More

  Casa memorială ”Vasile Lucaciu”, reabilitată din fonduri europene

  3

  Inaugurarea casei memoriale “Vasile Lucaciu”, ce a avut loc ieri în localitatea Apa, a fost un prilej de bucurie atât pentru localnici, cât şi pentru autorităţile prezente la eveniment. Implementarea proiectului a început acum doi ani şi a inclus trei mari obiective turistice reprezentative pentru judeţul Satu Mare. Autorităţile prezente la manifestare au subliniat importanţa promovării personalităţilor din cultură şi a obiectivelor turistice din judeţ.

  Acestea s-au declarat mulţumite de munca celor implicaţi în transformarea casei memoriale “Vasile Lucaciu” într-un punct turistic reprezentativ pentru comunitatea sătmăreană, dar şi pentru zona de nord-vest. Printre cei care au luat cuvântul s-au numărat prefectul judeţului, Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, directorul Muzeului Judeţean, Liviu Marta, oficiile de gazdă fiind făcute de primarul comunei Apa, Mihai Apan. Directorul Liviu Marta a declarat că valoarea proiectului este de 331.000 de euro şi acesta a inclus lucrările de reabilitare şi refacere a infrastructurii în zona monumentelor istorice. Proiectul  încheiat ieri a vizat casa memorială Ady Endre şi cuptoarele dacice de la Medieşu Aurit, alături de casa memorială “Vasile Lucaciu” din Apa. Lucrările de reabilitare a acestor monumente istorice s-au realizat în cadrul unui proiect european cu finanțare nerambursabilă ce face parte din strategia de promovare a judeţului Satu Mare, la care contribuie toate instituţiile subordonate Consiliului Judeţean.
  Manifestarea a continuat cu vernisajul expoziției găzduite de casa memorială renovată, urmat de un program cultural-artistic organizat de Școala Gimnazială “Vasile Lucaciu” din comuna Apa și Palatul Copiilor Satu Mare. Momentul cel mai emoţionant l-a constituit festivitatea de depunere de coroane la bustul dr. Vasile Lucaciu, considerat una dintre cele mai importante personalități politice, culturale și istorice ale românilor ardeleni.
  Alexandra Ardelean

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE