More

  Investiţii de peste 250 de milioane de lei la Negreşti Oaş

  neg1

  Valoarea investiţiilor care s-au desfăşurat până în prezent în Negreşti Oaş, a celor aflate în derulare precum şi a celor care vor urma în perioada imediat următoare însumează peste 250 de milioane de lei, a arătat vicepremierul Liviu Dragnea cu ocazia prezenţei sale la Festivalul Patrimoniului Ţării Oaşului “Zestrea Oaşului”, desfăşurat în acest sfârşit de săptămână în capitala Ţării Oaşului. Drept mulţumire, autorităţile locale din Negreşti Oaş i-au decernat vicepremierului Liviu Dragnea titlul de cetăţean de onoare al oraşului. În afară de spectacole, la Festivalul Patrimoniului Ţării Oaşului “Zestrea Oaşului” a fost organizat şi un târg meşteşugăresc.

  Ediţie specială
  Manifestările dedicate Festivalului Patrimoniului Ţării Oaşului “Zestrea Oaşului” au debutat încă de vineri seara cu o serie de expoziţii organizate la Muzeul Ţării Oaşului, precum şi cu competiţiile sportive. În cursul zilei de sâmbătă, după simpozionul “Patrimoniul şi identitatea locală – premisele creşterii potenţialului turistic al Ţării Oaşului”, la Muzeul în Aer Liber a fost organizat şi un târg meşteşugăresc la care au participat 15 meşteri populari, majoritatea din Ţara Oaşului, dar şi din alte zone ale judeţului, precum şi din judeţul Maramureş. În cadrul festivităţii de inaugurare a târgului, organizatorii i-au premiat pe cei mai buni meşteri populari, primind din partea Primăriei Negreşti Oaş şi a Casei Orăşeneşti de Cultură câte o diplomă şi premii în bani.
  Tot sâmbătă, la scena amplasată în centrul oraşului au avut loc o serie de concerte susţinute de interpreţii, trupele şi ansamblurile folclorice invitate, iar seara s-a încheiat cu spectacolele susţinute de Lora, şi de trupa Cargo.

  neg2

  Manifestările zilei de duminică au debutat cu o paradă a portului popular, la care au participat vicepremierul Liviu Dragnea, europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu, deputatul Ovidiu Silaghi, prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedintele Mircea Govor, primarul oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca, consilieri locali, primari din Ţara Oaşului, reprezentanţi ai partidelor politice.
  În cadrul festivităţii de deschidere care a urmat paradei, primarul Aurelia Fedorca a urat bun venit acasă tuturor negreştenilor, adăugând că Festivalul Patrimoniului Ţării Oaşului “Zestrea Oaşului” este o sărbătoare specială pentru toţi locuitorii oraşului Negreşti Oaş, fie că trăiesc în ţară sau lucrează în străinătate. De asemenea, a mulţumit negreştenilor pentru felul în care s-au implicat pentru organizarea festivalului. “Anul trecut nu am putut organiza zilele oraşului din cauza faptului că am avut de finalizat o serie de investiţii. După un an de muncă, însă, a venit şi timpul ca fiii Negreştiului să se distreze. La începutul mandatului meu, doar 20% dintre străzile oraşului erau asfaltate şi 80% neasfaltate. Îmi doresc ca, la finalul mandatului meu, procentul să fie invers”, a mai spus Aurelia Fedorca, care nu a uitat să mulţumească Guvernului României şi Consiliului Judeţean pentru ajutorul acordat în derularea investiţiilor.

  Investiţii record
  În continuare, primarul Aurelia Fedorca l-a invitat pe scenă pe vicepremierul Liviu Dragnea, care a prezentat investiţiile realizate până în prezent şi cele care vor urma în perioada următoare atât în Negreşti Oaş cât şi în Ţara Oaşului. Astfel, a trecut în revistă faptul că azi se va da ordinul de începere a lucrărilor de reabilitare a DN 19 Livada – Negreşti-Oaş – Sighet, adăugând că în prezent se află în plină desfăşurare lucrările de extindere şi modernizare a reţelelor de apă şi canalizare, în valoare de 3 milioane de euro, iar sâmbătă au fost semnate trei contracte de finanţare, în valoare de 15 milioane de lei, pentru modernizarea a 11 km de drumuri din oraş. De asemenea, săptămâna viitoare va fi semnat contractul de finanţare pentru modernizarea drumului dintre Negreşti Oaş şi cartierul Tur, în valoare de 10 milioane de lei, şi vor fi executate lucrări de modernizare a cartierelor din oraş.

  Totodată, vicepremierul Liviu Dragnea a mai spus că sunt şanse foarte mari ca Guvernul României să finanţeze lucrările de construire a Centrului Multicultural din Negreşti Oaş, în valoare de 14 milioane de lei, săptămâna următoare urmând să înceapă documentaţia necesară. De asemenea, vor fi făcute investiţii pentru reabilitarea unităţilor şcolare din oraş şi pentru renovarea stadionului precum şi realizarea unui complex sportiv. În ceea ce priveşte staţiunea Luna Şes, vicepremierul a arătat că Guvernul va finanţa restul lucrărilor care mai trebuie executate aici pentru ca aceasta să fie funcţională. “Am venit din ce în ce mai des în judeţul Satu Mare şi la Negreşti Oaş, şi iubesc tot mai mult Ţara Oaşului. Îmi doresc ca în următorii doi ani, oraşul Negreşti Oaş să devină unul dintre cele mai frumoase oraşe din ţară. Investiţiile de care am vorbit, care sunt în derulare, care s-au realizat şi care urmează să se realizeze prin contractele pe care le vom semna însumează peste 2.500 de miliarde de lei vechi (adică 250 de milioane de lei). Nu este un cadou, este un model de dezvoltare pentru un oraş, pentru un loc care merită“, a precizat Liviu Dragnea.

  Dragnea, cetăţean de onoare al Negreştiului
  După ce vicepremierul şi-a încheiat discursul, primarul Aurelia Fedorca a dat citire hotărârii de Consiliu Local prin care se acordă titlul de cetăţean de onoare al oraşului Negreşti Oaş vicepremierului Liviu Dragnea, “personalitate marcantă a administraţiei publice locale din România pentru sprijinul acordat în dezvoltarea oraşului Negreşti Oaş”, după care i-a înmânat acest prestigios titlu. La rândul său, Liviu Dragnea s-a arătat surprins de primirea acestei distincţii, afirmând că fiecare cetăţean al oraşului este un cetăţean de onoare.

  neg3
  În continuare, au fost premiaţi elevii negreşteni cu rezultate bune la învăţătură şi la competiţiile şcolare precum şi 17 cupluri care au împlinit 50 de ani de căsătorie, la care a participat şi vicepremierul Liviu Dragnea.

  Au urmat apoi spectacolele. Primii care au urcat pe scenă au fost membrii Ansamblului folcloric “Sânzienele”, Maria Tripon şi Ansamblul folcloric “Oaşul”, după care au urmat recitalurile susţinute de Cristian Enache, Geo Giovani şi Tenorii din Seini. În continuare, pe scenă au urcat Ansamblul “Măgura” şi Maria Petca-Poptean şi Ansamblul folcloric studenţesc “Mărginimea Sibiului”. După recitalul susţinut de sătmăreanul Bogdan Bratiş, negreştenii s-au distrat la super-concertele susţinute de Alex Velea şi trupa Voltaj. Seara şi sărbătoarea oraşului Negreşti Oaş s-a încheiat cu un foc de artificii.

  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE