More


  CONFLICTUL DIN UCRAINA: Kievul susţine că trupele ruse au instalat un cartier general în estul Ucrainei

  =

  3

  Autorităţile ucrainene au afirmat miercuri că trupe ruse care au intrat în Ucraina au instalat un “cartier general” în regiunea separatistă Doneţk. Cel puţin trei persoane au murit, miercuri, în confruntările militare din centrul oraşului Doneţk, între armata ucraineană şi insurgenţi proruşi, anunţă surse citate de AFP.

  18:15 Cel puţin trei morţi în confruntările militare produse miercuri la Doneţk

  Potrivit surselor citate, obuze de artilerie au vizat o maşină, care a luat foc. Cele trei persoane din vehicul au murit pe loc.

  Poliţia a comunicat că victimele erau civili, fără a preciza dacă aceştia aveau legături cu separatiştii proruşi.

  Armata ucraineană a lansat, în urmă cu câteva săptămâni, o ofensivă asupra oraşului Doneţk, principalul fief al insurgenţilor proruşi.

  17:20 Kievul afirmă că trupele ruse au instalat un “cartier general” în estul Ucrainei

  “Conform informaţiilor din teren, cartierul general al unui batalion tactic al forţelor armate ruse a fost instalat la periferia localităţii Pobeda”, situată la 48 de kilometri sud-est de bastionul rebel Doneţk şi la 60 de kilometri vest de frontiera rusă, a afirmat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene Andrei Lisenko.

  Purtătorul de cuvânt a mai declarat că “cinci vehicule de transport de trupe şi un camion KamAZ cu combatanţi” au luat poziţii la Amvrosiivka, un oraş cu 20.000 de locuitori situat la 25 de kilometri est de Pobeda.

  “Dacă şi acest grup tactic s-a rătăcit şi s-a regăsit accidental pe teritoriul ucrainean, ca paraşutiştii din Divizia 98 a forţelor armate ruse, le putem aminti că se pot întoarce în Rusia îndreptându-se spre est”, a adăugat Lisenko.

  Kievul a anunţat luni că a arestat zece paraşutişti ruşi care se aflau pe teritoriul său. Moscova a afirmat că aceştia au trecut frontiera în mod accidental, în timpul unei misiuni de patrulare.

  Lisenko a precizat miercuri că soldaţii arestaţi au fost trimişi la un centru de detenţie din Kiev.

  16:10 – Unităţi ale armatei ruse operează în estul Ucrainei

  “Nimeni nu mai poate lua în serios informaţiile cu privire la separatiştii din Ucraina. Informaţii de ultimă oră confirmă cu fermitate, din nou, că unităţi ruseşti operează în estul Ucrainei”, a afirmat Tusk într-un discurs susţinut în Parlamentul polonez.

  “Aceste informaţii ale NATO, dar confirmate şi de serviciile secrete poloneze, sunt deja practic de necontestat”, a subliniat el.

  În context, Tusk a insistat asupra faptului că Guvernul de la Varşovia va continua să se comporte într-o manieră “responsabilă” în faţa crizei ucrainene, acţionând în cadrul NATO şi UE.

  11:00  – Armata ucraineană anunţă că o coloană de blindate ruseşti înaintează în sud-estul Ucrainei

  “Avem informaţii cu privire la înaintarea unei coloane alcătuite din 100 de vehicule, inclusiv tancuri, blindate, lansatoare multiple de rachete de tip Grad pe drumul către Starobeşeve-Telmanove”, a precizat centrul de presă al Statului Major al operaţiunii ucrainene în estul ţării, într-un comunicat.

  Această coloană “marcată cu un triunghi sau un cerc alb” se îndreaptă către localitatea Telmanove, situată al aproximativ 20 de kilometri de frontiera rusă şi la aproximativ 80 de kilometri sud de Doneţk, un bastion al rebelilor proruşi.

  Telmanove se află la aproximativ 40 de kilometri nord de Novoazovsk, unde autorităţile ucrainene au afirmat că au oprit altă coloană de blindate ruseşti. Forţele armate ucrainene şi separatişti proruşi erau implicate marţi în tiruri de artilerie, iar cu o zi înainte în lupte terestre.

  Rebelii proruşi au anunţat luni lansarea unei contraofensive la sudul bastionului lor de la Doneţk, aparent într-o tentativă de a prinde armata ucraineană într-un cleşte.

  Potrivit armatei ucrainene, altă coloană, alcătuită din şase lansatoare de rachete de tip Grad şi camioane cu combatanţi la bord a efectuat o incursiune de pe teritoriul Rusiei în localitatea Dibrovka, situată la 110 kilometri est de Doneţk.

  La Doneţk, trei civili au fost ucişi în ultimele 24 de ore în explozii de obuze, în cartierul Petrovski (vest).  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img