Cu toate că autorităţile locale şi instituţiile de cultură din zona Oaşului fac tot ce le stă în putinţă pentru a păstra tradiţiile şi obiceiurile intacte, meşteşugurile tradiţionale din Oaş sunt pe cale de dispariţie. Indiferent că produc articole artizanale sau îmbrăcăminte tradiţională specifică zonei, în prezent mai sunt câţiva meşteri populari, dar marea majoritate a acestora sunt destul de în vârstă şi nu se găsesc tineri care să le continue activitatea. Prezenţi la târgul organizat sâmbătă şi duminică la Negreşti Oaş, cu ocazia Festivalului Patrimoniului Ţării Oaşului “Zestrea Oaşului”, meşterii populari au afirmat că tinerii de azi nu vor să se mai ocupe de aceste meşteşuguri ci preferă să câştige bani mai mulţi lucrând în străinătate.
Tinerii au alte preocupări
Oşanca Anica Mare, din Bixad, mai cunoscută după supra-numele de “Mama păpuşilor”, spune că se îndeletniceşte de mult timp cu confecţionarea de haine oşeneşti pentru păpuşi, însă nu are un urmaş care să-i continue activitatea. “Confecţionarea de haine oşeneşti este o activitate care presupune multă răbdare, iar câştigurile nu sunt pe măsură. Tinerii din ziua de azi nu au răbdarea necesară şi vor să câştige bani mult mai rapid. Aşa că nimeni nu stă zile întregi să confecţioneze haine pentru păpuşi pentru bani de nimic. Pur şi simplu nu am găsit pe nimeni interesat de munca mea pentru a o învăţa şi să ducă pe mai departe tradiţia”, ne-a spus Anica Mare.
Declarată tezaur uman viu, negreşteanca Floare Finta este de părere că tinerele de azi nu vor pur şi simplu să muncească doarece au alte posibilităţi. “Eu am învăţat să-mi fac haine singură de la mama mea, care, la rândul său, a învăţat acest lucru de la bunica mea. Atunci nu aveam posibilitatea ca acum să-mi cumpăr haine din magazine pentru că nu aveam nici bani, nici magazine ca acum. Pe atunci trebuia să torc, să ţes şi să-mi cos singură cămăşile. Fetele din ziua de azi nu vor să muncească. Au totul de-a gata şi nu mai vor să facă nimic”, a explicat şi Mătuşa Floare. De aceeaşi părere a fost şi Luminătorul Satelor, Floare Hotca, aceasta a mai adăugat că nu a reuşit să predea nimănui meşteşugul hainelor oşeneşti.
Meşterii populari din Oaş, majoritatea în vârstă, spun că în cel mult 10 ani, tradiţia va dispărea. Atâta vreme cât din urmă nu vine nimeni, peste câţiva ani nu vor mai exista meşteri populari care să confecţioneze haine tradiţionale sau alte produse tradiţionale specifice locului.
Kitsch-urile, tot mai prezente
Meşterii populari din zona Oaşului mai spun că tot mai des îşi fac apariţia kitsch-urile, în detrimentul produselor tradiţionale. Spre exemplu, costumele tradiţionale oşeneşti, fie ele bărbăteşti sau femeieşti, au ca şi caracteristică culorile vii. În ultima perioadă, locul albastrului sau roşului de pe straiele oşeneşti este luat de negru. “Nu pot să înţeleg cum fetele şi femeile tinere vor negru. I-os bătrână, dar nu vreau să port negru. Nu ştiu de unde au învăţat să poarte negru. Culorile vii sunt specifice straielor oşeneşti”, ne-a declarat Mătuşa Floare Finta.
De asemenea, în locul cusăturilor de pe haine, în ultima vreme şi-au făcut apariţia mărgeluţele negre care, potrivit celor afirmate de meşterii populari din zonă, nu sunt specifice zonei Oaşului. “Încet, încet, tradiţiile moştenite de la părinţii noştri se pierd. Nici miresele nu se mai îmbracă azi cu portul tradiţional oşenesc ci se îmbracă cu rochii de mireasă albe. Bătrânii mai respectă tradiţia, dar după ce aceştia trec în nefiinţă, tradiţiile şi obiceiurile vor fi uitate”, a mai spus Floare Finta.
Florin Dura