În general, în perioade preelectorale, sondajele de opinie nu oferă date întotdeauna concludente despre opţiunile finale ale electoratului, multe dintre acestea modificându-se chiar şi în ziua scrutinului. Ceea ce pot să facă însă sondajele de etapă este să ofere concluzii de care formaţiunile competitoare ar trebui să ţină cont din punctul de vedere al strategiilor de campanie.
Întrucât au mai rămas patru luni până la alegerile prezidenţiale, prezentăm în cele ce urmează câteva concluzii desprinse din cercetările recente efectuate de INSCOP în perioada 1-6 iulie şi de BCS în perioada 3-12 iulie. Riscul ca datele să se modifice în perioada următoare nu poate fi ocolit, dar în punctele esenţiale ele sunt în măsură să dea o imagine “la zi” într-o perspectivă ce nu va cunoaşte schimbări radicale.
Astfel, este greu de crezut că în finala prezidenţială se poate califica altcineva decât Ponta şi Iohannis, actualul prim-ministru având cele mai multe şanse să câştige bătălia din toamnă.
Biroul de Cercetări Sociale (BCS) a stabilit prin sondajul efectuat recent că Victor Ponta ar obţine 39,4% din voturi, în timp ce preşedintele PNL, Klaus Iohannis, se află la doar 6 procente distanţă cu o intenţie de vot de 33,3%.
Sondajul ne arată că Victor Ponta ar fi votat mai ales de pensionari, persoane din mediul rural, casnice sau şomeri, iar preşedintele liberalilor de angajaţii din mediul privat şi de persoanele tinere. În privinţa regiunilor geografice, Victor Ponta este preferat de votanţii din regiunea Bucureşti-Ilfov (46%), Sud-Est (44%) şi Sud-Muntenia (42%), în timp ce Klaus Iohannis ar primi mai multe voturi de la cetăţenii din regiunea Centru (48%) şi Sud-Vest (45%)
Conform sondajului INSCOP, românii vor un preşedinte care să fie un om politic experimentat (87%), de naţionalitate-etnie română (65%), independent de clasa politică (65%), un om tânăr (58%). Victor Ponta corespunde oarecum profilului pentru că este tânăr, este de etnie română, dar cu toate că este premier de doi ani, nu este perceput ca un politician experimentat. La prima vedere, Iohannis are în primul rând handicapul că nu este de etnie română, dar şi faptul că nu are experienţa politicii de la nivel central. Ceea ce este numai pe placul votanţilor neimplicaţi politic, care votează de obicei doar la alegerile prezidenţiale.
Voicu D. Rusu