More

  Zeci de microbuze şcolare pentru judeţul Satu Mare

  2

  Guvernul României va asigura în acest an un număr de 27 de microbuze şcolare noi pentru copiii din mediul rural, dând astfel o şansă de a accede la actul educaţional pentru mii de elevi. Anunţul a fost făcut ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de către prefectul judeţului Satu Mare, Eugeniu Avram, vicepreşedintele Consiliului Judeţean şi preşedinte al Organizaţiei Judeţene Satu Mare a PSD, Mircea Govor, respectiv inspectorul general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Claudiu Mondici. Este de menţionat faptul că acest demers este unul de amploare, având în vedere că în ultimii 25 de ani au fost achiziţionate pentru judeţul Satu Mare un număr de circa 50 de microbuze şcolare, iar într-un singur an se asigură deja 27 de autovehicule.   

  Toate cererile onorate
  Prefectul Eugeniu Avram a precizat că toate cererile venite din partea comunelor din judeţ au fost onorate, excepţie făcând doar municipiile şi oraşele. Cu alte cuvinte, din cele 27 de solicitări venite din partea localităţilor din mediul rural, toate au fost declarate eligibile de către Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Excepţie fac municipiile Satu Mare şi Carei, respectiv oraşele Ardud, Livada şi Negreşti-Oaş, în condiţiile în care programul se adresează mediului rural. “După toate demersurile făcute de către Instituţia Prefectului, şi cu sprijinul nemijlocit al domnului Mircea Govor, am reuşit să obţinem la nivelul judeţului nostru, dintr-un total de 32 de solicitări de dotare cu microbuze pentru transportul elevilor ni s-au aprobat 27 de cereri. Este un caz deosebit şi am vrut să îl aducem în atenţia opiniei publice. Ţinem să mulţumim în mod deosebit conducerii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, personal domnului vicepremier Liviu Dragnea pentru faptul că a fost foarte receptiv la toate demersurile noastre, la modul cum a gestionat aceste solicitări. Este un precedent la nivel judeţean ca în acest moment să primim un număr de 27 de microbuze şcolare”, a declarat prefectul Avram.

  Microbuzele, livrate în două etape
  Prefectul Eugeniu Avram a precizat că microbuzele, cu o capacitate de 16+1 locuri, vor fi predate în două etape. Astfel, prima etapă va avea loc în iulie- septembrie 2014, urmând să fie repartizate un număr de 12 microbuze pentru localităţile Acâş, Beltiug, Berveni, Călineşti-Oaş, Cămin, Culciu, Gherţa Mică, Moftin, Odoreu, Racşa, Turţ şi Valea Vinului. În cea de-a doua etapă, respectiv în intervalul octombrie – decembrie 2014, vor fi repartizate 15 microbuze localităţilor Agriş, Andrid, Batarci, Bixad, Căuaş, Homoroade, Lazuri, Medieşu Aurit, Micula, Oraşu Nou, Pişcolt, Santău, Tarna Mare, Târşolţ şi Viile Satu Mare.
  Ceremonia de predare a primelor o sută de microbuze şcolare va avea loc în data de 23 iulie, în Piaţa Victoriei, începând cu ora 10.00. Judeţul Satu Mare va fi reprezentat la Bucureşti de către primarul comunei Odoreu, Dumitru Pop, şi de către primarul comunei Racşa, Toma Betea.

  Sprijin necondiţionat pentru toate localităţile
  Vicepreşedintele Consiliului Judeţean şi preşedinte al Organizaţiei Judeţene Satu Mare a PSD, Mircea Govor, a ţinut să sublinieze că toate primăriile din judeţ care au trimis solicitări au primit microbuze, indiferent de culoarea politică a primarilor, prioritatea având comunitatea şi nevoile copiilor. “La nivelul judeţului Satu Mare au fost solicitate şi aprobate 27 de cereri. Numai că, din păcate, solicitările din mediul urban nu au fost onorate, pentru că aşa s-a hotărât la nivel naţional, prioritate are mediul rural. Eu vreau să mulţumesc în mod special domnului prim-ministru Victor Ponta, domnului vicepremier Liviu Dragnea, pentru că ne-au onorat această cerere a noastră, a conducerii judeţului. Vreau să vă spun, în mod sincer, că m-am ocupat personal de aceste demersuri şi după cum puteţi vedea toate comunele care au solicitat, indiferent de culoarea politică, li s-a aprobat. Nu am făcut niciun fel de diferenţă. Acesta este lucrul cel mai important. Guvernul Ponta este guvernul tuturor românilor”, a declarat Mircea Govor.

  Autobuze foarte necesare
  Inspectorul general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Claudiu Mondici, a precizat că aceste microbuze sunt foarte importante, în condiţiile în care reţeaua şcolară a suferit modificări substanţiale în mediul rural. “În numele Inspectoratului Şcolar Judeţean şi în numele beneficiarilor acestor microbuze doresc să vă mulţumesc pentru sprijinul acordat în obţinerea lor. Ştiţi că v-am stresat de foarte multe ori. Microbuzele sunt foarte necesare pentru noi, pentru că de doi ani unele primării au început să îşi reorganizeze reţeaua şcolară ca urmare a scăderii numărului de copii, au dispărut anumite structuri unde era învăţământul simultan şi microbuzele sunt necesare pentru a aduce copiii la şcoala de centru. Sunt convins că vom reuşi să optimizăm reţeaua şcolară şi să eficientizăm astfel actul educaţional, să obţinem rezultate mai bune la examenele naţionale. Aţi dovedit încă o dată că sunteţi alături de noi şi ne sprijiniţi în tot ceea ce faceţi”, a declarat Claudiu Mondici.

  Ciprian Bâtea

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE