More


  Ţigări timbrate mai scumpe, reduceri la ţigările ucrainene

  - Advertisement -

  tigari

  Statul pierde în continuare sume enorme din cauza contrabandei cu ţigări ucrainene. Având în vedere faptul că preţurile ţigărilor cu timbru fiscal românesc cresc de la o zi la alta, nici nu e de mirare că tot mai mulţi sătmăreni se orientează spre ţigările ucrainene. Chiar dacă sunt mai proaste calitativ, sătmărenii pot cumpăra oricând ţigări ucrainene, semn că nu există probleme cu stocurile. În continuare, sătmărenii nu pot să intre liniştiţi în piaţă să-şi facă cumpărăturile fără să fie abordaţi de vânzătorii de ţigări ucrainene, care îşi promovează marfa strigând “ţighi, ţighi”. Tranzacţiile au loc în văzul trecătorilor, de parcă pur şi simplu contrabandiştilor nu le-ar păsa că încalcă legea. Acestea costă doar jumătate cât un pachet de ţigări timbrate. Pentru a-şi menţine clienţii, contrabandiştii nu au mai ridicat preţurile de peste doi ani. Şi nici nu au de gând să-l ridice în viitorul apropiat.

  Ţigări timbrate tot mai scumpe
  Începând cu 1 aprilie 2014, ţigările s-au scumpit cu 0,3-0,5 lei pe pachet, odată cu majorarea accizei totale de la 81,78 euro/1.000 ţigarete la 84,37 euro/1.000 ţigarete. Măsura a avut impact cu precădere asupra ţigărilor mai ieftine şi a acţionat în direcţia apropierii preţurilor spre cele din categoria premium. Preţul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul (WAP) aferent anului 2013 este de 12,9508 lei/pachet, respectiv 2,7334 euro/pachet (136,67 euro/1.000 ţigarete).

  În urma scumpirilor de acum două luni, preţul ţigărilor cu timbru fiscal românesc variază între 13-16 lei, în funcţie de sortiment. În ritmul actual, în scurt timp ţigările româneşti vor fi la fel de scumpe ca şi în Austria, Germania, Franţa, Italia, Anglia şi alte ţări occidentale. Din păcate, salariile vor rămâne tot româneşti.

  Ţigări ucrainene ieftine şi la reducere
  În timp ce ţigările cu timbru fiscal românesc se scumpesc continuu, ţigările de contrabandă se găsesc la acelaşi preţ în pieţele sătmărene de peste doi ani. Sătmărenii pot găsi la orice oră ţigări ucrainene, la preţul de 7-8 lei pachetul. Celebra marcă Jin Ling este cea mai răspândită. De asemenea, sătmărenii pot cumpăra la aproape acelaşi preţ şi ţigări de contrabandă marca Viceroy. Unele dintre pachete au timbru fiscal ucrainean, în timp ce altele provin din magazinele de tip duty-free care funcţionează pe teritoriul Ucrainei. De asemenea, pe piaţa neagră apar uneori şi alte mărci de ţigări, cum ar fi Dubliss, pachetele fiind vândute cu 9-10 lei. Aceeaşi situaţie poate fi întâlnită în mai toate pieţele din judeţul Satu Mare, nu numai în Piaţa Someş. Ţigările ucrainene au trecere la sătmăreni, deşi sunt destul de proaste din punct de vedere calitativ.

  Contrabandiştii nu numai că ţin preţurile scăzute, ci chiar oferă discounturi. Dacă clientul ştie să se târguiască, poate obţine preţul de 6 lei pe pachet, cu condiţia să cumpere zece pachete, adică un cartuş întreg. Reducerile pot fi şi mai importante în cazul unor cantităţi mai mari de ţigări.

  Pieţele gem de ţigări ucrainene
  Sătmărenii pot cumpăra oricând ţigări ucrainene, semn că nu există probleme cu stocurile, respectiv cu aprovizionarea. În continuare, sătmărenii nu pot să intre liniştiţi în piaţă să-şi facă cumpărăturile fără să fie abordaţi de vânzătorii de ţigări ucrainene, care îşi promovează marfa strigând “ţighi, ţighi”. Tranzacţiile au loc în văzul trecătorilor, de parcă pur şi simplu contrabandiştilor nu le-ar păsa că încalcă legea.

  Întrucât autorităţile abilitate susţin că au reuşit să controleze contrabanda, limitând cantităţile de ţigări ucrainene aduse în ţară, rezultă că este tot mai probabilă ipoteza existenţei unei fabrici clandestine de ţigări în judeţul nostru, în care se produc ţigări cu timbru ucrainean. Numai aşa se poate explica faptul că pieţele sătmărene sunt pline de ţigări de contrabandă oricând şi la orice oră.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare