Câteva sfaturi despre cum să treci mai uşor peste zilele fierbinţi

4

Căldura din ultimele zile a pus stăpânire peste oraş. Nu te mai poţi ascunde nicăieri. Călătoria cu mijloacele de transport devine un chin. Mersul în parc sau la terasă pare că nu mai are niciun efect. În condiţiile astea ce faci? Cum te răcoreşti? Iată câtva posibile sfaturi practice.

Plimbarea prin oraş pe caniculă devine o aventură aproape extremă: eşti pus în situaţii jenante, pentru că transpiri din ce în ce mai mult, iar deodorantele, mai ales cele folosite de ceilalţi călătorii din mijloacele de transport în comun, îşi arată din ce în ce mai uşor limitele.

Astfel, riscul de deshidratare creşte, mai ales când nu te poţi adăposti la umbră. De asemenea, asfaltul încins devine o adevărată capcană pentru pantofi sau tenişi (încălţăminte care, oricum, te încinge îngrozitor).

Dacă te uiţi pe prognozele meteo, vei vedea că nu scapi de chinul caniculei în curând. Şi astfel apar întrebările: Ce faci? Cum te fereşti? Cum te răcoreşti?

O soluţie evidentă este să stai în casă. Dacă poţi, bineînţeles, sau dacă nu trebuie să mergi la serviciu. Daca ai aer condiţionat, acum este timpul să îl foloseşti. Nu uita însă că trebuie să închizi geamurile şi, eventual, să tragi jaluzelele dacă te deranjează soarele.

Dacă nu ai (încă) aer condiţionat, există varianta ventilatorului. Ţine cont: câteva sticle cu apă îngheţată puse în faţa acestuia fac minuni. De asemenea, este recomandat să ţii draperiile trase. O soluţie disperată, şi nu prea estetică, este să pui staniol în geamuri, pentru a reflecta lumina soarelui. La fel, poţi agăţa în geam un cearşaf ud. Nu uita însă, noaptea, să foloseşti  aparatul cu pastile împotriva ţânţarilor, ca să poţi dormi mai liniştit.

Pentru răcirea pereţilor se mai practică, cică, o metodă ”extremă”: se umple cada cu apă cât mai rece, pentru ca temperatura aerului din casă sau din apartament să scadă. Este însă posibil să nu funcţioneze, aşa că o variantă mai eficientă, şi care utilizează mai puţină apă, este să faci un duş răcoritor.

Legat de cum te hidratezi: este bine de ştiut că berea – băutură îndrăgită pe timp de vară şi nu numai – deshidratează. Astfel se explică de ce te trezeşti cu gura uscata după o noapte de băut bere. De asemenea, nu uita că toate băuturile care conţin cofeină: cafeaua, băuturile gazoase, deshidratează. Cele mai bune sunt, de fapt, apa rece, limonada şi ceaiul de mentă răcit.
Este recomandat să consumi cât mai multe fructe şi legume bogate în vitamine şi apă: mere, pepeni, piersici, caise, morcovi. Sunt de evitat ceapa, usturoiul, cartofii prăjiţi.

Este bine să te îmbraci cu haine subţiri, largi şi deschise la culoare (beduinii ştiu de ce). Paradoxal, cu cât eşti mai neacoperit, cu atât transpiri mai mult, astfel încât o pălărie sau o şapcă ajută . Cu toate acestea, nu trebuie exagerat cu articolele vestimentare, pentru că echilibrul între suficient şi prea mult este foarte delicat şi subtil.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Intervenție ISU Satu Mare! Bărbat scos dintr-un canal de pe Ostrovului!

O intervenție mai puțin obișnuită au avut, în această după amiază, pompierii sătmăreni. Solicitați să intervină pentru a extrage o persoană căzută într-un canal, pe...

ALARMĂ. EXPLOZIE de COVID-19 la Satu Mare. Șase cazuri într-o SINGURĂ ZI

Se poate spune că la Satu Mare avem parte de o adevărată explozie de cazuri confirmate de coronavirus. Într-o singură zi, numărul acestor cazuri...

FOTO. ACCIDENT. A intrat cu TIRUL într-o CASĂ. Undeva în JUDEȚ

Un accident ce se putea solda cu victime omenești s-a produs în noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 3.00, pe DN 19....

FLORIILE la catolici. O SĂRBĂTOARE însemnată

Duminică, 5 martie 2020, credincioșii catolici și cei reformați din lumea întreagă celebrează Duminica Floriilor, care deschide ciclul sărbătorilor pascale. Pentru biserica Romano Catolică,...

FOTOGALERIE. PRIMELE Imagini din Laboratorul COVID-19 din Satu Mare. TESTĂRI, în scurt timp

Prefectura Satu Mare a prezentat primele Imagini din laboratorul în care se vor prelucra cât de curând testele Covid19, din incinta Spitalului Județean de...