More


  Fermierii sătmăreni, atenţionaţi de pompieri

  - Advertisement -

  3

  Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Someş” Satu Mare îi avertizează pe fermierii sătmăreni să respecte regulile şi măsurile de apărare împotriva incendiilor în timpul campaniei de recoltare a cerealelor. Astfel, potrivit atenţionărilor pompierilor, este interzis fumatul pe utilajele şi maşinile agricole când se execută recoltarea cerealelor, iar înainte de a intra în campania de recoltare tractoarele, combinele şi celelalte maşini agricole folosite la recoltarea şi transportul cerealelor vor fi revizuite din timp, înlăturându-se toate defecţiunile care ar putea produce incendii. De asemenea, este interzisă funcţionarea utilajelor fără filtru de aer, nu sunt admise pierderi de carburanţi din rezervoare, iar ţevile de eşapament vor fi prevăzute cu site de captare a scânteilor.

  ‘Totodată, personalul va fi instruit cu privire la modul de prevenire şi stingere a incendiilor, de acţiune în caz de incendiu şi consemnare a instruirii în fişe individuale de instructaj, fiecare maşină va fi dotată cu mijloace de primă intervenţie (stingătoare, bidoane cu apă, lopeţi, mături de nuiele) iar punctele de alimentare cu carburanţi vor fi stabilite la cel puţin 20 de metri de lanuri. Nu vor fi executate reparaţii la utilaje agricole în lanuri sau depozite de cereale, lucrările efectuându-se la o distanță de cel puţin 100 de metri de aceste locuri şi nu se admite fumatul şi focul deschis în lanuri, pe mirişti, pe combine, utilaje sau la o distanţă mai mică de 100 de metri de punctele de seceriş, recoltat sau depozitare a produselor agricole. Trebuie executate lucrări de izolare a lanurilor faţă de drumuri, păduri, căi ferate prin fâşii arate cu o lăţime de 20-50 metri, iar paiele rezultate după seceriş vor fi evacuate în cel mult două zile, iar miriștea se ară. Este interzisă cu desăvârşire arderea paielor sau altor resturi vegetale pe câmp şi trebuie asigurate rezervele de apă pentru incendiu şi verificarea zilnică a situaţiei existente.
  Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţie iar fermierii pot fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei.
  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img