More

  Sărbătoarea “stranierilor” la Odoreu

  odoreu

  O sărbătoare dedicată odorenilor care muncesc în străinătate, unică în judeţ, a avut loc marţi seară la Odoreu. Este vorba despre “Sărbătoarea fiilor satului – odoreni din lumea întreagă, bun venit”, eveniment organizat de Primăria, Consiliul Local şi Căminul Cultural Odoreu. La eveniment au fost prezenţi circa o sută de “stranieri” odoreni, care au avut astfel posibilitatea să afle informaţii despre atragerea de fonduri europene în eventualitatea unei reveniri definitive acasă.

  Informări privind accesarea de fonduri europene
  Sărbătoarea, care s-a desfăşurat la Căminul Cultural Odoreu, a debutat cu o serie de discuţii între odorenii care lucrează în străinătate şi specialişti în domeniu în ceea ce priveşte atragerea de fonduri europene de dezvoltare în eventualitatea în care vor reveni definitiv acasă, a căror mediator a fost primarul Dumitru Pop. Cei prezenţi s-au arătat interesaţi de aceste posibilităţi, mulţi dintre ei afirmând că, după ce au dovedit în Occident că sunt capabili şi au câştigat experienţă, ar dori să se întoarcă acasă şi, cu ajutorul economiilor făcute în străinătate, să pună pe picioare o afacere. “Am dobândit experienţă şi, cu ceea ce am învăţat în străinătate, aş dori să mă întorc acasă. Însă ştim foarte puţine despre modul în care putem accesa fonduri europene în acest sens. Când venim în vacanţe, în care stăm cel mult o lună, încercăm să ne informăm, însă fiind timpul foarte scurt nu reuşim să obţinem foarte multe informaţii. Întâlnirea de azi ne-a oferit posibilitatea de a afla mai multe despre posibilitatea de a atrage fonduri europene pe care, la rândul nostru, le vom transmite mai departe prietenilor noştri”, a precizat Gheorghe Moldovan, unul dintre iniţiatorii acestei sărbători, care în prezent lucrează în capitala Franţei.

  “Stranierii” s-au interesat despre categoriile de activităţi pentru care sunt alocate fonduri europene, care este cota de cofinanţare a lor şi care ar putea fi avantajele oferite de autorităţile române pentru a-i determina să se întoarcă acasă şi să-şi deschidă o afacere.

  “Investiţi în afaceri, nu în case”
  Tot cu această ocazie, primarul Dumitru Pop i-a îndemnat pe odorenii care lucrează în străinătate să nu-şi mai investească economiile construind case ci să le investească într-o afacere. “Foarte mulţi dintre odorenii care lucrează în străinătate investesc câştigurile în construirea unei case care, în multe cazuri, rămâne nelocuită ani de zile. Eu vă recomand să investiţi aceşti bani pentru a deschide o afacere, pentru că aceasta va aduce venituri atât pentru construirea unei case cât şi pentru a o întreţine”, a precizat Dumitru Pop.

  Edilul şef a mai adăugat faptul că în Odoreu lipseşte în prezent clasa de mijloc şi că tocmai această clasă ar trebui refăcută. “Am avut multe proiecte europene pe care le-am pierdut deoarece noi, cei care am rămas în ţară, nu am avut bani pentru cofinanţare. Voi, cei care aţi economisit în străinătate, aveţi posibilitatea de a achita cofinanţarea şi să accesaţi aceste fonduri europene. În acest fel, clasa de mijloc în Odoreu se va dezvolta, vor fi create locuri de muncă şi se va dezvolta întreaga societate”, a mai spus primarul Dumitru Pop.

  Spectacol şi bal
  Sărbătoarea a continuat cu o masă festivă dată în cinstea odorenilor care muncesc în străinătate asezonată cu un spectacol oferit de trupele locale din Odoreu, iar seara a fost organizat un bal la care intrarea a fost liberă.

  Fiind vorba despre prima ediţie a acestei sărbători, atât organizatorii cât şi iniţiatorii evenimentului s-au declarat mulţumiţi că a fost făcut acest prim pas şi vor să continue organizarea sărbătorii şi anii viitori cu un program mai îmbunătăţit făcut la propunerea stranierilor din Odoreu. “Poate ne-am fi aşteptat la o prezenţă mai numeroasă, dar mă bucur că am ruşit să facem primul pas. Sunt convins că ediţiile viitoare vor fi mai bine organizate, vor avea loc manifestări mai ample şi mai multe, iar odorenii care lucrează în străinătate vor participa în număr mult mai mare”, a mai spus primarul Dumitru Pop.

  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE