More


  Sătmărenii nu mai sunt interesaţi de Academia de Poliţie

  - Advertisement -

  academie

  În fiecare vară, una dintre cele mai căutate instituţii de învăţământ de către absolvenţii clasei a XII-a era Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti. În fiecare an, la respectiva unitate de învăţământ din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), concurenţa este acerbă. Însă, în acest an, doar 23 de absolvenţi de liceu sătmăreni au dorit să se înscrie la Academia de Poliţie, preferând în schimb şcolile postliceale, unde probele sunt teoretic mai uşoare. Candidaţii vor susţine examenele în cursul lunii iulie, la Facultatea de Poliţie, Specializarea “Ordine şi siguranţă publică” specialitatea Poliţie şi Jandarm, respectiv la Facultatea de Pompieri, specialitatea Pompieri.

  Mai mulţi candidaţi la Şcoli de Poliţie decât la Academie
  De fiecare dată, cele mai multe locuri disponibile se regăsesc la Facultatea de Poliţie, specializarea Ordine şi Siguranţă Publică, specialitatea Poliţie, din cadrul Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”, unde sunt disponibile 255 de locuri. Dintre acestea, şapte sunt alocate minorităţilor de etnie romă, cinci celor de etnie maghiară, iar trei pentru alte minorităţi. La Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Satu Mare şi-au depus dosare de recrutare 11 elevi pentru Academia de Poliţie. Tot în cadrul Facultăţii de Poliţie, la Specializarea Drept sunt disponibile 40 de locuri.

  În schimb, elevii sătmăreni preferă Şcolile de Poliţie, întrucât se intră mai uşor decât la Academia de Poliţie. Astfel, până în prezent, la Şcoala de Poliţie “Septimiu Mureşan” din Cluj-Napoca s-au înscris 17 candidaţi, în timp ce doar patru elevi şi-au depus dosarul de recrutare la Şcoala de Agenţi de Poliţie “Vasile Lascăr” din Câmpina. La instituţiile postliceale de formare a agenţilor înscrierile continuă până în data de 14 august anul curent.

  Nouă elevi sătmăreni vor să devină jandarmi
  Tot la Facultatea de Poliţie, specializarea Ordine şi Siguranţă Publică, arma Jandarmi, sunt disponibile 40 de locuri. Pentru sesiunea de admitere 2014, din cele 40 de locuri fără discriminare, sunt disponibile 34 de locuri la învăţământ cu frecvenţă la zi, două locuri pentru romi, două locuri pentru maghiari şi două locuri pentru alte minorităţi. Iar la Facultatea de Drept – arma Jandarmi sunt disponibile zece locuri fără discriminare. Printre cei care vor să devină jandarmi se numără şi nouă elevi sătmăreni, care şi-au depus cererile de înscriere la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) Satu Mare. “Anul acesta, nouă absolvenţi s-au înscris la Academia de Poliţie Alexandru Ioan Cuza- arma Jandarmi, cărora le urăm succes la examene”, a declarat purtătorul de cuvânt al IJJ Satu Mare, căpitanul Camelia Lucuţ.

  Doar trei sătmăreni înscrişi la Facultatea de Pompieri a Academiei
  Un număr foarte mic de elevi sătmăreni s-au înscris la Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”. Astfel, pentru cele 35 de locuri disponibile dintre care unul pentru etnia romă, şi-au depus cererile de înscriere la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Someş” Satu Mare doar trei elevi sătmăreni. Iar la Facultatea de Poliţie – specializarea Drept din cadrul Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti este disponibil un singur loc. Mulţi dintre absolvenţii clasei a XII-a vor opta cu siguranţă pentru Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă “Pavel Zăgănescu” – Boldeşti, judeţul Prahova, unde sunt disponibile 125 locuri de subofiţeri de pompieri şi protecţie civilă – bărbaţi – dintre care două locuri pentru cetăţenii români de etnie romă, iar înscrierile continuă până în data de 21 iulie.

  Condiţiile pentru admiterea la Academia de Poliţie
  Candidaţii care optează pentru o instituţie de învăţământ superior pot participa şi la concursul de admitere în una dintre şcolile postliceale pentru formarea agenţilor. Pentru a participa la concursurile de admitere în Academia de Poliţie, aceştia trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii: să fie cetăţeni români cu domiciliul în ţară, să cunoască limba română, să aibă capacitate deplină de exerciţiu, să fie declaraţi “apt” din punct de vedere medical, fizic şi psihic, să aibă vârsta minimă de 18 ani împliniţi sau să îi împlinească în cursul anului 2014, să fie absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat.

  Candidaţii sunt obligaţi să aibă un comportament corespunzător, să nu aibă antecedente penale, să fi obţinut la purtare în perioada studiilor liceale media generală de minimum 8.00, să nu fi fost exmatriculaţi şi să aibă înălţimea de minimum 1,65 m la bărbaţi şi 1,60 m femeile. Etapa a II-a de selecţie a candidaţilor la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, respectiv concursul de admitere, se desfăşoară potrivit calendarului admiterii stabilit pentru fiecare facultate, în perioada 20 iulie – 04 august 2014.

  Pavel Prodaniuc  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare