More

    Reducerea consumului de carburant, o mare ţeapă

    1_SzMH

    Profitând de creşterea galopantă a preţului carburanţilor, pe internet au apărut în ultima perioadă tot mai multe site-uri care vând aşa-zisele reductoare de combustibil, fie că este vorba despre magneţii inteligenţi, fie despre pastilele minune care se pun în rezervor. Cei care le vând susţin că acestea reduc garantat consumul de carburant de până la 30%, indiferent dacă este vorba despre benzină sau motorină. În realitate, sătmărenii care deja le-au încercat afirmă că nu este nici pe departe adevărat, iar mecanicii auto sunt de părere că aceste reductoare, în special pastilele, pot afecta serios anumite sisteme ale autoturismelor cum ar fi pompa de combustibil sau chiar motorul. Mai mult decât atât, atunci când cei nemulţumiţi doresc să facă reclamaţii sau să returneze produsul, nu mai au cu cine sta de vorbă deoarece tranzacţiile se fac exclusiv pe internet sau la telefon.

    Reclamă mincinoasă
    “Eşti în căutarea unei metode prin care să plăteşti cu până la 22% mai puţin pentru combustibilul pe care-l consumă maşina ta şi nu doreşti să cheltuieşti mii de euro pe echipamentele necesare? Ei bine, se pare că unii au găsit soluţia: magneţi xPower Magnetic Fuel Saver. Întregul fenomen de funcţionare a aparatului se bazează pe procesul de ionizare prin rezonanţă – îndepărtează lanţurile de hidrocarburi din combustibil şi îmbunătăţeşte amestecul cu lanţurile de oxigen, pentru o ardere mai completă”, se arată într-un anunţ postat în ultimele zile pe internet. Costul acestui dispozitiv este de aproximativ 300 de lei.

    Cei interesaţi trebuie să ştie însă că, potrivit specialiştilor, acest proces de ionizare este, practic, imposibil. Altfel spus, revoluţionarul produs e doar o ţeapă clasică. Până şi celebrii băieţi de la „Mythbusters”, de pe Discovery, au demonstrat că dispozitivul are eficienţă “0”, situaţie în care, vorba unui client, singura economie făcută a fost cea la ţigări, după ce a dat banii aiurea pe magneţi.

    Unul dintre sătmărenii care şi-a achiziţionat un astfel de sistem confirmă părerea specialiştilor. “Am luat şi eu două astfel de sisteme pentru a vedea care este ideia. Eficienţa lor este practic zero. Cel puţin eu nu am constatat că mi s-ar fi redus măcar cu 10% consumul de carburant, deşi le-am încercat atât pe un benzinar cât şi pe un motor diesel. Cert este că cei care vând aşa ceva nu mai răspund la telefoane. Ba mai mult, după ce le dai numărul de telefon îţi dau block pe telefon şi nu mai ai cu cine să vorbeşti după ce cumperi. Eu zic să nu luaţi şi voi ţeapă”, ne-a declarat sătmăreanul. Un alt sătmărean care se află în aceeaşi situaţie este de părere că dacă aceste dispozitive erau eficiente erau montate încă din fabrică. “Îmi este greu să cred că cei care fabrică maşini sunt atât de proşti încât nu ştiu de ele. Dacă ar fi eficiente le-ar monta ei pe maşini pentru că şi ei urmăresc reducerea consumului cât mai mult cu putinţă”, ne-a spus acesta.

    Înainte de a achiziţiona un astfel de produs, este important de ştiut că ele au fost interzise de la vânzare în Statele Unite încă din august 2006 pentru reclamă mincinoasă. Federal Trade Commission, autoritatea americană care protejează consumatorii, a interzis producerea şi vânzarea dispozitivelor magnetice de reducere a combustibilului.

    Pastilele minune
    O altă metodă de aşa-zisă economie la consumul de carburant a apărut mai recent pe piaţa din România. Este vorba despre celebrele pastile minune care se introduc în rezervor şi care reduc consumul de carburant cu până la 30%. “Vând pastile care se introduc în rezervor la maşină şi care reduc consumul de combustibil cu până la 30%. De asemenea, acest catalizator prelungeşte viaţa motorului şi creşte puterea acestuia, iar pentru faptul că arderea se face mai complet şi mai eficient se reduc emisiile de noxe cu până la 75%. Produsul este original, patentat, fabricat în SUA şi a fost testat de instituţii de specialitate dovedindu-şi eficienţa”, se arată într-un alt anunţ postat pe unul dintre site-urile cu anunţuri de vânzare. Însă în loc să dea un număr de telefon, cel care a postat acest anunţ a lăsat doar o adresă de Skype. Preţul unei pungi cu 20 de pastile este de 7 euro.

    Potrivit celor care le vând, se pun câte trei-patru pastile la un plin de rezervor şi garantează, cel puţin verbal, reducerea consumului. La fel ca şi în cazul celor care vând dispozitivele cu magneţi, nici cei cu pastilele nu-şi lasă prea multe date de contact. Dacă sunt nemulţumiţi de eficienţa pastilelor, aceştia nu au de la cine să ceară socoteală. Cei care le-au folosit până acum, şi nu sunt puţini, au contraindicat pe forumurile de pe internet folosirea lor. “Nu a scăzut deloc consumul de carburant. Mi-am luat ca prostul trei pungi, dar nu au nicio eficienţă. Aşadar, nu vi le recomand. Eu nu le mai folosesc şi sper că nu voi avea probleme la maşină”, a postat cineva pe un forum cu nick-ul Alexandru.

    Nu doar că nu economiseşti, dar şi cheltui mai mult
    Cei care au testat aceste sisteme spun cât se poate de răspicat că nu sunt eficiente, în ciuda reclamelor care apar uneori chiar şi în mail-urile sătmărenilor. Potrivit acestora, nu numai că nu au reuşit să economisească la consumul de carburant, dar au şi cheltuit în plus. Spre exemplu, pentru un dispozitiv cu magneţi se cheltuie circa 300 de lei, dar economia la carburant este practic nulă.

    În ceea ce priveşte pastilele, pe lângă faptul că nu se înregistrează nicio reducere la consum, acestea pot afecta anumite sisteme ale maşinii. Potrivit mecanicilor auto sătmăreni, pastilele puse în rezervor pot defecta pompa de combustibil sau alte dispozitive, defecţiuni care dacă nu sunt descoperite la timp, pot afecta chiar şi funcţionarea motorului, ceea ce ar necesita cheltuieli şi mai mari. Aşadar, sătmărenilor li se recomandă să folosească sisteme de economisire a combustibilului mai tradiţionale, şi anume condusul cu grijă şi fără accelerări bruşte.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE