More


  Economia judeţului este în creştere

  - Advertisement -

  ardelean-mircea

  Directorul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Satu Mare, Mircea Ardelean, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că activitatea economică în judeţ este în continuă creştere. “Avem creștere economică și lucrurile se mișcă mai bine, iar activitatea economică este în continuă creștere”, a precizat directorul AJFP Satu Mare. Mai mult, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Satu Mare a reuşit să îşi depăşească din nou planul de încasări, fapt care plasează judeţul Satu Mare pe locul al doilea la nivel regional, respectiv pe locul 12 la nivel naţional.

  AJFP şi-a depăşit planul de încasări
  Directorul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare, Mircea Ardelean, a precizat că gradul de realizare al programului de încasări pe luna iunie a fost de 108,64%, ceea ce înseamnă că s-a adus un plus de venituri la bugetul de stat de nu mai puţin de 7,3 milioane de lei. În ceea ce priveşte planul de încasări pe semestrul I, în acest an s-a reuşit depăşirea pragului realizat în perioada similară a anului trecut. Mai exact, dacă în semestrul I al anului 2013 s-au adus la bugetul statului 101,73 milioane de lei, în semestrul I al acestui an s-au adus 103,01 milioane de lei. “Faţă de semestrul I al anului 2013 în semestrul I din acest an am încasat mai mult, ceea ce înseamnă că se constată o creştere economică”, a precizat Mircea Ardelean.

  Zeci de sesizări penale
  Directorul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare, Mircea Ardelean, a prezentat şi activitatea de inspecţie fiscală pe semestrul I al acestui an. Pe semestrul I al acestui an au fost efectuate un număr de 873 de inspecţii fiscale, reuşind să se aducă în urma acestor controale un plus la bugetul de stat de 45,7 milioane de lei. De asemenea, s-au făcut un număr de 46 de sesizări penale către organele competente ale statului.

  Conform aceleiaşi surse, în luna iunie angajaţii AJFP Satu Mare au realizat un număr de 131 de inspecţii fiscale, din care 93 au fost inspecţii fiscale parţiale sau generale, fiind stabilite obligaţii de plată suplimentare în sumă de 18,44 milioane de lei. Mai mult, jumătate dintre sesizările penale au fost efectuate în cursul lunii trecute, ca urmare a intensificării activităţii de inspecţie fiscală a angajaţilor Fiscului sătmărean.

  O nouă procedură de restituire a taxei de poluare
  Directorul AJFP Satu Mare, Mircea Ardelean, a făcut referire şi la modificările aduse în ceea ce priveşte restituirea taxei de poluare, prin prisma OUG 8/2014 şi Ordinul 364/2014 al Ministerului Mediului. Concret, restituirea taxei se va face pe o perioadă de cinci ani, în fiecare an urmând ca solicitantul să primească 20% din valoare, indexată cu dobânzile aferente şi indicele de consum. Din câte se pare, noua metodă va îngreuna activitatea Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice din cauza procedurilor complicate, în fiecare an urmând să fie calculate valorile pentru miile de solicitanți.
  Conform aceleiaşi surse, în primul semestru al acestui an au fost depuse 3.082 de cereri de restituire a taxei auto. Un număr de 2.131 au fost soluţionate, fiind plătiţi deja 4,2 milioane lei, urmând ca celelalte 951 de cereri să fie soluţionate în intervalul următorilor cinci ani, în baza OUG 8/2014 şi Ordinul 364/2014 al Ministerului Mediului.

  Zeci de mii de donatori
  Sătmărenii continuă să fie destul de sensibili când vine vorba de a dona cei 2% din impozitul pe venit în favoarea organizaţiilor non-guvernamentale. Astfel, până în data de 26 mai 2014, ultimul termen de depunere a declaraţiei 230, s-au înregistrat un număr de 22.632 de formulare. Nivelul este similar celui înregistrat anul trecut, atunci când s-au depus 22.877 de formulare, fiind direcţionată suma de 1.144.395 lei în favoarea diferitelor ONG-uri.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img