Peste 100 de cazuri de cancer tiroidian, confirmate sau suspectate la minori din provincia Fukushima

2

Un studiu asupra impactului radiaţiilor catastrofei de la Fukushima a relevat că 103 copii şi adolescenţi din regiune, în vârstă de până la 18 ani la momentul accidentului, au dezvoltat un cancer al tiroidei, confirmat chirurgical sau suspectat puternic.

Însă legătura cu dezastrul atomic nu a fost stabilită.

Teste au fost efectuate asupra unui număr de 300.000 de tineri din provincia Fukushima (nord-est) de către un comitet care urmăreşte starea sănătăţii locuitorilor.

Numărul cancerelor confirmate în urma unei intervenţii chirurgcale a ajuns la 57. Celelalte 47 de cazuri nu sunt încă sigure sută la sută, dar probabilitatea este foarte mare.

Un adolescent a fot operat, dar nodulul prelevat era benign.

Proporţia copiilor din provincia Fukushima atinşi este, deci, de ordinul a 30 la 100.000, însă nu există o bază de referinţă pentru această regiune, ceea ce împiedică să se deducă dacă există o creştere cauzată de accidentul atomic din martie 2011.

Specialişti mandataţi de către autorităţile de la nivelul prefecturii tind să creadă că aceste cancere nu sunt legate în mod direct de dezastru.

“Cu dificultate se poate stabili o legătură de tip cauză-efect, dar este necesară continuarea examenelor, deoarece proporţia descoperirii unor tumori creşte odată cu vârsta, chiar şi în perioade normale”, a declarat profesorul Shunichi Suzuki de a Universitatea de medicină din prefectura Fukushima, la prezentarea rezultatelor studiului, duminică după-amiaza.

Această opinie se bazează, între altele, pe date comparative, şi anume în cazul catastrofei de la Cernobîl, în 1986, în Ucraina.

Cu toate acestea, părinţii copiilor respectivi nu pot să nu se gândească la faptul că expunerea la raze (şi mai ales la izotopi de iod 131) în primele zile de după sinistru este cauza.

Tiroida este un “burete” de iod (materia primă pentru producerea hormonilor tiroidieni), în special la copiii aflaţi în creştere. Această glandă este, deci, deosebit de vulnerabilă la emisiile de ioni de iod 131 radioactivi, în cazul unui accident nuclear. De aceea, se recomandă administrarea de iod stabil, pentru saturarea tiroidei în prealabil. Însă, în cazul Fukushima, această măsură nu a fost implementată.

Autorităţile japoneze au decis de curând să distribuie iod stabil locuitorilor aflaţi în apropierea reactoarelor, care ar putea să fie repornite într-un viitor apropiat, începând cu reactoarele Sendai 1 şi 2, în sud-vest. Pentru moment, parcul japonez de 48 de unităţi este oprit – fără a număra cele şase reactoare de la Fukushima Daiichi, devastate şi care urmează să fie dezmembrate.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

DONAȚIE. Mii de KIT-uri de TESTARE coronavirus, donate de un OȘAN MILIONAR pentru Spitalul Județean

Tânărul om de afaceri Stelian Baltă, unul dintre cei mai bogați români din Asia, stabilit în Singapore și originar din Negrești-Oaș, donează Spitalului Județean...

DOCUMENT: ORDONANȚA MILITARĂ 6. PRIMUL județ ÎNCHIS de coronavirus

Suceava, unde s-au înregistrat cele mai multe cazuri de coronavirus, peste un sfert din cele confirmate până acum, intră în carantină totală, a anunțat...

ANUNȚ IMPORTANT. Centru de TESTARE coronavirus la Satu Mare. Alături de Cluj-Napoca, București și Timișoara.

Spitalul Județean de Urgențe Satu Mare a devenit, oficial, centru de testare pentru coronavirus. Ministerul Sănătății a publicat în Monitorul Oficial următoarele: Spitalul Județean...

MOBILIZARE. ÎMPREUNĂ PENTRU MEDICII SĂTMĂRENI, ÎMPREUNĂ PENTRU VIAȚĂ

Membri Asociației Uniți pentru Satu Mare s-au mobilizat exemplar și până acum au reușit să adune fonduri pentru a ajuta medicii sătmăreni aflați în...

OFICIAL. Cadre Medicale de la AMBULANȚĂ, în IZOLARE. S-a intervenit la un CAZ SUSPECT de COVID-19

Mai multe cadre medicale ale Serviciului Județean de Ambulanță (SJA) Satu Mare sunt, de ieri dimineață, în izolare la domiciliu. Informația a fost confirmată...