More


  Mai multe intervenţii, timp mai scurt de reacţie

  - Advertisement -

  isu

  Conducerea Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Someş Satu Mare şi-a prezentat ieri bilanţul de activitate pe primele şapte luni ale acestui an. Datele au fost făcute publice de către şeful ISU Satu Mare, colonelul Gheorghe Dan, şi de către purtătorul de cuvânt al ISU Satu Mare, maiorul Aurel Ulici. Cu toate că numărul intervenţiilor a crescut destul de semnificativ faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, crescând şi numărul persoanelor asistate, timpul mediu de răspuns s-a îmbunătăţit în mod evident.

  Mai multe intervenţii
  Conducerea Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Someş Satu Mare, prin colonelul Gheorghe Dan, a declarat că în primele şapte luni ale acestui an s-a înregistrat un număr de 2.780 de intervenţii, dintre care 144 de incendii, 61 de incendii de vegetaţie, 2.317 intervenţii S.M.U.R.D., 52 de deplasări întoarse din drum, 39 de deplasări fără intervenţie, 52 asigurarea / supravegherea zonei de producere probabilă a situaţiei de urgenţă, 61 de alte intervenţii, 14 alarme / alerte false, 32 de alte situaţii de urgenţă – două inundaţii, 11 fenomene meteo periculoase, 15 intervenţii pentru asanarea teritoriului de muniţie neexplodată, o urgenţă radiologică, o distrugere elemente muniţie – respectiv opt intervenţii pentru salvarea animalelor.

  Numărul intervenţiilor a crescut semnificativ la Detaşamentul Satu Mare, de la 1.276 de cazuri anul trecut la 1.534 de cazuri în acest an. Alte creşteri s-au înregistrat la Secţia de pompieri Negreşti-Oaş, de la 168 anul trecut la 197 anul acesta, respectiv la Grupa de intervenţie Tăşnad, de la 222 de cazuri anul trecut la 278 de cazuri anul acesta.

  Timp mai bun de reacţie
  Conducerea Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Someş Satu Mare a arătat că s-a îmbunătăţit timpul mediu de răspuns la incendii, de la 11,03 minute anul trecut la 10,58 minute în acest an. De asemenea, timpul mediu de răspuns al S.M.U.R.D. s-a îmbunătăţit de la 13,51 de minute anul trecut la 13,42 minute în acest an. Pe de altă parte, a crescut numărul persoanelor asistate, de la 2.176 anul trecut la 2.364 în acest an. “Activitatea inspecţiei de prevenire a fost planificată, organizată şi desfăşurată potrivit principalelor direcţii de acţiune şi obiectivelor stabilite la nivelul Inspecţiei de Prevenire din cadrul IGSU pentru anul 2014 şi a constat în acţiuni şi măsuri privind asigurarea respectării reglementărilor în domeniul prevenirii situaţiilor de urgenţă, luându-se în considerare rezultatele analizei situaţiei operative din judeţul Satu Mare. Măsurile şi acţiunile preventive adoptate şi întreprinse au urmărit îndeplinirea la un nivel calitativ optim a dezideratului care stă la baza întregii activităţi a instituţiei, respectiv creşterea nivelului de securitate a cetăţenilor, protejarea proprietăţii şi a mediului”, a declarat colonelul Gheorghe Dan.

  Mii de avertismente, sute de amenzi
  Inspecţia de prevenire a ISU Satu Mare, prin cei 18 inspectori, a organizat şi executat un număr de 667 de controale. Verificarea respectării prevederilor legale în domeniul securităţii la incendiu şi protecţie civilă la realizarea de investiţii, modernizări sau schimbări de destinaţie, s-a concretizat prin emiterea unui număr de 65 de avize de securitate la incendiu, trei avize de protecţie civilă, 37 de autorizaţii de securitate la incendiu, 45 de avize la transportul deşeurilor periculoase, 76 de puncte de vedere şi negaţii. Pe timpul controalelor au fost constatate un număr de 3.871 încălcări ale actelor normative ce reglementează activitatea de apărare împotriva incendiilor şi protecţie civilă, fiind înlăturate operativ un număr de 2. 051 nereguli. Privind aplicarea sancţiunilor contravenţionale, în perioada analizată au fost aplicate 3.605 avertismente şi 184 amenzi contravenţionale, în cuantum de 262.800 de lei.

  Nereguli cu duiumul
  Printre neregulile constatate pe timpul activităţilor de prevenire a situaţiilor de urgenţă s-au numărat lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu; nu este asigurată dotarea cu mijloace tehnice pentru detectarea, semnalizarea incendiilor, pentru alarmarea personalului şi a utilizatorilor în caz de incendiu; la instalaţiile de stingere a incendiilor cu hidranţi stradali se menţin deficienţe; nu sunt asigurate condiţiile pentru evacuarea personalului medical şi a pacienţilor în cazul producerii unei situaţii de urgenţă, mai ales în cazul celor care nu se pot deplasa singuri; unităţile sanitare nu au suficient personal propriu pentru asigurarea supravegherii permanente, evacuării şi salvării oamenilor, şi nici mijloace pentru salvarea pacienţilor care nu se pot deplasa singuri; blocarea unor căi de evacuare secundare; instalaţii electrice defecte, suprasolicitate sau exploatate necorespunzător; mijloace de încălzire exploatate cu deficienţe; coşuri de evacuare a fumului necurăţate periodic şi neizolate faţă de materialele combustibile din structura podului; lipsa dotării cu mijloace tehnice în vederea asigurării intervenţiei, respectiv neorganizarea apărării împotriva incendiilor, neactualizarea planurilor de evacuare în situaţii de urgenţă. Iar exemplele ar putea continua.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img