Japonia se declară dispusă să furnizeze un tratament experimental pentru epidemia de Ebola

4

Japonia s-a declarat pregătită, luni, să funizeze un tratament experimental pus la punct de o companie niponă pentru a lupta împotriva virusului Ebola, care devastează patru ţări din Africa de Vest.

“Ţara noastră este dispusă să livreze medicamentul în cooperare cu fabricantul dacă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) face o cerere în acest sens”, a declarat secretarul general al Guvernului, Yoshihide Suga.

În prezent nu există niciun vaccin sau medicament antiviral omologat împotriva virusului Ebola, care figurează printre cele mai contagioase şi mai mortale pentru oameni, putând provoca moartea în câteva zile. În faţa gravităţii epidemiei actuale, cea mai gravă de la descoperirea virusului în urmă cu 40 de ani, comunitatea medicală internaţională a aprobat la jumătatea lui august folosirea unor tratamente neomologate.

O rază de speranţă a venit de la un ser experimental american, ZMapp, un cocteil de trei anticorpi “monoclonali” disponibil în cantităţi mici: două persoane tratate cu acest ser au ieşit din spital vindecate săptămâna trecută. Un preot spaniol care a beneficiat de acest medicament a decedat însă cu câteva zile înainte.

Tratamentul japonez este numit favipiravir (sau “T-705”). Acesta este comercializat sub numele de Avigan de Toyama Chemical, filială a firmei specializate în tehnici de imagine FujiFilm Holdings.

În comparaţie cu ZMapp, acesta prezintă avantajul că a fost omologat în martie în Japonia ca antiviral împotriva gripei şi este în prezent în faza testelor clinice în Statele Unite.

Administrarea lui sub formă de comprimate poate facilita tratamentul în zonele cu infrastructuri medicale limitate.

“Chiar înainte ca OMS să ia o decizie, noi suntem pregătiţi să răspundem cererilor individuale (ale personalului medical) în anumite condiţii, dacă este vorba despre un caz urgent”, a subliniat Suga.

Contactat de AFP, grupul japonez, cunoscut pentru aparatele sale foto dar care are şi o activitate importantă în domeniul medical (radiografie şi endoscopie mai ales), a anunţat că a primit cereri din străinătate, fără a preciza câte sau din ce ţară.

“Avem rezerve suficiente pentru peste 20.000 de persoane”, a adăugat un purtător de cuvânt. Grupul ar putea pregăti mai multe, ulterior.

Virusul Ebola se propagă prin contact direct cu fluidele corporale ale persoanelor infectate ce prezintă simptomele bolii.

Epidemia actuală, “cea mai importantă şi mai gravă” de la descoperirea virusului în 1976, a provocat deja moartea a 1.427 de persoane, dintre care 624 în Liberia, potrivit ultimului bilanţ al OMS. Celelalte ţări afectate sunt Sierra Leone, Guineea şi mai marginal Nigeria.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

PLANUL PANDEMIEI de coronavirus în JUDEȚUL Satu Mare. CINE în ce SPITAL va merge

Pentru a evita izbucnirea unor focare mari de infecție, cum s-a întâmplat în județul Suceava, autoritățile sătmărene au elaborat un plan în ceea ce...

CORONAVIRUS. Numărul MORȚILOR a ajuns la 85. Cine sunt ULTIMII TREI

Din nefericire, numărul celor decedați după ce au fost infectați cu coronavirus esteîn continuă creștere în țară. Ultimul raport arată că în România sunt...

ÎN CREȘTERE. Peste 310 sătmăreni, ÎN CARANTINĂ. Aproape 4.400, în IZOLARE

În județul Satu Mare, astăzi, 01 aprilie, se află în #carantină 312 persoane, iar în #autoizolare la domiciliu 4395 persoane. În ceea ce privește situația...

Gestul DEOSEBIT făcut de o sătmăreancă după ce a găsit un TEANC DE BANI. Ce a FĂCUT femeia

Unele gesturi făcute de sătmăreni ne dau încrederea că omenia nu a dispărut de tot din milenarul nostru oraș. Este și cazul sătmărencei Crina...

Anunt mediu Comuna Moftin

Comuna Moftin, titular al Proiectului:"Infiintare retea de distributie gaze naturale de presiune medie" propus in localitatea Moftinu Mic, comuna Moftin, anunta publicul interesat asupra...