More

  Sosiile politice ale lui Băsescu

  Preşedintele Partidului Liberal Reformator, Călin Popescu Tăriceanu, a acuzat săptămâna trecută “practicile anticonstituţionale” ale lui Traian Băsescu şi a făcut apel la “forţele politice care ţin la respectarea Constituţiei” să fie pregătite pentru o nouă suspendare a şefului statului. El a precizat că declanşarea sau nu a suspendării depinde de măsura în care Traian Băsescu va reuşi respectarea Constituţiei până la încheierea procesului electoral şi a mandatului său.

  Aflat la Tulcea, premierul Victor Ponta a precizat că deşi timpul rămas până la data primului tur al prezidenţialelor nu permite fizic derularea întregii proceduri pentru demiterea lui Băsescu, forţele politice care ţin la respectarea Constituţiei trebuie să fie pregătite în orice moment. Este imposibil de crezut că Traian Băsescu se mai poate schimba în bine până la toamnă, motiv pentru care prezidenţialele reprezintă un moment crucial pentru destinul României. Electoratului îi revine o misiune de mare importanţă, aceea de a decide ferm între perpetuarea sistemului băsist sau ruperea definitivă şi totală de perioada cea mai neagră a istoriei recente, determinată de mandatele lui Traian Băsescu.

  Înţelepciunea opţiunii electoratului este decisivă în condiţiile în care, timp de un deceniu, persoana din fruntea ţării – personalitate nu i se poate spune! – şi-a construit un zid de apărare care să-l protejeze nu numai faţă de puterea legii, ci şi de atingerea puterii sale personale. Şi, pentru că şi-a consolidat regimul prin oameni care conduc principalele instituţii ale statului, există riscul ca plecarea lui Băsescu de la Cotroceni să nu aducă automat dispariţia sistemului băsist infiltrat în Justiţie, Parlament, servicii secrete, diplomaţie, economie sau mass-media.

  Lupta cu Băsescu şi cu sistemul său nu este şi nu va fi uşoară. Operaţiunea “Băsismul fără Băsescu” a fost pregătită cu migală din timp. Iar în perspectiva alegerilor prezidenţiale, sosiile politice ale lui Băsescu înscrise în competiţie sunt uşor identificabile: Elena Udrea, Klaus Iohannis, Monica Macovei, Cristian Diaconescu. Este imperios necesar ca electoratul să le cunoască acestora în amănunţime “mapele politice personale” care converg în acelaşi punct. Acela de a fi gata, prin fidelitate, să servească la continuarea sistemului nociv care a dus România în pragul exploziilor sociale, a sărăcit populaţia şi a umilit-o. În calitatea sa de preşedinte al României, Traian Băsescu mai are la dispoziţie până în ultima zi de mandat pârghii de control asupra unor instituţii de forţă ale statului. Înţelepciunea opţiunii electoratului are însă cele mai mari şanse să valideze un nou început de drum, diametral opus celui care s-a dovedit ani mulţi un blestem greu de îndurat.

  Voicu D. Rusu

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE