More

    Bogdand, exemplu de multiculturalitate

    bogdand1

    Comuna Bogdand a fost ieri gazda celei de a 24-a ediţii a deja tradiţionalului Festival Folcloric al Naţionalităţilor, un adevărat exemplu judeţean, naţional şi internaţional de multiculturalitate. Alături de locuitorii comunei Bogdand, la această sărbătoare au mai fost prezenţi parlamentarii sătmăreni Ovidiu Silaghi, Pataki Csaba şi Erdei D. Istvan, prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedintele Mircea Govor, alţi invitaţi. Circa 20 de ansambluri folclorice au participat la sărbătoarea multiculturalităţii de la Bogdand.

    Multiculturalitatea, la ea acasă
    Manifestările au debutat cu o paradă a portului popular, care s-a desfăşurat între Primăria Bogdand şi scena la care timp de 24 de ani a fost organizat acest festival. Parada a fost urmată de festivitatea de deschidere, în cadrul căreia primarul comunei Bogdand, Aurel Bojan, a arătat că acest festival este o mândrie pentru toţi locuitorii comunei. “Sunt foarte bucuros că am ajuns la cea de a 24-a ediţie a Festivalului Folcloric al Naţionalităţilor. Acest festival, care reuşeşte ca an de an să promoveze multiculturalitatea şi buna convieţuire între naţionalităţi, este o mândrie pentru toţi locuitorii comunei Bogdand”, a arătat primarul Aurel Bojan.

    Prefectul Eugeniu Avram, fiu al comunei Bogdand, a declarat că se află onorat să participe la un astfel de eveniment. “Ca fiu al comunei, mă simt onorat şi foarte bucuros că în comuna mea natală are loc un astfel de eveniment cu impact naţional şi chiar internaţional. Acest lucru dovedeşte că multiculturalitatea este la ea acasă în Bogdand, iar comuna este un exemplu judeţean şi chiar naţional demn de urmat”, a mai adăugat prefectul, care nu a uitat să-i felicite pe organizatori.

    La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, şi-a exprimat bucuria de a participa din nou la acest festival care are menirea de a păstra tadiţiile. “Este o bucurie să ne întâlnim din nou la acest frumos festival. Consiliul Judeţean a alocat 35.000 de lei, fondurile necesare organizării acestui eveniment, dar noi nu considerăm aceşti bani ca o cheltuială, ci ca o investiţie în păstrarea tradiţiilor. Faptul că tradiţiile sunt păstrate înseamnă că ne respectăm unii pe alţii. Consiliul Judeţean va continua să ajute la organizarea acestui festival şi vă asigurăm de tot sprijinul nostru”, a mai spus Ştef.

    Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, i-a asigurat pe cei din comuna Bogdand că faţa comunei se va schimba în bine în scurt timp. “Mă bucur să fiu din nou oaspetele acestei comune unde oamenii dau dovadă de bună convieţuire. În calitatea mea de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, sunt alături de comuna dumneavoastră şi vă asigur că faţa acesteia se va schimba în bine în cel mai scurt timp. Chiar dacă unii le consideră că sunt doar vorbe, eu vă asigur că vor fi fapte, şi acest lucru l-am dovedit de mai multe ori de-a lungul timpului”, a mai declarat Mircea Govor.

    Parlamentarii Ovidiu Silaghi, Pataki Csaba şi Erdei D. Istvan au felicitat organizatorii acestui eveniment şi au adus un omagiu iniţiatorului festivalului, profesorul Sipos Laszlo.

    Aproape 20 de ansambluri folclorice prezente
    După deschiderea oficială, au urmat programele artistice prezentate de cele aproape 20 de ansambluri folclorice prezente.Programul artistic a fost deschis de Formaţia de dansuri populare din Bogdand, după care au urmat, rând pe rând, Ansamblul folcloric “Ceatăra” Carei, Formaţia de dansuri “Berekenye” Cehu Silvaniei, Formaţia de dansuri şvăbeşti din Ciumeşti- seniori, Formaţia de dans “Stelele Careiului” – romi, Ansamblul folcloric “Rekettye” Carei, Ansamblul folcloric “Csodaszarvas” Agriş, Formaţia de dans popular din Ser, Formaţia de dansuri şvăbeşti din Ciumeşti şi Ansamblul “Meseşul” Zalău – secţia maghiară.

    bogdand2

    După amiază au mai evoluat Formaţia de dansuri populare Veleatino (Ucraina), Formaţia de dansuri din Lazuri, Ansamblul “Meseşul” Zalău, Formaţia de dans german “Gemeinsam” Satu Mare, Ansamblul folcloric “Csodaszarvas” Agriş, Formaţia de dans popular român Corund, Ansamblul folcloric “Nyiló Akác” Valea lui Mihai, Formaţia de dans “Bokréta” Oraşu Nou şi Ansamblul folcloric “Pipacsok” Cristuru Secuiesc, judeţul Harghita. La această manifestare artistică au participat numeroşi iubitori de folclor din judeţul Satu Mare, şi nu numai.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE