More

  Campioni pe ţară la inventarierea terenurilor

  3

  Toate unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Satu Mare au finalizat documentaţia necesară cu privire la aplicarea Legii 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a terenurilor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 278, din 17 mai 2013. Judeţul Satu Mare se află pe primul loc în ţară în ceea ce priveşte inventarierea acestor terenuri. În total, 43 de UAT-uri din judeţ au primit avizul Autorităţii Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), iar 21 dintre ele au documentaţia completă, astfel că pot reîncepe activitatea de eliberare de titluri de proprietate. Anunţul a fost făcut ieri de prefectul Eugeniu Avram în cadrul şedinţei Comisiei Judeţene de Fond Funciar.

  Un an şi jumătate de pauză
  Legea 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România este un act normativ care conţine prevederi care se aplică în cursul acestui an. Concret, în această perioadă, Comisiile locale de Fond Funciar au trebuit să-şi clarifice situaţia tuturor terenurilor şi imobilelor de pe raza lor de activitate şi, timp de aproximativ un an şi jumătate, li s-a interzis să elibereze titluri de proprietate cu excepţia celor decise de instanţele judecătoreşti. Şeful Serviciului Juridic din cadrul Prefecturii Satu Mare, Cosmin Dorle, a arătat că această lege a fost benefică deoarece comisiile locale de fond funciar au avut timp suficient la dispoziţie să-şi clarifice situaţia terenurilor şi imobilelor, să facă o inventariere corectă a acestora, pentru a fi evitate pe viitor greşeli grave, aşa cum s-a întâmplat până acum.
  De asemenea, tot în acest interval de timp, unităţile administrativ-teritoriale din fiecare judeţ trebuiau să trimită la Autoritatea Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară documentaţia necesară care să ateste faptul că au finalizat inventarierea terenurilor şi a imobilelor, solicitând avizul pentru a debloca activitatea de eliberare a titlurilor de proprietate.

  21 de primării pot elibera titluri
  Toate cele 65 de UAT-uri din judeţul Satu Mare au trimis până la această dată documentaţia necesară pentru a fi avizată de ANCPI, judeţul nostru fiind, din acest punct de vedere, pe primul loc pe ţară.
  Dintre acestea, 43 au primit avizul ANCPI, iar 21 de UAT-uri pot elibera în acest moment titluri de proprietate. Aceste comune sunt Petreşti, Porumbeşti, Cămârzana, Pişcolt, Ciumeşti, Carei, Agriş, Santău, Căuaş, Andrid, Viile Satu Mare, Săuca, Foieni, Gherţa Mică, Turţ, Craidorolţ, Terebeşti, Vetiş, Culciu, Urziceni şi Beltiug. Celelalte 22 de UAT-uri din judeţ au primit avizul ANCPI şi urmează ca membrii comisiilor de inventariere să-şi dea semnătura pentru a putea fi reluată activitatea de eliberare a titlurilor de proprietate.
  În ceea ce priveşte cele 22 de UAT-uri care încă nu au primit avizul ANCPI, Cosmin Dorle şi-a exprimat optimismul că acesta va fi obţinut în cel mai scurt timp, adăugând faptul că la nivelul judeţului Satu Mare nu au fost înregistrate chestiuni care să blocheze acordarea avizelor.
  La finalul şedinţei de ieri, prefectul Eugeniu Avram le-a transmis primarilor şi secretarilor de primării din judeţ să se mobilizeze şi să lucreze cu profesionalism, să îşi programeze în aşa fel activitatea astfel încât în perioada următoare să fie eliberate cât mai multe titluri de proprietate.
  Totodată, a atras atenţia primăriilor din judeţ să se pregătească temeinic pentru viitoarele alegeri la Preşedinţia României, urmând să fie organizate întâlniri de informare de două ori pe lună pentru buna organizare a acestora.

  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE