Acțiunile organizate cu ocazia Zilei Europene fără Mașini au reunit zeci de sătmăreni. Pasionații de caiac sau ciclism, dar și simplii curioși, împreună cu ecologiștii au demonstrat că nu ai neapărată nevoie de o mașină pentru a te deplasa. Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Satu Mare, în parteneriat cu Consiliul Județean, Primăria Municipiului Satu Mare și Asociația 4 Wilde Moments a organizat, și în acest an, o suită de evenimente prin care și-au propus să promoveze în rândul sătmărenilor mijloacele alternative de transport.
Pentru a demonstra că se poate ajunge la destinație și altfel decât turând motoarele mașinilor, APM a organizat, sâmbătă dimineața, o plimbare cu caiacul pe Someș, până la granița cu Ungaria. Sub atenta supraveghere a sportivilor profesioniști, printre care și Rajmond Molnar, care nu demult s-a întors din Ungaria cu două medalii de aur, sătmărenii au pornit spre graniţa cu Ungaria. Cei care s-au îmbarcat la linia de pornire au spus că au apreciat iniţiativa organizatorilor și că, din curiozitate, au vrut să constate cum se vede orașul și de pe apă. Cei care practică acest sport de mai multă vreme recunosc că odată ce ajung pe apă au parte de priveliști de neuitat. Drumul caiaciștilor i-a dus până în țara vecină unde îi așteptau bicicletele cu care aveau să se reîntoarcă în țară. Pentru că marile metropole au fost deja cucerite de biciclete, APM și-a propus să demonstreze că și sătmărenii se pricep la pedalat. Nu a fost vorba doar de o plimbare prin parcuri sau pe diguri, bicicliștii au fost provocați, la fel ca și caiaciștii, la un concurs care se termina abia la frontiera țării.
Și pentru că într-o astfel de competiție toți participanții sunt câștigători, înainte de start, caiaciștii de la 4Wilde Moments au pregătit pentru bicicliști și un moment de acrobație pe Someș. Băieții au arătat că se poate face surf și pe curenții de pe Someș și au demonstrat că e nevoie de mult antrenament, ambiție, disciplină și cunoștere a râului pentru a nu te răsturna cu ambarcațiunea ușoară. După ce spectacolul s-a terminat, bicicliștii au pornit la drum. Înainte de start, directorul APM, Elisabeta Bekessy, a declarat că astfel de acțiuni nu sunt nicidecum unice pentru instituția pe care o conduce și că, “ori de câte ori este posibil, APM organizează activități care să ducă la conștientizarea importanței protejării mediului”. Odată ajunși la destinație, bicicliști și caiaciști, împreună cu autoritățile locale din Ungaria și primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, au discutat despre necesitatea protejării mediului înconjurător și avantajele care pot fi obținute de comunități prin accesarea fondurilor europene grație unor proiecte de cooperare transfrontalieră. Pentru că drumul a fost lung, organizatorii au invitat toți participanții la o masă câmpenească în localitatea Vetiș. Pentru a-și demonstra susținerea față de proiectele APM de protejare a mediului înconjurător, atât autoritățile locale, cât și Consiliul Județean și-au trimis reprezentanții pentru a pedala alături de sătmăreni.
Silvia Spanciu