7% mai mari faţă de ansamblul gospodăriilor. La nivel de cheltuieli ale populaţiei, valoarea totală a fost în anul anterior de 811,3 lei/persoană şi au reprezentat 90,6% din nivelul veniturilor totale, în scădere cu 0,1% puncte procentuale faţă de anul 2012.

  Datele privind fenomenele demografice prezentate în acest material au fost obţinute de INS prin prelucrarea datelor furnizate de primării.

  Voicu D. Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img