More
  spot_img

  Sondajele de opinie îl dau pe Ponta cu zece procente în faţa lui Iohannis

  - Advertisement -

  ponta

  Cele patru sondaje de opinie date publicităţii în iulie arată că diferenţa dintre Victor Ponta şi Klaus Iohannis, primii doi clasaţi în preferinţele electoratului, este de aproximativ zece procente, ceilalţi potenţiali candidaţi aflându-se la distanţă mare faţă de aceştia.

  În ceea ce priveşte măsurarea intenţiei de vot pentru Victor Ponta se observă existenţa unei diferenţe de 15 procente între cea mai optimistă şi cea mai pesimistă evaluare. Astfel, Victor Ponta este creditat cu 47% intenţie de vot în sondajul CURS, spre deosebire de 32% în sondajul IRSOP. INSCOP şi CSCI îl creditează pe premier cu procente apropiate: 41% – CSCI şi 40,5% – INSCOP. Spre deosebire de Ponta, Klaus Iohannis este creditat cu procente sensibil apropiate: 28% – CURS şi CSCI, 29% – INSCOP, 21% – IRSOP. Astfel, diferenţe între cea mai optimistă şi cea mai pesimistă evaluare în ceea ce îl priveşte pe Iohannis este de doar opt procente. Toate cele patru case de sondare au testat, totodată, şi ipoteza în care în turul secund al prezidenţialelor ar concura Ponta şi Iohannis. Conform intenţiilor de vot din iulie, Ponta l-ar devansa pe Iohannis în turul doi la o diferenţă de 10 procente (55% , faţă de 45%) în sondajul CSCI, în timp ce diferenţa ar fi 5,6% (52,8%, faţă de 47,2%) în sondajul INSCOP.

  Sondajele CURS şi IRSOP relevă şi ele că în turul doi Ponta l-ar devansa pe Iohannis, rezultatele fiind de 53% (Ponta) la 47% (Iohannis) în sondajul CURS şi de 49% (Ponta) la 43% (Iohannis) în sondajul IRSOP. Ponta l-ar devansa, într-un eventual tur doi, şi pe Crin Antonescu (60,7% la 39,3%) în sondajul INSCOP, 60% la 40% în sondajul CURS şi 53% la 29% în cercetarea IRSOP). Sondajul INSCOP relevă că Victor Ponta i-ar devansa şi pe Cătălin Predoiu (66,7% la 39,3%), şi pe Mihai Răzvan Ungureanu (58,3% la 41,7%), dar şi pe Cristian Diaconescu (67,5% la 32,5%). Călin Popescu-Tăriceanu ocupă locul trei în ceea ce priveşte intenţia de vot la prezidenţiale, după Victor Ponta şi Klaus Iohannis, el fiind cotat cu un procent de 10% atât de sondajul CSCI, cât şi de cercetarea făcută de IRSOP. Este de menţionat că datele pentru aceste două sondaje au fost culese la mijlocul lunii iulie.

  În sondajul INSCOP, ale cărui date au fost culese la începutul lunii iulie, Tăriceanu e cotat cu doar 4,1% în ceea ce priveşte intenţia de vot, el fiind devansat de Mihai Răzvan Ungureanu, care e cotat cu 8,9%.

  Sondajul CURS nu îl testează pe Tăriceanu, întrucât a fost demarat înaintea anunţului făcut de acesta cu privire la intenţia sa de a candida. În cercetarea elaborată de CURS, locul trei în intenţia de vot pentru prezidenţiale, după Ponta şi Iohannis, e ocupat de Cristian Diaconescu, acesta fiind creditat cu 7%. Pe de altă parte, Mihai Răzvan Ungureanu a cotat la 7% în sondajul CSCI, la 6% în sondajul CURS şi la doar 1% în cercetarea întreprinsă de IRSOP. Cristian Diaconescu e creditat cu 6% intenţie de vot în sondajul IRSOP, cu 3% în cel al CSCI şi cu doar 2,5% în cercetarea INSCOP. În ceea ce îl priveşte pe Dan Diaconescu, acesta este cotat la 7% (CSCI), 4% (CURS şi IRSOP) şi doar 2,1% (INSCOP). Sondajul CURS testează şi intenţia de vot în ceea ce priveşte candidatura lui Mircea Geoană la prezidenţiale. Astfel, în condiţiile în care din partea Alianţei PSD-UNPR-PC ar candida Mircea Geoană şi nu Victor Ponta, Geoană e creditat cu 40%, el devansându-l, ca şi Ponta, pe următorul clasat, Klaus Iohannis.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare