More

  Campanie electorală oriunde şi oricând

  Acestei perioade i se spune “de precampanie” dat fiind faptul că în mod oficial campania pentru prezidenţiale nu a început încă. Dar partidele politice nu pierd prilejul, oriunde şi oricând, să fie prezente în mijlocul potenţialilor alegători, chiar şi atunci când aceştia se adună din sentimente de altă natură decât cele electorale.

  Duminică, la serbările de la Ţebea, din judeţul Hunedoara, care au marcat 142 de ani de la trecerea în eternitate a lui Avram Iancu, trei prezidenţiabili, Elena Udrea (PMP), Klaus Iohannis (ACL) şi Dan Diaconescu, au “poluat” solemnitatea din motive exclusiv de propagandă electorală, deturnând în mod evident scopul acesteia.

  Ce-i drept, când a străbătut mulţimea Elena Udrea, unii participanţi au aplaudat-o şi i-au urat să devină preşedintele ţării. La fel de adevărat este însă şi faptul că orgolioasa blondă a avut parte şi de huiduieli.

  Dar, dincolo de gargara patriotică la care s-a pretat – nevoia de unitate, iubirea de ţară, lideri care să slujească poporul etc. – celor prezenţi le-a fost dat să constate că, prezent la manifestare, primarul Clujului, Emil Boc, a preferat să o taloneze permanent pe Elena Udrea, ignorându-i vizibil pe liderii ACL, aflaţi la numai câţiva metri distanţă. Pentru mulţi, această atitudine ar fi un argument în favoarea zvonului conform căruia, dacă visul de mărire al Elenei Udrea va prinde cheag, cu sprijinul total şi “dezinteresat” al lui Traian Băsescu, eternul Emil Boc s-ar putea trezi din nou premier.

  Zvonurile se dovedesc de multe ori simple zvonuri, dar cu o zi înaintea serbărilor de la Ţebea, la Braşov a avut loc şedinţa Ligii Aleşilor Locali ai ACL. În cadrul respectiv, Klaus Iohannis a spus pentru prima oară că, imediat după câştigarea prezidenţialelor, îl va numi pe Cătălin Predoiu prim-ministru. De unde nu-i foc…

  La Ţebea, lui Klaus Iohannis i s-a cântat la un moment dat “La mulţi ani”. Nu este exclus să fi fost o ironie, pentru că nu era ziua lui. Este riscul pe care şi-l asumă politicienii avizi de voturi, care înţeleg să-şi facă propagandă electorală oriunde şi oricând. Până la prezidenţialele din noiembrie nu trebuie să ne mire nimic din acest punct de vedere. Numărătoarea inversă nu este totuşi departe.

  Voicu D.Rusu

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE