Israel şi Hamas au acceptat o încetare a focului timp de 72 de ore în Fâşia Gaza

4

Israel şi Hamas au convenit asupra unei încetări a focului de 72 de ore în Fâşia Gaza, teatrul unei ofensive militare israeliene îndepând cu 8 iulie, a anunţat vineri dimineaţa secretarul de Stat american, John Kerry, aflat într-o vizită la New Delhi, relatează AFP. Armistiţiul de 72 de ore a intrat în vigoare vineri dimineaţa, la ora locală 8.00 (8.00, ora României), în Fâşia Gaza.

UPDATE 08:23 Armistiţiul de 72 de ore între Israel şi Hamas a intrat în vigoare în Fâşia Gaza

Un armistiţiu de 72 de ore a intrat în vigoare vineri dimineaţa, la ora locală 8.00 (8.00, ora României), în Fâşia Gaza, în a 25-a zi a unui război devastator şi sângeros între armata israeliană şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, relatează AFP.

Această încetare a focului, care are în primul rând obiective umanitare şi care este prima acceptată de către cei doi beligeranţi de la începutul ostilităţilor pe 8 iulie, a fost precedată de două ore de bombardamente intensive şi de tiruri de rachete, au constatat jurnalişti AFP aflaţi în Fâşia Gaza.

Însă, la ora locală 8.00, zgomotul produs în confrunările armate a încetat în sector.

UPDATE Negocierile israelo-palestiniene vor începe vineri, la Cairo

Negociatori israelieni şi palestinieni se vor întâlni vineri, în Egipt, pentru a iniţia discuţii după intrarea în vigoare a unui armistiţiu de încetare a focului în Fâşia Gaza, a anunţat un oficial american, citat de AFP.

Acest oficial, care îl însoţeşte pe secretarul de Stat american John Kerry, aflat într-o vizită la New Delhi, a precizat că Frank Lowenstein, trimisul american pentru Orientul Mijlociu se va deplasa vineri la Cairo, pentru a participa la aceste negocieri.

De asemenea, un oficial palestinian de la Gaza a declarat că o delegaţie de negociatori palestinieni se va deplasa vineri dimineaţă la Cairo, “pentru a discuta despre un armistiţiu şi despre cererile facţiunilor palestiniene”.

Egiptul, la rândul său, a anunţat că invită delegaţii ale israelienilor şi palestinienilor la negocieri.

Potrivit lui Kerry, cele două părţi vor înceta ostilităţile vineri, la ora locală 8.00 (8.00, ora României), iar la Cairo vor începe negocieri între israelieni şi palestinieni.

“Această încetare a focului este foarte importantă, în scopul de a oferi civililor inocenţi un răgaz pentru a se aproviziona cu cele necesare”, a declarat Kerry.

“În timpul acestui armistiţiu (de 72 de ore) civilii din Fâşia Gaza vor primi ajutor umanitar şi vor avea ocazia de a-şi continua activităţile vitale”, a adăugat el.

Kerry a precizat că face acest anunţ în comun cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, de asemenea, implicat în căutarea unei soluţii acest conflict.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Hamas a confirmat că mişcarea islamistă a acceptat acest armistiţiu umanitar de 72 de ore.

“Hamas şi toate mişcările Rezistenţei (palestiniene) au acceptat o încetare a focului umanitară timp de 72 de ore, începând de vineri. Armistiţiul va fi respectat de toate aceste mişcări, dacă cealaltă parte (Israelul), de asemenea, îl va respecta”, a afirmat acest purtător de cuvânt, Fawzi Barhum.

Partea israeliană nu a publicat nicio confirmare cu privire la această încetare a focului.

Totuşi, secretarul de Stat american a precizat că Israelul îşi va continua oferaţiunile “defensive” împotriva tunelurilor săpate de Hamas în timpul armistiţiului de 72 de ore în Fâşia Gaza.

Israelul îşi va continua operaţiunile în “spatele liniilor sale” definite în timpul conflictului, a adăugat el.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Anunt mediu Comuna Moftin

Comuna Moftin, titular al Proiectului:"Infiintare retea de distributie gaze naturale de presiune medie" propus in localitatea Moftinu Mic, comuna Moftin, anunta publicul interesat asupra...

ANUNŢ PRIVIND INTENŢIA DE ELABORARE A PLANULUI URBANISTIC ZONAL

ANUNŢ PRIVIND INTENŢIA DE ELABORARE A PLANULUI URBANISTIC ZONAL  CONSTRUIRE CASĂ DE LOCUIT P+M SATU MARE STR CIREȘILOR NR. CADASTRAL 182570 Iniţiator / beneficiar NEMET SANDOR   Publicul este invitat...

TRAGEDIE. Al doilea DECES din Satu Mare a unui pozitiv cu COVID-19. De data asta e vorba de o FEMEIE

Veștile bune se împletesc cu cele proaste. Dacă mai devreme anunțam că al doilea pacient confirmat pozitiv cu coronavirus s-a vindecat, din păcate, acum...

VALERIU IOAN. EDITORIAL. Jurnal de campanie de pe frontul bătăliei anti COVID 19

Din fericire, Domnul ne scoate în față exemple de oameni buni, de oameni care aleg sacrificiul și renunțarea chiar la propria viață pentru salvarea...

BUCURIE. Al doilea OȘAN s-a VINDENCAT de COVID-19. A RĂPUS boala deși avea și ALTE BOLI

Veste foarte bună pentru cetățenii județului Satu Mare, în general, și a locuitorilor din Țara Oașului, în special. Al doilea pacient diagnosticat cu COVID-19...