O cântăreaţă din Republica Moldova consideră paşaportul românesc o “viză” de călătorie

4

O cântăreaţă din Republica Moldova, Irina Tarasiuk, care şi-a obţinut recent cetăţenia română, a afirmat într-un mesaj postat pe reţeaua de socializare Facebook că pentru ea paşaportul românesc este doar “o viză” care îi permite să călătorească, şi nu o cetăţenie, întrucât se consideră moldoveancă.

Mesajul este un răspuns la remarca unui tânăr, care îi reproşează că deşi se consideră moldoveancă, a obţinut cetăţenia română.

“Paşaportul românesc este pentru mine doar o viză, şi nu o cetăţenie. Doar o metodă ca să fiu mobilă. Eu sunt moldoveancă”, a scris cântăreaţa în limba rusă. “Şi punctum. Dacă ceva nu-ţi place”, a continuat aceasta în limba română scrisă însă cu grafie chirilică.

Afirmaţia acesteia, care nu mai apare pe pagina ei de Facebook, a stârnit numeroase comentarii.

Astfel, tânărul care a generat reacţia lui Tarasiuk a creat un grup pe Facebook denumit “Irina Tarasiuc fără «viză»!”. Primul mesaj postat de acesta este o captură de ecran cu afirmaţia cântăreţei.

Marţi, grupul avea deja 703 membri.

Pe aceeaşi reţea de socializare a fost creat şi un eveniment, denumit “Irina Tarasiuc merită o lecţie!”, care prezintă o copie a ordinului privind aprobarea redobândirii cetăţeniei române pentru 319 persoane, datat 13 iunie 2014. Pe această listă apare şi numele cântăreţei.

Într-o încercare de calmare a spiritelor, aceasta a postat, luni, o fotografie pe contul său de Facebook, însoţită de mesajul: “Pe pământ există doar o singură naţionalitate, şi anume să fii om. Oamenilor uneori le este foarte greu să fie pur şi simplu oameni”.

ANC: Vom analiza şi verifica îndeplinirea condiţiilor privind retragerea cetăţeniei Irinei Tarasiuc

Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie a luat act de afirmaţiile Irinei Tarasiuc şi va verifica îndeplinirea condiţiilor legale privind retragerea cetăţeniei române, a precizat ANC, la solicitarea MEDIAFAX, după ce solista din R. Moldova a susţinut că dorea un paşaport românesc pentru a fi mobilă.

“Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie (ANC) a luat act de afirmaţiile doamnei Irina Tarasiuc şi a înregistrat sesizările privind retragerea cetăţeniei române a susnumitei. Comisia pentru Cetăţenie urmează să analizeze şi să verifice îndeplinirea condiţiilor legale privind retragerea cetăţeniei române”, se arată în răspunsul instituţiei.

ANC precizează că mai mulţi cetăţeni români au transmis în scris petiţii prin care doresc sa afle poziţia Autorităţii în ceea ce priveşte această speţă.

“Sesizările au fost înregistrate şi înaintate conducerii ANC, respectiv Comisiei pentru Cetăţenie, în vederea analizării şi formulării unui punct de vedere asupra acestui caz”, menţionează Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie.

Potrivit Legii 21/1991, retragerea cetăţeniei române se poate face în cazul în care o persoană, aflată în străinătate, săvârşeşte fapte deosebit de grave prin care vatămă interesele statului român sau lezează prestigiul României sau se înrolează în forţele armate ale unui stat cu care România a rupt relaţiile diplomatice sau cu care este în stare de război.

Cetăţenia română poate fi pierdută şi dacă a fost obţinută prin mijloace frauduloase.

De asemenea, retragerea cetăţeniei se poate face dacă o persoană este cunoscută ca având legături cu grupări teroriste sau le-a sprijinit, sub orice formă, ori a săvârşit alte fapte care pun în pericol siguranţa naţională.

ANC menţionează că orice autoritate sau persoană care are cunoştinţă de existenţa unui motiv pentru retragerea cetăţeniei române poate sesiza, în scris, Comisia pentru Cetăţenie, având obligaţia să prezinte dovezile de care dispune.

Preşedintele Comisiei stabileşte un termen la care se va dezbate sesizarea de retragere, dispunând, totodată, solicitarea punctului de vedere al autorităţilor competente cu privire la îndeplinirea condiţiilor legale privind retragerea cetăţeniei şi invitarea persoanei care a formulat sesizarea, precum şi a oricărei persoane care ar putea da informaţii utile soluţionării cererii.

Totodată, este citată persoana în cauză.

Conform prevederilor Legii 21/1991, Comisia verifică îndeplinirea condiţiilor necesare retragerii cetăţeniei române. Aceasta audiază persoanele care au făcut sesizarea, precum şi persoana în cauză. Legea prevede că lipsa acesteia nu împiedică desfăşurarea procedurilor de retragere a cetăţeniei române.

În cazul în care constată îndeplinirea sau neîndeplinirea condiţiilor legale de retragere a cetăţeniei române, Comisia va propune preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie aprobarea retragerii cetăţeniei române sau respingerea sesizării.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Afacerea Masca!

Nu degeaba se zice că pe vreme de război și pandemie se fac cele mai babane afaceri. Bine, nu le face omul de rând,...

Resetarea presei, extremă urgență

Din clipa în care încrederea publicului în presă intră în declin, nu mai există, practic, șansa unui guvern de a se sprijini pe un...

Dezvoltarea orașului Livada și bunăstarea locuitorilor, obiectivul principal al conducerii orașului

Primele luni ale lui 2020 găsește primăria din Livada cu o activitate prolifică pe mai multe paliere, investițiile fiind complexe și menite să dezvolte...

Adrian Ștef: ”Voi cere ca subprefecții ALDE să-și prezinte demisia!”

Invitat joi seara în cadrul emisiunii Actualitatea sătmăreană de la Nord Vest TV, fostul președinte al Consiliului județean Satu Mare, Adrian Ștef a declarat...

Câinele Athos, spaima contrabandiștilor. O nouă captură

Poliţiştii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmației au descoperit și confiscat, în urma unor acțiuni specifice desfăşurate în zona de competenţă, 1.000 pachete...