More

  Un nou Caritas cu credite pentru locuinţe

  credite

  Zeci poate chiar sute de sătmăreni ademeniţi cu posibilitatea obţinerii unui credit pentru cumpărarea unei locuinţe sunt pe cale să devină victimele unei noi afaceri de tip Caritas. Oamenii sunt atraşi cu promisiunea unor credite de mii şi chiar zeci de mii de euro, însă după ce depun avansul sunt înştiinţaţi că nu îndeplinesc condiţiile necesare obţinerii creditului. Când îşi cer înapoi avansul, angajaţii băncii pentru locuinţe încep să invoce tot felul de motive, care mai de care mai absurde, pentru a tărăgăna rambursarea avansului pentru creditul neacordat. Când observă că oamenii îşi pierd răbdarea, angajaţii băncii pentru locuinţe returnează avansul, percepând un comision de 5% din valoarea avansului, respectiv 1% din valoarea creditului pe care clientul ar fi dorit să-l acceseze. Până în prezent cinci sătmăreni au reclamat la Protecţia Consumatorului practicile incorecte ale acestei bănci pentru locuinţe. Plângerile lor au avut efect, căci banca respectivă le-a restituit în cele din urmă sumele reţinute abuziv. Cine ştie câţi alţi sătmăreni, care nu au fost atât de inspiraţi să se adreseze Protecţiei Consumatorului, au rămas şi fără creditul mult visat şi cu banii luaţi în mod abuziv.

  Credit ba, comision da
  Băncile pentru locuinţe duc o campanie agresivă pentru a-şi racola cât mai mulţi clienţi, profitând de visul fiecăruia de a avea o locuinţă proprie. O astfel de bancă îşi amăgeşte clienţii promiţându-le acordarea de credite pentru locuinţe, cu condiţia să depună un avans de câteva mii de lei. “Am intrat în legătură cu reprezentanţii din Satu Mare ai unei bănci pentru locuinţe. După ce am dus toate actele solicitate, mi-au spus că pot obţine un credit de 10.000 de euro, fără girant. După ce am depus 2.500 de lei, cât mi s-a cerut, am fost înştiinţat că nu îndeplinesc condiţiile de creditare. Au încercat să mă amăgească, spunând că pot obţine un credit de 7.000 de euro. Apoi mi-au spus că şi pentru aceşti bani am nevoie de girant”, ne-a povestit un careian ţepuit de această bancă pentru locuinţe.

  Banca pentru locuinţe şi-a demonstrat neseriozitatea când i s-a cerut returnarea celor 2.500 de lei. “Dacă n-au putut să-mi dea creditul promis, le-am cerut să-mi dea înapoi banii. M-au purtat cu vorba luni întregi, ba că acum îmi intră banii în cont, ba că ziua sau săptămâna următoare. Sătul de atâta bătaie de joc, le-am spus că mă voi adresa instituţiilor abilitate. Atunci au schimbat placa şi mi-au spus că îmi dau înapoi banii, dar trebuie să-mi reţină 5% din suma depusă de mine, plus 1% din cei 10.000 de euro pe care nici măcar nu i-am văzut. Nu ştiu ce comisioane au mai calculat, dar mi-au reţinut aproape o mie de lei. Interesant este faptul că, după m-am adresat Oficiului pentru Protecţia Consumatorului Satu Mare, banca pentru locuinţe mi-a virat în cont şi cei o mie de lei”, ne-a spus careianul ţepuit. “Dacă nu mergeam la OPC rămâneam şi fără creditul promis şi fără cei 1.000 de lei reţinuţi în mod abuziv. Cine ştie câţi sătmăreni care nu s-au adresat instituţiilor statului sunt purtaţi pe drumuri de această bancă pentru locuinţe. Probabil aşteaptă ca sătmărenii să renunţe la banii reţinuţi pe nedrept”, a adăugat careianul înşelat.

  Reclamaţii în întreaga ţară
  Împotriva acestei bănci pentru locuinţe la Oficiul pentru Protecţia Consumatorului (OPC) Satu Mare au fost depuse în acest an cinci reclamaţii. Potrivit directorului OPC Satu Mare, Maria Pinter, plângerile erau legate de sumele reţinute de banca pentru locuinţe în urma rezilierii contractelor de către clienţi. Pe lângă comisioane, unor sătmăreni li s-a reţinut şi prima de economisire acordată anual de stat, în valoare de 250 de euro. “Întrucât sediul băncii pentru locuinţe este în Bucureşti, în municipiul Satu Mare funcţionând doar o sucursală, am înaintat toate cele cinci plângeri către colegii noştri din Capitală. Toate cele cinci reclamaţii au fost rezolvate, sătmărenilor fiindu-le restituite comisioanele reţinute abuziv. Pe viitor, pentru a nu pierde prima de economisire acordată anual de stat, în valoare de 250 de euro, sătmărenii nu trebuie să lichideze depozitul, ci trebuie să opteze pentru diminuarea depozitului şi, implicit, a sumelor care trebuiesc depuse”, ne-a declarat directorul OPC Satu Mare, Maria Pinter.

  În ultimele luni, Oficiile pentru Protecţia Consumatorului din întreaga ţară au fost bombardate de plângeri împotriva practicilor băncilor pentru locuinţe, pe care cei păgubiţi au ajuns să le considere un nou joc de genul Caritasului. Banca pentru locuinţe nu dă niciun credit, trăind exclusiv din comisioanele reţinute abuziv de la clienţi. Chiar dacă dă şi credite pentru cumpărarea de locuinţe, acestea sunt nesemnificative la număr faţă de cel al clienţilor racolaţi. Autorităţile abilitate ale statului ar trebui să investigheze cu maximă seriozitate modul în care îşi tratează clienţii aceste bănci pentru locuinţe, devenite adevărate Caritasuri.

  Szasz Lorand

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE