Incredibil, dar adevărat, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare a solicitat sprijinul Prefecturii Satu Mare în vederea mobilizării populaţiei prin preoţii diferitelor confesiuni din judeţ în lupta împotriva ierbii pârloagelor. Această plantă, denumită şi ambrozia, s-a extins în ultimii ani la nivelul întregului judeţ, constituind un veritabil pericol pentru sănătatea oamenilor. Polenul de la ambrozie poate provoca persoanelor sensibile rinită alergică, astm bronşic sau conjunctivită. Din păcate, toate semnalele de alarmă au fost ignorate de administraţiile locale din judeţ, cu mici excepţii.
APM cere sprijinul bisericilor
Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Satu Mare, Elisabeta Bekessy, i-a solicitat prefectului Eugeniu Avram să transmită notificări către reprezentanţii cultelor religioase din judeţ în vederea mobilizării populaţiei pentru distrugerea acestei plante invazive. Prefectului Eugeniu Avram i s-a părut foarte bună această idee, astfel încât s-a arătat de acord să trimită adrese către reprezentanții tuturor cultelor din judeţul Satu Mare. “Pentru a informa cetăţenii cu privire la această problemă vom notifica instituţiile de cult, tocmai în ideea de a informa cetăţenii, prin domnii preoţi, cu ocazia slujbelor religioase, ca fiecare cetăţean să aibă grijă să urmărească în jurul gospodăriilor lor dacă această plantă există şi să facă toate demersurile pentru a le cosi pentru a-şi proteja sănătatea familiei lor”, a declarat Elisabeta Bekessy.
Ambrozia a invadat judeţul
Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Satu Mare, Elisabeta Bekessy, a precizat că iarba pârloagelor a invadat efectiv întregul judeţ din anul 2008 şi până în prezent. “În urma evaluărilor realizate de către Agenţia pentru Protecţia Mediului şi specialişti în domeniu am constatat că, începând din 2008 şi până în prezent, această iarbă a pârloagelor este în continuă răspândire. La ora actuală tot judeţul este plin de iarbă a pârloagelor”, este de părere directorul APM Satu Mare.
Din păcate, Elisabeta Bekessy mai precizează că măsurile de eradicare sunt extrem de timide. “În urma măsurilor impuse de către preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv domnul prefect Eugeniu Avram, au început deja cosirile la nivelul judeţului Satu Mare, dar nu în ritmul în care aşteptăm noi să se facă acest lucru. Deci, administraţiile publice locale, respectiv direcţiile de drumuri naţionale şi judeţene, au avut obligaţia ca într-o perioadă de două zile să cosească în mod continuu pentru a scăpa cât de cât sau chiar de a eradica această plantă invazivă. Dar, din păcate, acest lucru nu s-a făcut decât într-o măsură foarte mică. Lucru constatat de către specialiştii Agenţiei pentru Protecţia Mediului, care în această perioadă facem monitorizarea continuă a lucrărilor care se efectuează în acest sens. Am constatat că în zona Halmeului se lucrează intens pentru a cosi această plantă. Pe traseul Carei – Tăşnad la fel. Ieri, pe traseul Satu Mare – Turţ am văzut că au început lucrările. Dar numai în aceste zone, din păcate”, s-a plâns Elisabeta Bekessy.
Un fenomen periculos
Ambrozia, denumită ştiinţific Ambrosia artemisiifolia, este o plantă invazivă ce provine din America de Nord, care creşte în locurile necultivate. Deşi ambrozia era nectarul zeilor antici, în prezent planta ambrozia este otrava sătmărenilor. În zonele urbane, planta invazivă poate fi întâlnită cel mai adesea în apropierea şinelor de tren, în parcuri, în zonele cu ruine sau în proaspetele zone rezidenţiale unde construcţiile nu au fost terminate. Ambrozia reprezintă una dintre cauzele principale ale rinitelor alergice, polenul său fiind unul dintre factorii agravanţi ai astmului bronşic. În judeţul Satu Mare, ambrozia a fost semnalată prima dată în 1977 în Pişcolt. De atunci, s-a răspândit în toate zonele de câmpie şi de dealuri din judeţul nostru. Mii de sătmăreni suferă în fiecare vară de alergii severe provocate de polenul acestei plante, majoritatea lor fără să aibă habar care este cauza alergiilor de care suferă. Agenţia pentru Protecţia Mediului cere primăriilor din judeţul Satu Mare să iniţieze campanii de stârpire a acestei plante. În pofida efectelor grave asupra sănătăţii oamenilor, problema ambroziei este tratată destul de superficial de autorităţile locale.
Silvia Spanciu