More


  Butonul dublu sau dubla comandă

  - Advertisement -

  Deşi campania pentru prezidenţiale debutează la 2 octombrie, din punct de vedere practic ne aflăm în plin război electoral. De o bună bucată de vreme ziarele, site-urile şi televiziunile au făcut să dea peste margini, până la suprasaturaţie, ştirile de ultimă oră, în încercarea zadarnică deocamdată de-a găsi răspuns la două întrebări. Iată-le: va fi suspendat sau nu Traian Băsescu? şi cine este sau a fost dintre prezidenţiabili ofiţer acoperit? Cea de a doua întrebare i-a stârnit pe jurnalişti şi politicieni, iar opinia publică numeşte deja interviul acordat de Traian Băsescu în 9 septembrie, seara, lui Robert Turcescu, la B1 TV, “povestea butonului dublu” sau “dubla comandă”.

  Deşi apelează dinadins la ambiguitate, este limpede că Traian Băsescu are în vedere un candidat la prezidenţiale pe care ameninţă că îl va “dezbrăca public” dacă acesta nu va recunoaşte singur că a fost sau este ofiţer acoperit, adică sub dublă comandă.

  Semnalăm succint câteva riscuri pe care şi le asumă şeful statului în cazul în care se va ţine de cuvânt şi nu va ceda sfaturilor celor cu minte mai limpede.

  Astfel, dacă va deconspira candidatul care nu-şi recunoaşte ipostaza de ofiţer acoperit, înseamnă că Traian Băsescu are informaţia din calitatea de preşedinte şi îi este interzis să facă uz de ea. Apoi, cu excepţia lui Iohannis, Băsescu şi-a dat acceptul pentru funcţiile de demnitar tuturor candidaţilor de acum. Înseamnă că a făcut-o încălcând legea! La fel, existenţa unui ofiţer într-o demnitate publică ar afecta grav SIE şi SRI, ştiut fiind că deconspirarea acestuia este o faptă penală gravă, încadrabilă la trădare, dar şi că, potrivit legii, personalul SIE sau SRI nu poate face parte din partidele politice.

  Rămâne ca ipoteză condiţia unui candidat care a fost ofiţer acoperit înainte de a fi avut o funcţie de demnitate în România. Dar, oricare ar fi acesta, a servit ţara. Traian Băsescu vizează doar SIE sau SRI şi, deci, îi cunoaşte numele din calitatea de preşedinte al României. Rostindu-i numele, ar destăinui secrete de stat, făcând din nou un deserviciu de imagine şi pe plan extern.

  Deocamdată, “candidatul acoperit” a rămas nedescoperit. Şi nu este exclus să rămână aşa, iar fumigena lui Traian Băsescu să reprezinte o simplă manevră politică, în măsură să servească ambiţiile megalomane ale celei pe care a protejat-o de-a lungul unui deceniu şi continuă să o facă pe faţă şi din culisele puterii.

  Voicu D Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img