More

  Cuiul lui Pepelea

  Cunoscuta snoavă populară devine de actualitate, găsindu-şi corespondenţa în politica românească din aceste zile. Din acest punct de vedere, prototipul celebrului personaj trebuie considerat europarlamentarul PDL şi în acelaşi timp candidatul independent la prezidenţiale Monica Macovei.

  Afirmând că PNL nu cere excluderea ei din PDL, în speranţa că voturile acesteia vor merge, în final, la Klaus Iohannis, nu facem decât să constatăm că în cuiul Monicăi Macovei, veritabilul Pepelea modern, îşi agaţă şi îşi rup costumele Armani, membrii de frunte ai ACL, care se văd nevoiţi să-şi peticească straiele de ruşinea electoratului, căruia i-ar vrea voturile.

  În varianta actuală, povestea, care ar putea părea simplă, se dovedeşte complicată. Iată de ce: Monica Macovei candidează ca independent pentru Cotroceni, dar Vasile Blaga, preşedintele PDL şi partenerul instituţional al PNL în alianţa creată pentru susţinerea lui Klaus Iohannis la preşedinţia României, nu are nicio reacţie, în loc s-o excludă din partid.

  Statutul democrat-liberalilor precizează limpede că un membru nu poate participa la o competiţie electorală dacă partidul are un alt candidat. Ca să nu mai spunem că în cazul acesta este şi o dovadă de lipsă de bun simţ. Este însă limpede că Vasile Blaga a socotit că Monica Macovei poate strânge voturi pentru ACL de la electoratul fanatic al statului de drept, al luptei împotriva corupţiei. E drept, de asemenea, că liderul PDL s-a lăsat influenţat de partenerii săi liberali şi a încercat să explice că, prin candidatura sa independentă, Monica Macovei s-a auto-exclus din partid. Dar statutul PDL nu conţine o asemenea noţiune. Deci, ni se serveşte o abureală.

  Continuând raţionamentul, Monica Macovei va fi îndemnată totodată să îşi aroge meritul de continuatoare a proiectelor lui Traian Băsescu, cu scopul de a lua voturi de la electoratul acestuia. Voturi pe care i le va da, apoi, lui Vasile Blaga, pentru ca acesta să i le dea lui Klaus Iohannis, ca să fie astfel şi pe placul liberalilor.

  Electoratul trebuie să înţeleagă că nu poţi fi în acelaşi timp decât trişând candidat independent la preşedinţia României şi europarlamentar PDL, membru de drept în Consiliul Naţional de conducere al PDL. Monica Macovei are la dispoziţie un singur gest simplu: demisia din PDL. Dar e greu de crezut că o va face. Se va încăpăţâna să rămână în postura cuiului lui Pepelea, în dauna sa proprie şi a tuturor celor care vor greşi băgând-o în seamă. Chiar dacă mai nou se laudă cu nesimţire că seamănă cu Nelson Mandela.

  Voicu D. Rusu

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE