Casa memorială ”Vasile Lucaciu”, reabilitată din fonduri europene3

Inaugurarea casei memoriale “Vasile Lucaciu”, ce a avut loc ieri în localitatea Apa, a fost un prilej de bucurie atât pentru localnici, cât şi pentru autorităţile prezente la eveniment. Implementarea proiectului a început acum doi ani şi a inclus trei mari obiective turistice reprezentative pentru judeţul Satu Mare. Autorităţile prezente la manifestare au subliniat importanţa promovării personalităţilor din cultură şi a obiectivelor turistice din judeţ.

Acestea s-au declarat mulţumite de munca celor implicaţi în transformarea casei memoriale “Vasile Lucaciu” într-un punct turistic reprezentativ pentru comunitatea sătmăreană, dar şi pentru zona de nord-vest. Printre cei care au luat cuvântul s-au numărat prefectul judeţului, Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, directorul Muzeului Judeţean, Liviu Marta, oficiile de gazdă fiind făcute de primarul comunei Apa, Mihai Apan. Directorul Liviu Marta a declarat că valoarea proiectului este de 331.000 de euro şi acesta a inclus lucrările de reabilitare şi refacere a infrastructurii în zona monumentelor istorice. Proiectul  încheiat ieri a vizat casa memorială Ady Endre şi cuptoarele dacice de la Medieşu Aurit, alături de casa memorială “Vasile Lucaciu” din Apa. Lucrările de reabilitare a acestor monumente istorice s-au realizat în cadrul unui proiect european cu finanțare nerambursabilă ce face parte din strategia de promovare a judeţului Satu Mare, la care contribuie toate instituţiile subordonate Consiliului Judeţean.
Manifestarea a continuat cu vernisajul expoziției găzduite de casa memorială renovată, urmat de un program cultural-artistic organizat de Școala Gimnazială “Vasile Lucaciu” din comuna Apa și Palatul Copiilor Satu Mare. Momentul cel mai emoţionant l-a constituit festivitatea de depunere de coroane la bustul dr. Vasile Lucaciu, considerat una dintre cele mai importante personalități politice, culturale și istorice ale românilor ardeleni.
Alexandra Ardelean

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts