More

  Festivalul Prunelor de la Medieşu Aurit, la a patra ediţie

  2

  Comuna Medieşu Aurit a găzduit în acest sfârşit de săptămână cea de a patra ediţie a Festivalului Prunelor, devenit deja o tradiţie. Evenimentele s-au derulat pe parcursul zilelor de sâmbătă şi duminică şi s-au bucurat de o asistenţă numeroasă, printre care şi deputatul Ovidiu Silaghi, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedintele Mircea Govor, directorul de Cancelarie al Prefectului, Raul Băbţan, precum şi alţi invitaţi.

  Două zile de petrecere
  Manifestările artistice au început încă de sâmbătă la scena amplasată în centrul comunei, unde au avut loc o serie de spectacole, susţinute de Formația Tempo, Formația Mister, soliştii Ghiţă Blidar, Vlad Doroş, Formația Meda, Rafaelo, Ansamblul “Ceatăra”, Dana Matoşan, Sergiu Matoşan şi Mihai Muscan, Mircea Patovan și tenorii, precum şi de Ansamblul de muzică pop-rock “Inedit”. Tot sâmbătă a fost organizat şi un concurs de frumuseţe intitulat “Regina- Dulceața Prunelor”.
  Sărbătoarea a continuat ieri, când gazdele şi oaspeţii au participat la slujba oficiată în Biserica Ortodoxă Medieşu Aurit, după care a urmat, de la ora 12.30, deschiderea oficială a evenimentului. Primarul comunei Medieşu Aurit, Silviu Zetea, a mulţumit autorităţilor şi oaspeţilor pentru prezenţă, şi a trecut în revistă ciclul de evenimente ce s-au desfăşurat sau urmează să aibă loc în comună. “Ciclul de evenimente organizate la Medieşu Aurit se întinde pe toată durata anului. Am avut Festivalul Folcloric “Rozmarin în colţu’ mesii”, acum Festivalul Prunelor, iar peste o săptămână vom sărbători 80 de ani de activitate corală la Medieşu Aurit. Avem multe valori pe care vom continua să le promovăm, astfel încât Medieşu Aurit să devină un loc de care judeţul Satu Mare să fie mândru şi care să se dezvolte din punct de vedere turistic”, a spus primarul Silviu Zetea în deschiderea manifestărilor.
  Deputatul Ovidiu Silaghi a apreciat organizarea acestei sărbători, afirmând că “este o sărbătoare de tradiţie la Medieşu Aurit. Mi se pare o idee bună numele acestui festival pentru că aici se fac foarte multe produse din prune. Promovarea la nivel naţional a acestui festival mi se pare o idee bună şi sperăm să aducă cât mai mulţi turişti. Pentru că şi din punct de vedere istoric această zonă are multe de arătat”. În continuare au fost premiate cuplurile de aur, adică acele cupluri care au împlinit 50 de ani. Programul a continuat cu manifestările artistice la scenă cu programul artistic susținut de elevii Şcolii Gimnaziale “George Coşbuc” Medieşu Aurit, precum şi cu alţi interpreţi, capete de afiş fiind Ionela Toma, Petrică Mureşan, Tudor Toduţ şi Tavi Colen. Spectacolele s-au încheiat cu un joc de lasere şi foc de artificii.
  În paralel, a avut loc şi un concurs gastronomic în care gospodinele din Medieşu Aurit s-au întrecut în a face dulceaţă de prune. Potrivit acestora, pentru o dulceaţă bună nu se folosesc decât prune, care, după ce sunt măcinate, sunt fierte câte 12-13 ore în continuu. Totodată, au fost gătite şi o serie de mâncăruri tradiţionale.
  Evenimentul a fost organizat de Primăria comunei Medieșu Aurit, Consiliul Local al comunei Medieșu Aurit, cu sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Turism, manifestările fiind prezentate de realizatorul TV Marius Chiş.

  Primarul uituc
  Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, şi vicepreşedintele Mircea Govor, s-au declarat nemulţumiţi de faptul că, la deschiderea oficială a Festivalului Prunelor, primarul comunei Medieşu Aurit, Silviu Zetea, nu a pomenit nimic din realizările înfăptuite cu aportul nemijlocit a instituţiei pe care o conduc şi care au dus la schimbarea substanţială în bine a feţei comunei. Cu toate acestea, cei doi oficiali sătmăreni au afirmat că vor continua să-i sprijine pe cetăţenii acestei comune.
  Astfel, preşedintele Adrian Ştef nu s-a sfiit să-l numească pe edilul comunei Medieşu Aurit drept “un primar cam uituc”. “Consiliul Judeţean a încercat să promoveze în calendarul Autorităţii Naţionale pentru Turism câteva evenimente importante din judeţ, cum este şi cel de azi, cu toate că primarul, cam uituc din fire, a uitat să specifice că această colaborare s-a realizat prin Consiliul Judeţean. Mă bucur că am reuşit să facem acest lucru şi cred că prin astfel de evenimente putem să atragem turişti în judeţ. Pot să-i asigur pe cetăţenii comunei Medieşu Aurit că vom rămâne alături de ei, aşa cum am reuşit reabilitarea drumului judeţean, a centrului comunei sau a drumului naţional, făcute cu sprijinul Consiliului Judeţean, al meu personal, al prietenului Mircea Govor, al ministrului Ovidiu Silaghi şi al Guvernului Ponta. Cu toţii am făcut fapte bune pentru Medieşu Aurit, cu toate că primarul este uituc şi nu a amintit aceste lucruri. Satisfacţia este că am putut face ceva pentru medieşeni şi o vom face şi în continuare, întrucât medieşenii nu au nicio vină că primarul lor este fără caracter”, a precizat Adrian Ştef.
  La rândul său, vicepreşedintele Mircea Govor a trecut în revistă o parte dintre aceste realizări adăugând că, în ciuda comportamentului primarului Zetea, va rămâne în continuare alături de medieşeni. “Este o sărbătoare a medieşenilor şi mă bucur că azi pot sărbători alături de ei. Din păcate, însă, nu este o atmosferă de sărbătoare pentru că primarul a monopolizat-o în totalitate, iar noi, ceilalţi, oameni politici care de-a lungul timpului am contribuit la bunul mers al acestei comune, am fost daţi deoparte. Să nu uităm că felul în care arată acum comuna se datorează în mare parte Consiliului Judeţean, care a făcut investiţii însemnate în drumurile de acces, iar drumul Odoreu – Medieşu Aurit – Apa se datorează în proporţie de 99% Consiliului Judeţean, ministrului Ovidiu Silaghi şi Guvernului Ponta. Îmi pare rău că aceste lucruri primarul din Medieşu Aurit nu le apreciază şi are ambiţii personale care sunt peste frumuseţea acestei sărbători. Eu le doresc medieşenilor, care sunt oameni harnici, tot binele din lume, iar eu, ca vicepreşedinte al Consiliului Judeţean şi preşedinte al PSD Satu Mare, îi asigur de tot respectul şi sprijinul meu”, a spus şi Mircea Govor.
  Alături de deputatul Ovidiu Silaghi, cei doi au participat ieri la manifestările prilejuite de cea de a patra ediţie a Festivalului Prunelor de la Medieşu Aurit, iar primarul Silviu Zetea s-a ferit să le acorde atenţia cuvenită, nefiind invitaţi pe scenă.

  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE