Anul 2014 reprezintă pentru satul Tătăreşti un an cu o semnificaţie deosebită. Între anii 1810-1814 se ridica, măreaţă, spre cer, biserica “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din sat, anul acesta împlinindu-se 200 de ani de la ctitorirea ei. Tot anul 2014 aduce aminte de un trist episod din viaţa localităţii: acum 70 de ani, în 19-22 octombrie 1944, 28 de soldaţi români, cinci soldaţi sovietici şi şapte localnici şi-au dat viaţa pentru eliberarea pământului românesc de sub ocupaţia străină. Pentru a se marca cum se cuvine cele două evenimente, Biserica şi Monumentul Eroilor au fost resfinţite de către Prea Sfinţia Sa Iustin Sigheteanul, episcopul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului. La invitaţia primarului comunei Viile Satu Mare, Szucs Szabolcs, şi a fiilor satului Voicu Şichet şi Viorel Câmpean, au mai fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, şi prefectul Eugeniu Avram.
Liturghie Arhierească la Tătăreşti
Programul a început sâmbătă, la ora 9:30, cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoţi, în frunte cu Prea Sfinţitul Iustin Hodea Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului şi cu protopopul de Satu Mare, Ioan Socolan. Cu această ocazie, părintele paroh Florin Libotean a primit brâu albastru, devenind preot sachelar, fiind recompensat pentru modul exemplar în care conduce parohia Tătăreşti. “Localitatea Tătăreşti a îmbrăcat haine de sărbătoare pentru a aniversa 200 de ani de la înălţarea acestei biserici monumentale, întreţinută şi împodobită atât de frumos de cei ce o moştenesc de la înaintaşii lor, de la părinţi, de la moşii şi strămoşii lor. Au împodobit-o, o iubesc şi o preţuiesc ca pe propria lor mamă duhovnicească. Este o bucurie să vezi bisericile noastre înnoite şi întinerite de către preoţii tineri. Mie îmi place să spun în acest lucru că preoţii tineri întineresc biserica. Cei în vârstă au slujit-o cu jertfa şi cu dăruirea lor şi de multe ori cu rezistenţa lor în timpuri grele au slujit biserica, poporul şi neamul românesc”, a declarat PS Iustin Sigheteanul.
Placă comemorativă la două secole de existenţă
După Sfânta Liturghie a urmat prezentarea cărţii “200 de ani de la zidirea Bisericii din Tătăreşti – omagiu slujitorilor şi credincioşilor săi”, scrisă de către fiul satului col.(r) Voicu Şichet şi istoricul dr. Viorel Câmpean. A urmat, apoi, dezvelirea plăcii aniversare întru cinstirea celor 200 de ani ce s-au scurs de la zidirea bisericii şi întru amintirea sărbătorii din acest an. Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a subliniat importanţa evenimentului de la Tătăreşti. “Este un eveniment pentru judeţul Satu Mare, dar mai ales pentru Tătăreşti. Anul 2014 are o semnificaţie aparte. Aniversăm cei 200 de ani de la zidirea acestei minunate biserici. Avem datoria să ne reamintim de toţi cei care au adus jertfe pentru realizarea acestei biserici, materiale şi nu numai, şi să ne reamintim de toţi preoţii care au slujit în această biserică, de toţi aceşti oameni care au sădit credinţa în sufletul locuitorilor de aici, din Tătăreşti”, a declarat Adrian Ştef.
Drum asfaltat până la biserică
De asemenea, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a dat asigurări că drumul de piatră care leagă centrul Tătăreştiului de biserică va fi reabilitat. “Avem deja pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală acel contract semnat pentru asfaltarea drumului, prin grija Guvernului Ponta, prin grija Consiliului Judeţean, a mea, a colegului meu vicepreşedintele Mircea Govor, a primăriei de aici, deci ne ocupăm de a putea aduce asfalt până în faţa bisericilor, dar nu numai. Peste tot unde este nevoie”, a precizat Adrian Ştef.
Omagiu eroilor căzuţi la datorie
Prea Sfinţitul Iustin Sigheteanul a resfinţit şi Monumentul Eroilor din centrul satului, căruia i s-a dat o nouă înfăţişare, iar împreună cu soborul de preoţi şi credincioşii prezenţi s-au înălţat rugăciuni către Dumnezeu pentru sufletele tuturor eroilor care s-au jertfit pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti. “A avut loc comemorarea eroilor, a martirilor acestei localităţi care au murit în Primul şi în Al Doilea Război Mondial. Aşa cum spunea şi părintele Florin Libotean, parohul de aici, se ştie că în 1944 au murit mai mulţi soldaţi, care şi-au dat viaţa pentru eliberarea Ardealului de Nord. Au fost nu doar români, au fost şi de alte etnii, dar care au luptat pentru o cauză dreaptă, pentru eliberarea naţiunilor şi dreptul la suveranitate, la autodeterminare şi la demnitate naţională şi unitate statală. De aceea noi cinstim eroii, îi comemorăm, îi preţuim, sunt pentru noi nu doar modele, pentru că biserica îi numeşte şi martiri. Martirii sunt trecuţi în rândul sfinţilor, iar martirii nu sunt doar modele dar se şi roagă pentru noi”, a declarat PS Iustin Sigheteanul. Totodată, în prezenţa Gărzii de onoare, s-au depus coroane de flori şi s-au rostit discursuri de către organizatori şi oficialităţile judeţene şi locale invitate.
Voicu Şichet, trup şi suflet pentru Tătăreşti
Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a ţinut să laude eforturile organizatorilor, în special pe cele ale fiului satului Voicu Şichet, de numele căruia se leagă revitalizarea vieţii cultural-patriotice în Tătăreşti. “Este un monument important pentru judeţul Satu Mare. Au căzut aici eroi ai neamului românesc, cărora noi, sătmărenii, şi judeţul Satu Mare trebuie să le fim recunoscători pentru că astăzi suntem sătmăreni. Pentru că astăzi vorbim limba română, pentru că astăzi trăim în România. Totodată, îmi amintesc că în 2011 când am comemorat 600 de ani de atestare documentară a localităţii Tătăreşti. Ceea ce face domnul Voicu Şichet pentru Tătăreti înseamnă foarte mult. Ştiu că Tătăreşti, această localitate situată la întretăierea Ţării Codrului şi a Văii Someşului, are nu mai puţin de patru lucrări monografice. Nu multe localităţi au asemenea date. Felicitări pentru tot ceea ce faceţi domnule Şichet pentru Tătăreşti şi pentru eroii de aici, pentru locuitorii din Tătăreşti. Faptul că nu uitaţi şi nu aţi uitat niciodată de unde aţi plecat înseamnă foarte mult. Sunteţi demn de cinstea acestor oameni şi de amintirea acestor eroi, iar faptul că nu aţi uitat că această localitate v-a dat tot ce aveţi mai scump înseamnă că sunteţi un om deosebit”, a arătat Adrian Ştef.
Mulţumiri fiilor satului
Prefectul Eugeniu Avram a ţinut să le mulţumească, la rândul său, celor doi fii ai satului Tătăreşti, Voicu Şichet şi istoricul dr. Viorel Câmpean. “Asistăm la Tătăreşti la o dublă sărbătoare. Aniversaţi 200 de ani de la ctitorirea Bisericii ortodoxe Sfinţii Mihail şi Gavriil şi aduceţi un omagiu eroilor prin sfinţirea monumentului. În 2011 aţi aniversat 600 de ani de la prima atestare documentară a satului, aniversare ţinută în biserică, unde fiul satului, colonelul Voicu Şichet a lansat prima sa carte. Apoi, anul trecut s-a sfinţit căminul cultural şi acelaşi fiu al satului şi-a lansat a doua carte: Cântări pentru ultimul drum. În ultimii ani am observat eforturile considerabile făcute de conducerea Primăriei şi a Consiliului Local Viile Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Judeţean şi a Guvernului României, în parteneriat cu fiii satului şi alţi oameni de bine pentru a ridica satul dumneavoastră, fapt pentru care meritaţi cu toţii recunoştinţa noastră. Apoi, să nu uităm că Tătăreştiul are patru lucrări monografice, iar meritul deosebit este a două persoane pe care le stimez foarte mult: colonelul Voicu Şichet şi istoricul dr. Viorel Câmpean”, a precizat Eugeniu Avram.
După discursurile autorităţilor a urmat un scurt program cultural-patriotic susţinut de interpreţii de muzică populară Nicolae Sabău şi Angela Munteanu, respectiv de către actorul Vasile Blaga. În final, toată suflarea participantă la eveniment a fost invitată la o agapă creştinească în căminul cultural din satul Tătăreşti.
Ciprian Bâtea