Blocadă în calea infractorilor sătmăreni2

Acţiunea „Blocada” a continuat la sfârşit de săptămână în judeţul Satu Mare şi în celelalte judeţe limitrofe frontierei cu statele non-UE. În cadrul acesteia, poliţişti de ordine publică, poliţie rutieră, investigaţii criminale, investigare a fraudelor, poliţie transporturi, operaţiuni speciale, criminalitate organizată, acţiuni speciale, precum şi arme, explozivi şi substanţe periculoase au acţionat pentru menţinerea unui climat de linişte publică. Astfel, de vineri până duminică, pe raza judeţului Satu Mare au fost  constatate 44 de infracţiuni şi s-au aplicat peste 1.600 sancţiuni contravenţionale, iar ca măsuri complementare, au fost confiscate aproximativ 7.000 fire de ţigări, cinci arme şi şase bucăţi muniţie.

Din cele 44 de infracţiuni constatate, şase sunt de natură judiciară, 21 de natură economico-financiară, patru la regimul armelor şi muniţiilor, nouă la regimul circulaţiei rutiere. Poliţiştii au intervenit şi au aplicat 193 sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea normelor privind ordinea şi liniştea publică prevăzute de Legea 61/1991, 98 de sancţiuni prevăzute de Legea 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite şi 1.208 ca urmare a încălcării normelor O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Prinşi cu arme fără permis
Poliţiştii din cadrul Serviciului Arme  Explozivi şi Substanţe Periculoase l-au identificat pe Tibor S., de 36 ani, care nu ar fi depus la un armurier autorizat arma pe care o deţinea în mod legal, în termenul de 10 zile de la data expirării valabilităţii permisului de port armă, permis de armă care era expirat de la data de 13.10.2013. În cauză s-a ridicat o puşcă cu aer comprimat marca Gamo, calibru 5,5 mm. Şi un bărbat din Certeze a fost identificat de către poliţişti că nu ar fi depus la un armurier autorizat arma pe care o deţinea în mod legal, în termenul de 10 zile de la data expirării valabilităţii permisului de port armă. În acest caz s-a ridicat în vederea expertizării un pistol cu proiectile de cauciuc, marca Walther E 24, cal.10x22T .
Un alt caz este cel al unui localnic din Lazuri, Ioan P., care de asemenea nu ar fi depus la un armurier autorizat armele şi muniţia pe care le deţinea în mod legal, în termenul de 10 zile de la data expirării valabilităţii permisului de port armă, permis care era expirat de la data de 03.12.2013 . Şi de la acesta s-au ridicat un pistol de autoapărare marca Mauser, calibrul 10x22T şi un număr de şase cartuşe aferente. O sătmăreancă, de 42 de ani, a fost identificată de către poliţiştii Serviciului Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase că nu ar fi depus la un armurier autorizat armele şi muniţia pe care le deţinea în mod legal, în termenul de 10 zile de la data expirării valabilităţii permisului de port armă. De la aceasta s-a ridicat o puşcă cu aer comprimat marca “Diana”, cal.4,5.
În toate cele patru cazuri s-a dispus anularea dreptului de deţinere, port şi folosire arme şi muniţii şi se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de nedepunerea armei şi a muniţiei la un armurier autorizat în termenul de 10 zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului de port armă, faptă prevăzută şi pedepsită  de art. 342, al.6, din Codul Penal. Persoanele sunt cercetate în stare de libertate.

Mopedişti fără permis şi şoferi băuţi
Vineri, poliţiştii rutieri negreşteni au identificat în trafic un tânăr, în vârstă de 23 de ani, care conducea un moped. Acesta a fost depistat pe strada Victoriei din Negreşti-Oaş, iar în urma verificărilor efectuate s-a stabilit că tânărul nu poseda permis de conducere de nici o categorie. Şi poliţiştii Secţiei Carei au identificat în trafic, pe raza localităţii Lucăceni, un tânăr, de 24 de ani, care conducea un moped marca Yamaha. În urma controlului efectuat, a rezultat faptul că tânărul Cristian T. nu posedă permis de conducere de nici o categorie. Sâmbătă seara, poliţiştii rutieri careieni l-au depistat în trafic, pe strada Florilor din Moftinu Mic, pe Attila B., care conducea un moped marca Malaguti neavând permis de conducere de nici o categorie. În cele trei cazuri se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de conducerea pe drumurile publice de către o persoană care nu posedă permis de conducere.
Poliţiştii Serviciului Rutier au depistat mai multe persoane care conduceau autovehicule pe drumurile publice având o îmbibaţie alcoolică peste limita legală. O tânără din localitatea Vama, în vârstă de 28 de ani, a fost identificată în trafic conducând un autoturism marca Audi, pe raza localităţii Negreşti Oaş. În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o concentraţie de 0,42 mg/l alcool pur în aerul expirat. Şi Levente  K. a fost depistat de către poliţiştii rutieri conducând un autoturism marca VW. Conducătorul auto a fost supus testării cu aparatul etilotest, iar în urma acesteia a rezultat o concentraţie de 0,75 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Pe raza localităţii Oraşu Nou a fost identificat un tânăr, în vârstă de 25 de ani, care conducea un autoturism marca Audi. În cazul lui, aparatul etilotest a indicat o concentraţie de 0,63 mg/l alcool pur în aerul expirat. Şi poliţiştii din Ardud l-au identificat sâmbătă seara pe Gavril O, în vârstă de 43 de ani, care conducea un autoturism marca Volvo, pe raza localităţii Mădăras, DN19 A. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest care a indicat o concentraţie de 0,77 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Celor patru conducători auto le-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, persoanele sunt cercetate în stare de libertate. Cercetările continuă în aceste cauze sub aspectul comiterii infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică peste limita legală.

Capturi de pălincă, ţigări şi haine contrafăcute
Poliţiştii de investigarea fraudelor, împreună cu poliţiştii Secţiei Gherţa Mică, au identificat în trafic, pe DJ 109 M din comuna Batarci, un bărbat în vârstă de 46 de ani, care transporta în căruţa tractată de un tractor marca Fiat, o cantitate aproximativă de 400 litri băuturi alcoolice cu miros de ţuică. În acest caz se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinerea înafara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false.
În urma activităţilor desfăşurate poliţiştii Serviciului de Investigarea Fraudelor au identificat în incinta unui local din municipiul Satu Mare o femeie în vârstă de 59 de ani, care avea asupra sa o geantă în care se aflau 29 pachete de ţigări de provenienţă Ucraina. Şi o femeie din Pişcolt deţinea în geanta personală cantitatea de 80 fire ţigarete marca Jin Ling, având inscripţia Duty Free only. În cauze se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de contrabandă. Cantităţile de ţigări descoperire în cadrul acţiunilor desfăşurate au fost ridicate în vederea confiscării.
Tot  poliţiştii Serviciului de Investigarea Fraudelor au depistat un sătmărean, în vârstă de 35 de ani, care ar fi comercializat bunuri industriale contrafăcute, constând în 11 bucăţi treninguri femei, bărbaţi, copii, care erau inscripţionate cu mărcile Puma, Nike, Adidas. Bunurile au fost ridicate în vederea expertizării lor de către titularul de drept al mărcii.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts