Dragnea: Nu văd oportunitatea alegerilor anticipate în 2015. Legea electorală trebuie schimbată

1

Preşedintele executiv al PSD, vicepremierul Liviu Dragnea, a declarat, vineri, la Suceava, că nu vede oportunitatea alegerilor anticipate în anul 2015, aşa cum a propus Adrian Năstase, dar consideră că legea electorală actuală trebuie schimbată.

Dragnea a spus că anul 2015, care nu este an electoral, ar putea fi un an în care lucrurile să se aşeze în ţară.

“Nu văd de ce după prezidenţiale să chemăm românii iar la un scrutin electoral. Cred că 2015, fiind un an fără alegeri, ar fi anul în care am putea aşeza lucrurile în foarte multă linişte. Ar fi un an care ar trebui folosit pentru finalizarea strategiei iniţiate deja de Victor Ponta de dezvoltare a acestei ţări şi de consolidare a creşterii economice. Să avem şi în 2015 alegeri şi în 2016 alegeri locale, nu cred că ar fi oportun”, a declarat Liviu Dragnea.

În ceea ce priveşte legea electorală pentru alegerea deputaţilor şi senatorilor, liderul PSD consideră că aceasta trebuie schimbată, fie cu un sistem de vot pe listă, fie cu un sistem de vot uninominal pur.

“Cu toată tăria şi fără ezitare vă pot spune că actuala lege electorală e o prostie, cu efecte greu de explicat cu 588 de parlamentari, cu parlamentari care au ajuns datorită calculatorului. Actuala lege trebuie să dispară”, a declarat Dragnea.

El a spus că pot fi luate în calcul două variante – votul pe liste sau un vot uninominal pur.

“Şi una şi alta din variante are şi avantaje şi dezavantaje. Eu cred că trebuie să avem o dezbatere serioasă, fără patimă, cu privirea spre viitor şi să ne lămurim ce vrem cu scena politică”, a spus vicepremierul, care a adăugat că trebuie ales între o scenă politică bulversată, amestecată, cu partide ”balama” care să influenţeze formarea majorităţilor sau să fie ca în sistemul anglo-saxon unde scena politică se limpezeşte între două partide importante.

“Oricare variantă poate fi luată în calcul, cert este că actuala lege trebuie să dispară”, a conchis Dragnea.

Fostul preşedinte al PSD Adrian Năstase a vorbit, joi, la ieşirea de la Jilava, despre necesitatea alegerilor parlamentare anticipate, a votului pe liste pentru profesionalizarea Parlamentului, despre aministie fiscală, graţiere, şi a subliniat că penitenciarul, cum este acum, e o instituţie depăşită.

Năstase a spus că “statul român în momentul de faţă are numai două puteri: executivul, format din preşedinte şi guvern, şi justiţia”.

“Ar fi necesară o a treia putere, legislativul, şi probabil, fiindcă acum pot să vorbesc mai liber, aş spune că ar fi nevoie anul viitor de alegeri parlamentare anticipate, care să construiască un Parlament solid şi care să rezolve unele dintre problemele care în momentul de faţă sunt fără răspuns. Dar ar fi nevoie fără îndoială de o schimbare a legii electorale şi de revenirea la alegerile pe listă astfel încât să se profesionalizeze Parlamentul”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Plan Urbanistic Zonal-Lotizare cu deschidere de strada locuinte familiale

Farcau Adrian Radu, Strango Stelian, Strango Ligia, Dobie Lucian Izachel, Dobie Ana Angela in calitate de titular anunta publicul interesat asupra declasarii etapei de...

OFICIAL. Vămile Petea și Urziceni, DESCHISE pentru NAVETIȘTI. Care sunt CONDIȚIILE

Este oficial. Punctele de trecere a frontierei Petea și Urziceni sunt deschise pentru lucrătorii transfrontalieri, adică pentru navetiști, potrivit ultimei ordonanțe militare prezentate aseară...

ATENȚIE! PROGRAMUL cabinetelor de PEDIATRIE de la Policlinica Veche

În urma reorganizării activității pe unele secții ale SJU Satu Mare, a redistribuirii personalului, în programul cabinetelor de pediatrie din cadrul Ambulatoriului Integrat Satu...

VIDEO – EDITORIAL ÎN EXCLUSIVITATE Jurnal de campanie de pe frontul bătăliei ANTI COVID 19 Episodul 2

Ne aflăm în plină perioadă de pandemie COVID 19, în vreme de mare criză medicală, economică și socială … de ce nu existențială, vremuri...

PREVENȚIE. Termometre cu INFRAROȘU, la intrarea într-o fabrică din Satu Mare. Măsuri SPECIALE

După apariția articolului ALERTĂ! Un posibil FOCAR de infecție cu CORONAVIRUS la Satu Mare. Este vorba despre o FABRICĂ din Gazeta de Nord Vest,...