More


  Contrabanda cu ţigări româneşti, în floare

  =

  1

  În ultima vreme, ţigările cu timbru fiscal românesc au devenit marfă de contrabandă. Din cauza diferenţelor mari de preţuri, acestea sunt vândute în mod profitabil în ţări ca Italia, Germania sau Anglia. Pe lângă faptul că sunt mai bune din punct de vedere calitativ decât ţigările ucrainene, contrabandiştii şi-au dat seama că autorităţile din ţările de destinaţie nu sunt atât de dure când văd că ţigările sunt timbrate pe teritoriul unui alt stat al Uniunii Europene. Pe lângă ţigările care sunt ascunse în TIR-uri, cantităţi foarte mari de ţigări cu timbru fiscal românesc sunt scoase din ţară de către transportatorii de persoane.

  În Anglia e cel mai rentabil
  Contrabanda cu ţigări româneşti a devenit tot mai rentabilă. Profiturile nu sunt atât de mari ca şi în cazul ţigărilor ucrainene, dar totuşi merită. În România, un pachet de ţigări poate fi cumpărat cu circa trei euro de la orice en-gros. În Germania, acel pachet de ţigări poate fi vândut imediat cu patru euro pe piaţa neagră. Rezultă un profit de 33%. Detailiştii vând ţigările mai departe cu 4,5 euro pachetul, în condiţiile în care în magazinele autorizate preţul pachetului de ţigări începe de la 5,5 euro. Cam la fel decurg treburile şi în Italia.
  Mult mai rentabil este pentru cei care reuşesc să transporte ţigările româneşti în Anglia. În România acestea sunt cumpărate la 2,7 lire sterline pachetul. Contrabandiştii sătmăreni primesc pentru ele 4 lire sterline, iar grupările respective le vând mai departe cu amănuntul cu 4,5 lire sterline. Contrabandiştii sătmăreni câştigă 1,3 lire la pachet, adică 13 lire la un cartuş. Dacă reuşesc să ajungă în Anglia cu un bax de ţigări, adică 50 de cartuşe, câştigă 650 de lire sterline.

  Trafic făcut de transportatorii de persoane
  Contrabanda cu ţigări româneşti înfloreşte alături de contrabanda cu ţigări ucrainene. O mare parte din ţigările cu timbru românesc sunt scoase din ţară de grupări specializate de crimă organizată. Ţigările fie sunt ascunse în încărcătura unor TIR-uri sau microbuze care transportă marfă, fie în locaşuri special amenajate în caroseria acestora. Aceste locaşuri sunt atât de bine amenajate încât poliţiştii de frontieră români sau autorităţile abilitate din alte ţări europene le pot depista doar din întâmplare sau când dispun de informaţii precise.
  Cantităţi foarte mari de ţigări sunt scoase din ţară şi de către transportatorii de persoane. Aceştia plasează zeci de cartuşe de ţigări în diverse geamantane, susţinând că este vorba despre colete care le-au fost încredinţate de diverşi clienţi pentru a le transporta rudelor aflate la muncă în străinătate. După cum am arătat anterior, un asemenea transportator câştigă 650 de lire sterline dacă reuşeşte să ajungă în Anglia cu 50 de cartuşe. Cantitatea de ţigări poate fi de trei sau chiar patru ori mai mare dacă transportatorul porneşte la drum cu un autocar plin de clienţi.

  Amenzile nu sperie transportatorii
  Fenomenul devine din ce în ce mai vizibil. Pe lângă transportatorii prinşi cu ţigări şi alcool în vămile Petea şi Urziceni, tot mai multe autocare şi microbuze aparţinând unor transportatori sătmăreni sunt prinse în străinătate. Pe lângă ţigări, autorităţile din ţările tranzitate de respectivii transportatori au mai avut surpriza să găsească zeci şi chiar sute de litri de pălincă ascunse în microbuze sau autocare. Transportatorii prinşi riscă sancţiuni foarte drastice, însă faptul că nu se prea tem de amenzile foarte mari pare să demonstreze că această contrabandă cu ţigări româneşti devine pe zi ce trece mai rentabilă.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img