Rachete lansate din Fâşia Gaza înspre Israel

5

Cel puţin zece rachete au fost lansate vineri din Fâşia Gaza înspre Israel la expirarea unui armistiţiu de trei zile, în timp ce mişcările palestiniene au anunţat că nu îl vor prelungi, a declarat armata israeliană. Mii de palestinieni fugeau, vineri, din casele lor din estul oraşului Gaza de teama unor noi atacuri.

UPDATE 11:20 – Armata israeliană reia operaţiunile militare împotriva Hamas

Armata israeliană a anunţat vineri că a reluat atacurile împotriva Hamas după ce mişcarea palestiniană a reînceput tirurile cu rachetă din Fâşia Gaza, la expirarea unui armistiţiu bilateral.

“În această dimineaţă, după tirurile de rachetă împotriva Israelului, forţele armate au vizat instalaţii teroriste din Fâşia Gaza”, a anunţat armata într-un comunicat, la scurt timp după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a ordonat să riposteze viguros la noile atacuri ale Hamas.

După aproape o lună de conflict extrem de sângeros – soldat cu moartea a aproximativ 1.600 de palestinieni -, Israelul şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas au convenit asupra unui armistiţiu de 72 de ore pentru a lăsa loc negocierilor indirecte sub egida Egiptului, la Cairo.

În absenţa unui acord la aceste discuţii care s-au blocat pe tema ridicării blocadei pe care Israelul a impus-o Fâşiei Gaza în 2006, mişcările palestiniene au anunţat că încetarea focului nu mai este în vigoare, dar negocierile continuă.

“Mişcările palestiniene refuză prelungirea armistiţiului, dar negocierile continuă”, a declarat pentru AFP Fawzi Barhoum, purtător de cuvânt al Hamas în Gaza la 05.00 GMT (08.00 ora României), ora la care a expirat încetarea focului. 

La scurt timp după aceasta, amata israeliană a anunţat că cel puţin zece rachete au fost lansate din Fâşia Gaza înspre Israel, dintre care două asupra oraşului Ashkelon, situat în apropierea enclavei palestiniene. Brigăzile Al-Qods, aripa militară a Jihadului Islamic care participă la negocierile de la Cairo, a revendicat acest ultim tir.

Mii de palestinieni îşi părăsesc casele de teama unor atacuri israeliene

Mii de palestinieni fugeau, vineri, din casele lor din estul oraşului Gaza de teama unor noi atacuri, în timp ce avioanele fără pilot israeliene survolau enclava palestiniană după expirarea armistiţiului, relatează AFP.

Niciun atac nu a avut loc deocamdată, dar armata israeliană, care a afirmat că va replica faţă de orice incident, a anunţat că au fost lansate rachete din Gaza înspre teritoriul său, în timp ce mişcările palestiniene au refuzat prelungirea armistiţiului.

ONU cere prelungirea armistiţiului pentru a le permite palestinienilor să primească ajutor umanitar

ONU a făcut apel, joi, cu câteva ore înainte de expirarea armistiţiului intrat în vigoare marţi, la prelungirea încetării focului între Israel şi Hamas, cu scopul de a le permite palestinienilor din Fâşia Gaza să primească ajutorul umanitar de care au nevoie, relatează AFP.

“Încetarea focului de 72 de ore între Israel şi facţiunile palestiniene care a intrat în vigoare la 5 august trebuie să continue”, a declarat coordonatorul operaţiunilor umanitare ONU în Fâşia Gaza, James Rawley, citat într-un comunicat.

“Trebuie să sporim rapid gradul intervenţiei noastre (umanitare) pentru a răspunde nevoilor oamenilor din Gaza (…). Dar, pentru aceasta, avem nevoie de prelungirea încetării violenţelor”, a subliniat el.

Armistiţiul de 72 de ore care a pus capăt la patru săptămâni de conflict între Israel şi Hamas în Fâşia Gaza, unde 1.886 de palestinieni au fost ucişi, va expira vineri dimineaţă, la ora locală 08.00 (08.00, ora României).

Joi seara, aripa militară a mişcării Hamas a ameninţat cu reluarea ostilităţilor contra Israelului odată cu expirarea armistiţiului în Fâşia Gaza, în cazul în care solicitările delegaţiei palestiniene la Cairo nu vor fi satisfăcute.

Aproximativ 520.000 de palestinieni evacuaţi din cauza luptelor s-au întors în propriile case, dar peste 65.000 de persoane nu mai au unde să locuiască, peste 10.000 de case sau apartamente fiind distruse sau grav avariate, potrivit comunicatului ONU.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

ANUNȚ IMPORTANT. O ȘANSĂ UNICĂ de DEZVOLTARE oferită SĂTMĂRENILOR de FUTURESKILLS

Salut! Te invit la o provocare: ce ai făcut ultima dată pentru prima dată? Futureskills îți oferă șansa dezvoltării profesionale pe o piață a muncii...

PROGRES. Încă un VINDECAT la Satu Mare. Mai sunt doar cinci CAZURI ACTIVE în județ

Județul Satu Mare dă din nou semne de vindecare. După câteva săptămâni în care au fost confirmate mai multe cazuri de COVID-19, în ultima...

Ministrul Sănătății NU ia încă în calcul o nouă stare de urgență

Referitor la posibilitatea reintroducerii stării de urgenţă, el a afirmat că decizia se va lua în funcţie de rezultate evaluărilor privind cazurile de coronavirus,...

Un zombi legislativ; invităm în Parlament societatea civilă să reparăm haosul PNL

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că proiectul de lege al Guvernului Orban privind carantinarea şi izolarea este “un alt zombi...

Copiii care fac sport de performanţă vor primi vouchere pentru echipamente

Ionuţ Stroe, Ministrul Tineretului şi Sportului, a vorbit marţi, într-o conferinţă de presă, despre Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, lansat săptămâna trecută...